ga('send', 'pageview');

 

Skinhead_Shithead

Η ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό καταδικάζει κατηγορηματικά την πολιτική βία και φασιστική τρομοκρατία της ακροδεξιάς εγκληματικής οργάνωσης του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ), κατά τη διάρκεια της χθεσινής διακοινοτικής εκδήλωσης με θέμα «Προοπτικές επίλυσης του κυπριακού και επανένωσης της Κύπρου», η οποία διεξαγόταν στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης στη Λεμεσό. [1] Παράλληλα, η ΚΙΣΑ προειδοποιεί τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η ανάληψη και εφαρμογή της  πολιτικής μηδενικής ανοχής έναντι του εθνικισμού, των  διακρίσεων, του ρατσισμού και του φασισμού είναι πιο επιτακτική από ποτέ και ότι η πολιτική αυτή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο σε ποινικές διώξεις αξιόποινων πράξεων. Αντίθετα, θα πρέπει να στηρίζεται σε μία ολοκληρωμένη και αποτελεσματική στρατηγική καταπολέμησης του εθνικισμού, των διακρίσεων, του ρατσισμού και του φασισμού σε όλα τα επίπεδα, από την κοινωνία, την οικονομία και την εκπαίδευση μέχρι τη νομοθεσία, τους θεσμούς και την πολιτική.

H ΚΙΣΑ αλλά και άλλοι κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς, έκρουσαν επανειλημμένα στο παρελθόν τον κώδωνα του κινδύνου και επισήμαναν την πολιτική ασυλίας που απολαμβάνουν οι ακροδεξιές εγκληματικές οργανώσεις και ομάδες στην Κύπρο, καθώς επίσης και την πλήρη ατιμωρησία που επιδεικνύεται από τις αρμόδιες αρχές έναντι συνεχών περιστατικών ρατσιστικής βίας, εγκλημάτων μίσους και φασιστικών επιθέσεων. [2] Δυστυχώς, όμως, η αντίδραση της κυβέρνησης, διά στόματος μάλιστα του καθ’ ύλη αρμόδιου Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνά Νικολάου, περιορίστηκε σε δηλώσεις του τύπου «δεν δύναται να τεκμηριωθεί η σύνδεση οποιασδήποτε οργάνωσης στην Κύπρο με ρατσιστική ή και ξενοφοβική δράση και δεν έχουν εξασφαλιστεί οποιαδήποτε στοιχεία μέχρι σήμερα που να καταδεικνύουν ότι οι δραστηριότητες οποιασδήποτε οργάνωσης ή κινήματος προωθούν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό ή διακατέχονται από άκρατο εθνικισμό». [3] Η χθεσινοβραδινή φασιστική επίθεση του ΕΛΑΜ έρχεται να διαψεύσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την πολιτική ανοχής, απάθειας, αδράνειας και ατιμωρησίας που έχει επιδείξει τόσο η εκτελεστική εξουσία, όσο και η πολιτεία γενικότερα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι χθες το βράδυ, την ίδια ακριβώς στιγμή που εκτυλισσόταν στη Λεμεσό η φασιστική επίθεση του ΕΛΑΜ, η ΚΙΣΑ διοργάνωνε στη Λευκωσία ημερίδα με θέμα «Το φαινόμενο της Ακροδεξιάς στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρώπη: Προβληματισμοί, Θέσεις, Εισηγήσεις». [4] Παρά το γεγονός ότι ο  Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης είχε προσκληθεί για να συμμετάσχει και να παρουσιάσει την πολιτική του υπουργείου του, ως το καθ’ ύλη αρμόδιο υπουργείο,  και της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς και την καταπολέμηση του εθνικισμού, του ρατσισμού και του φασισμού στην Κύπρο, δυστυχώς επέλεξε να αγνοήσει την πρόσκληση μας, ούτε καν να αποστείλει εκπρόσωπο του, έστω για να παρακολουθήσει την ημερίδα.

Η ΚΙΣΑ τονίζει ότι πέρα από την ανάληψη των διοικητικών ευθυνών που φέρει η ηγεσία της Αστυνομίας, θα πρέπει και η ίδια η κυβέρνηση και ειδικότερα ο αρμόδιος Υπουργός να προβούν στην αναγνώριση και ανάληψη της πολιτικής ευθύνης που τους αναλογεί.

