ga('send', 'pageview');

Η ΚΙΣΑ, μια εβδομάδα μετά τη βομβιστική επίθεση στα γραφεία της, είναι αντιμέτωπη με νέα επίθεση, αυτή τη φορά από τις ίδιες τις διωκτικές αρχές.

Στις 2 Αυγούστου 2019 αξιωματούχοι και προσωπικό της ΚΙΣΑ, μεταξύ των οποίων και ο τότε εκτελεστικός διευθυντής της, Δώρος Πολυκάρπου, όπως και αρκετοί γείτονες,  άκουσαν έντονες φωνές έξω από τα γραφεία της οργάνωσης και βγήκαν έξω για να δουν τι γίνεται.

Εξερχόμενοι από τα γραφεία είδαν αστυνομικό, γνωστό από άλλες περιπτώσεις (https://youtu.be/GjFRsIbUuFE)  για τη βάναυση και απρεπή συμπεριφορά του, να είναι στην άκρη του δρόμου με νεαρό μοτοσικλετιστή τον οποίο φαίνεται να είχε σταματήσει για έλεγχο. Ο κ. Πολυκάρπου πλησίασε το σημείο και, ενώ ο αστυνομικός μιλούσε στον ασύρματο ελέγχοντας τα στοιχεία του νεαρού, ρώτησε τον νεαρό που φαινόταν ανήλικος τι έγινε, πόσων χρόνων ήταν και από που ήταν. Ο νεαρός απάντησε ότι οδηγούσε χωρίς ασφάλεια και κράνος, ήταν 16 χρόνων από τη Ρουμανία. Ο κ. Πολυκάρπου του είπε να μην ανησυχεί και να τηλεφωνήσει στον πατέρα του αφού ήταν ανήλικος.

Όταν ο αστυνομικός ολοκλήρωσε τη συνομιλία του στον ασύρματο ζήτησε αμέσως και σε έντονο ύφος από τον κ. Πολυκάρπου να φύγει από το σημείο. Όταν ο κ. Πολυκάρπου του απάντησε ότι έχει δικαίωμα να παραμείνει στο σημείο και να παρακολουθήσει τι συνέβαινε, ο αστυνομικός του απάντησε ότι ήταν υπό σύλληψη. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε με χειροπέδες στον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Λευκωσίας όπου κατηγορήθηκε για παρεμπόδιση του αστυνομικού, κατά παράβαση του άρθρου 244(β) του Ποινικού Κώδικα. Αρχικά η αστυνομία τον κατηγόρησε επίσης και για απόπειρα διαφυγής νόμιμης σύλληψης όμως στη συνέχεια απέσυρε την κατηγορία  αυτή.

Μετά από ακροαματική διαδικασία στις 21.12.2023,  το δικαστήριο αποδέχτηκε πλήρως και ως αξιόπιστη τη μαρτυρία  του αστυνομικού και έκρινε τον κ. Πολυκάρπου ένοχο για παρεμπόδιση του αστυνομικού στην άσκηση των καθηκόντων του, αδίκημα που  σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι δύο χρόνια. Η ποινή αυτή δεν επιβάλλεται αυτόματα καθώς, σύμφωνα με το Άρθρο 29 του Ποινικού Κώδικα, το δικαστήριο έχει τη διακριτική ευχέρεια να επιβάλει φυλάκιση μικρότερης διάρκειας ή χρηματική ποινή. Η ποινή θα ανακοινωθεί από το δικαστήριο στις 15.01.2024. Στη  διαδικασία για την επιβολή της ποινής θα παραστούν η κα  Anne Nolan,  Αντιπρόεδρος του ENAR (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κατά του Ρατσισμού), ο κ. Moussa Sangare, Μέλος του Δ.Σ. του ENAR και ο Δρ. Emmanuel Achiri, Εμπειρογνώμονας πολιτικής για τη μετανάστευση και την επιβολή του νόμου στο ENAR, για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους σε άλλη μια ποινική δίωξη εναντίον ακτιβιστών της ΚΙΣΑ.

Η ΚΙΣΑ θεωρεί ότι η νέα αυτή εξέλιξη αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας των κρατικών και διωκτικών αρχών, μεταξύ πολλών άλλων εργαλείων που έχουν μέχρι σήμερα χρησιμοποιήσει, για να εκφοβίσουν την ΚΙΣΑ και τα μέλη της μέσω της ποινικοποίησης της δράσης των μελών της  για να περιορίσει ή και να σταματήσει τη δράση της οργάνωσης για προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα ο κ. Πολυκάρπου έχει διωχθεί ποινικά σε πολλές διαφορετικές περιπτώσεις, σε σχέση με δράση του ως στέλεχος και ακτιβιστής της ΚΙΣΑ και έχει αθωωθεί μετά από ακροαματική διαδικασία σε όλες τις περιπτώσεις.

Ο Δ. Πολυκάρπου,  πέραν από τη συμπαράσταση προς έναν ανήλικο που  ήταν εκτεθειμένος σε ανάρμοστη και βίαιη για την ηλικία του συμπεριφορά κατά τη διερεύνηση τυχόν αδικημάτων τροχαίας που διέπραξε, ούτε ενόχλησε ούτε παρεμπόδισε το έργο του εν λόγω αστυνομικού. Να σημειωθεί ότι ο αστυνομικός αυτός έχει επανειλημμένα επιδείξει βίαιη και απαράδεκτη συμπεριφορά  έναντι νέων ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Λίγους μήνες πριν το πιο πάνω περιστατικό, η ΚΙΣΑ υπέβαλε καταγγελία εναντίον  του στην  AΔΙΠΑ (Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας) για παρόμοια συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της Πορείας Περηφάνειας στη Λευκωσία την 01.06.2019 στη Λευκωσία. Ο Δ. Πολυκάρπου ήταν αυτόπτης μάρτυρας του επεισοδίου εκείνου μαζί με άλλα μέλη της ΚΙΣΑ.

Η ΚΙΣΑ δηλώνει ότι, με βάση την αξιολόγηση των νομικών της συμβούλων, θα προχωρήσει σε έφεση κατά της απόφασης της 21.12.2023 να καταδικάσει τον Δώρο Πολυκάρπου, ανεξάρτητα από την ποινή που θα επιβληθεί από το δικαστήριο στις 15.01.2024.

Διοικητικό Συμβούλιο

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!