ga('send', 'pageview');

Στις 5 Ιανουαρίου 2024 τα ξημερώματα, τα γραφεία της ΚΙΣΑ δέχθηκαν επίθεση με τη τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού από άγνωστο/α πρόσωπο ή πρόσωπα, ο οποίος κατέστρεψε ολοσχερώς τους υαλοπίνακες του υποστατικού, και σχεδόν όλο τον ηλεκτρονικό και γραφειακό εξοπλισμό της οργάνωσης. Για μας δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι αυτουργοί της βομβιστικής επίθεσης προέρχονται από τις τάξεις των ρατσιστικών και εθνικιστικών κύκλων ούτε και ποιος ήταν ο στόχος τους.

Η επίθεση αυτή δεν μπορεί όμως να αποτελεί έκπληξη για τις κρατικές και διωκτικές Αρχές τις οποίες καθιστούμε υπόλογους και ηθικούς αυτουργούς. Το κράτος έχει αφήσει μια ιστορική οργάνωση προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων με 25 χρόνια δράσης, στο έλεος εγκληματικών στοιχείων που δρουν με ρατσιστικά και εθνικιστικά κίνητρα, λαμβανομένων υπόψη των απειλών που δέχθηκε η οργάνωση και τα μέλη της από τέτοια οργανωμένα σύνολα ή μέλη τους, αντί να την προστατεύσει ως οι υποχρεώσεις της σύμφωνα με το διεθνές και ενωσιακό δίκαιο.

Οι κρατικές Αρχές είναι απόλυτα υπεύθυνες αφού χρησιμοποίησαν όλα τα διοικητικά και αστυνομικά μέτρα που είχαν στη διάθεσή τους για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις της επίθεσης και να φιμώσουν την ΚΙΣΑ, και πιο συγκεκριμένα  –

  1. Διέγραψαν από το μητρώο σωματείων για τυπικούς λόγους την ΚΙΣΑ, υιοθετώντας ένας αφήγημα «παρανομίας» της οργάνωσης και δημιουργώντας περιρρέουσα ατμόσφαιρα ως προς τη νομιμότητα της δράσης της,  λόγω της συνεπούς και δυναμικής στάσης και παρέμβασής της στην κοινωνία  όλα αυτά τα χρόνια προς υποστήριξη της νομιμότητας και του κράτους δικαίου σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων, κόντρα στις παράνομες πολιτικές. 
  2. Ακόμα και μετά την εγγραφή της ως μη κερδοσκοπική εταιρεία μέχρι να τελεσιδικήσει το θέμα της διαγραφής, δημιουργούν προσκόμματα στη διατήρηση του ονόματός της οργάνωσης με άνωθεν οδηγίες άλλου υπουργείου.
  3. Έχουν διώξει ποινικά και παρενοχλήσει με διάφορους τρόπους σε διάφορες υποθέσεις άτομα σε σχέση με δράση τους ως μέλη της οργάνωσης, επιδιώκοντας τον εκφοβισμό ή/και την ποινικοποίηση της δράσης τους με στόχο να φιμώσουν την ελευθερία έκφρασης και δράσης της. 
  4. Έχουν με τις παράνομες πολιτικές τους και τη ρατσιστική, ξενοφοβική και εθνικιστική ρητορική τους στα θέματα μετανάστευσης δημιουργήσει συνθήκες εκφασισμού της κοινωνίας και νομιμοποίησης κάθε ρατσιστικής ρητορικής και εγκλημάτων μίσους κατά των μεταναστών και προσφύγων αλλά και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, έχουν οπλίσει το χέρι καθενός που ασπάζεται τις πιο πάνω ιδεολογίες και απόψεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς αφού ξέρουν ότι θα παραμείνουν ατιμώρητοι.
  5. Έχουν παραλείψει να διερευνήσουν δεκάδες καταγγελίες εκ μέρους της ΚΙΣΑ και μελών της για εξυβρίσεις, παρενοχλήσεις και απειλές κατά της ζωής τους στα ΜΚΔ και αλλού, αφού μέχρι σήμερα ουδεμία καταγγελία έχει διερευνηθεί και ουδεμία ποινική δίωξη έχει ασκηθεί εναντίον οποιουδήποτε προσώπου.
  6. Έχουν συμμαχήσει με ΜΜΕ που έχουν στοχοποιήσει την ΚΙΣΑ και τα μέλη της αναπαράγοντας ψευδείς ειδήσεις και πληροφορίες ενισχύοντας τη δαιμονοποίηση της ΚΙΣΑ ως την υπαίτια για όλα τα θέματα μετανάστευσης, ενώ το πρόβλημα έγκειται στην απουσία σύννομων μεταναστευτικών και προσφυγικών πολιτικών που να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς υποχρεώσεις. 

Η ΚΙΣΑ θα προχωρήσει στην καταγγελία για ακόμα μια φορά της κυβέρνησης και των αρμόδιων Αρχών σε όλους του διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς και θεσμούς για τη συστηματική προσπάθεια εξόντωσης της οργάνωσης και την ηθελημένη αποτυχία τους να προστατεύσουν,  με τις πράξεις και παραλείψεις τους, την οργάνωση και τα μέλη της από τις απειλές που εδώ και χρόνια δέχονται, με αποκορύφωμα την επίθεση με εκρηκτικά στα γραφεία της.

Το θέμα δεν αφορά μόνο την ΚΙΣΑ. Αφορά το κράτος δικαίου και την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως την ελευθερία έκφρασης και το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι, φορείς των οποίων είναι οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, και ειδικότερα οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα μέλη τους.

Η ΚΙΣΑ καλεί όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, οργανώσεις και δίκτυα  της κοινωνίας των πολιτών, σε Κύπρο,  Ευρώπη και στην γύρω περιοχή, να σταθούν αλληλέγγυοι και ανάχωμα στις προσπάθειες φίμωσης κάθε δημοκρατικής και ελεύθερης φωνής καταδικάζοντας τη νέα αυτή επίθεση και καλώντας για ακόμα μια φορά το κράτος να προβεί σε αποτελεσματικές ενέργειες για διερεύνηση της επίθεσης, εντοπισμό των ενόχων και τιμωρία τους αλλά και για την προστασία της ΚΙΣΑ και των μελών της.

Διοικητικό Συμβούλιο ΚΙΣΑ

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!