Η ΚΙΣΑ καλεί την Κυπριακή πολιτεία να αναγνωρίσει την έκταση, τη σοβαρότητα και τις επιπτώσεις της ανόδου της ακροδεξιάς, καθώς επίσης και την αύξηση των περιστατικών θεσμικών διακρίσεων και θεσμικού ρατσισμού και να εφαρμόσει δράσεις και μέτρα για την καταπολέμηση τους. Τέλος, η  ΚΙΣΑ καλεί και πάλι την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων. Για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής μηδενικής ανοχής, η ΚΙΣΑ επαναλαμβάνει τη θέση της ότι θεωρεί αναγκαία τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών και τη θέσπιση ενός «Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση των Διακρίσεων και του Ρατσισμού»

Σημειώσεις προς συντάκτες:


[1] Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, συμμετείχε ο Τουρκοκύπριος πολιτικός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και αρκετά μέλη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας. Εκατόν περίπου μέλη του ΕΛΑΜ, παρατεταγμένα υπό τη μορφή παραστρατιωτικής οργάνωσης, φορώντας κράνη και φέροντας ρόπαλα, υπό τη μορφή ιστών με ελληνικές σημαίες, διέσχισαν ανενόχλητα το κέντρο της Λεμεσού και μπούκαραν κυριολεκτικά μέσα στο κτίριο, όπου διεξαγόταν η διακοινοτική εκδήλωση, πετώντας μάλιστα μέσα στην αίθουσα κροτίδες και μία φωτοβολίδα – πυρσό, η οποία προσγειώθηκε δίπλα από τον Αμερικανό πρέσβη στην Κύπρο και άλλους πολιτικούς αξιωματούχους. Τα μέλη του ΕΛΑΜ επιτέθηκαν εναντίον ενός Ελληνοκύπριου φωτογράφου και τραυμάτισαν άλλο έναν Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο, οι οποίοι κάλυπταν την εκδήλωση. Δυστυχώς, για άλλη φορά η Κυπριακή Αστυνομία έλαμψε διά της απουσία της και η ακροδεξιά εγκληματική συμμορία του ΕΛΑΜ αφέθηκε ελεύθερη να προπηλακίζει και να τρομοκρατεί όσα άτομα διαφωνούν με τις εθνικιστικές, ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις της.

ΕΛΑΜ – Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο. Βίντεο – Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014. «Ταλάτ ανεπιθύμητος και στην Λεμεσό – ΕΛΑΜ»

ΕΛΑΜ – Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο. Βίντεο – Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014. «Δηλώσεις στα ΜΜΕ από εκπρόσωπο του ΕΛΑΜ»

ΡΙΚ – Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Βίντεο – Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014. «Το ΡΙΚ για την παρέμβαση του ΕΛΑΜ στον Ταλατ: Έκτροπα από ΕΛΑΜίτες σε εκδήλωση με ομιλητή τον Ταλάτ»

Εφημερίδα Λεμεσός. Βίντεο – Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014. «Ταλάτ»

[2] ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό. Δελτίο Τύπου – Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013. «Η ΚΙΣΑ καταδικάζει έντονα και απερίφραστα την υποστήριξη του ΕΛΑΜ προς την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής»

ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό. Δελτίο Τύπου – Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013. «9 Νοεμβρίου, Διεθνής Ημέρα Ενάντια στο Φασισμό, και τον Αντισημιτισμό: Ημέρα Μνήμης και Αντίστασης!»

ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό. Δελτίο Τύπου – Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014. «21η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων και του Ρατσισμού»

ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό. Βίντεο – Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013. «Το ΕΛΑΜ παραδέχεται ότι έχει Τάγματα Εφόδου / Ελευθερίας»

[4] ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό. Δελτίο Τύπου – Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014. «Ημερίδα, με θέμα «Το φαινόμενο της Ακροδεξιάς στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρώπη: Προβληματισμοί, Θέσεις και Εισηγήσεις»

 

ελαμ

 

 

ελαμ_2

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!