ga('send', 'pageview');

1st thirst strike day

Δυστυχώς, και παρά την πρόσκαιρη αναπτέρωση των ελπίδων τους μετά την εκδήλωση συμπαράστασης  την περασμένη Πέμπτη, 14/5/2015, καθώς και την έκκληση που απηύθυνε η ΚΙΣΑ προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο, κ. Αβρααμόπουλο για παρέμβαση προς τις κυπριακές αρχές προς ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, οι απεργοί πείνας, απάτριδες πρόσφυγες κουρδικής καταγωγής, αποφάσισαν να κλιμακώσουν τη διαμαρτυρία τους και να προχωρήσουν από σήμερα και σε απεργία δίψας. Παρά τα εμφανή συμπτώματα κατάπτωσης που παρουσιάζουν, οι δύο απεργοί δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν, φτάνοντας ακόμα και στον θάνατο.

Το Υπουργείο Εσωτερικών συνεχίζει την άτεγκτη θέση του και εξακολουθεί να αρνείται να παραχωρήσει το προσφυγικό καθεστώς στη μικρή αυτή ομάδα προσφύγων, παρά το γεγονός ότι το αίτημα τους είναι νόμιμα δίκαιο παρά το ότι αυτό πράττουν όλες οι άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρά τις εκκλήσεις του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, του εδώ γραφείου της Υπάτης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες (UNHCR), όπως και των ΜΚΟ που ασχολούνται στον τομέα του ασύλου. Σημειώνεται ιδιαίτερα ότι ο Υπουργός Εσωτερικών ούτε την Παρασκευή, ούτε σήμερα ανταποκρίθηκε στο αίτημα των  πιο πάνω ΜΚΟ για συνάντηση με σκοπό να του υποβληθεί σχετικό υπόμνημα.

Σε συνάντηση που είχε σήμερα με τους απεργούς πρόσφυγες, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών τους κάλεσε να υποβάλουν αίτηση για πολιτογράφηση. Όπως και οι πρόσφυγες, η ΚΙΣΑ διερωτάται ως προς τη σκοπιμότητα αυτής της κίνησης από πλευράς του Υπουργείου, δεδομένου ότι, εκτός από ένα μόνο άτομο, οι  εν λόγω πρόσφυγες δεν πληρούν τη βασική προϋπόθεση για επτάχρονη νόμιμη διαμονή στην Κύπρο, η οποία προβλέπεται στη σχετική για πολιτογράφηση νομοθεσία.

 Η ΚΙΣΑ, πιστεύοντας ότι είναι πλέον πιθανό το ενδεχόμενο η διαμαρτυρία των απεργών πείνας και δίψας να έχει τραγική κατάληξη με απώλεια ανθρώπινων ζωών, καλεί την πολιτεία, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Εσωτερικών, κάθε άλλη/ο  αρμόδια/ο αξιωματούχα/ο της πολιτείας, καθώς και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, τα πολιτικά κόμματα και άλλους οργανωμένους φορείς να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στα υπό διαμαρτυρία άτομα, να παραμερίσουν τις όποιες σκοπιμότητες και να αποδώσουν δικαιοσύνη, παραχωρώντας τους το προσφυγικό καθεστώς, όπως θα έπρατταν και οι ομόλογες/οι τους σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

[1] Όπως είναι γνωστό, οι υπό διαμαρτυρία πρόσφυγες κουρδικής καταγωγής βρίσκονται σε διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών για περισσότερο από επτά μήνες και ανάμεσά τους δύο άτομα πραγματοποιούν απεργία πείνας για 22 τώρα ημέρες. Οι τελευταίοι από σήμερα, 18/5/2015 βρίσκονται επίσης σε απεργία δίψας.

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!