Με την ευκαιρία της 21ης Μαρτίου[1], Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Φυλετικών διακρίσεων, η ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό και η οργάνωση Refugee Rights Association (RRA) εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την ολοένα αυξανόμενη κανονικοποίηση και καθιέρωση του άκρατου ρατσισμού και για την άνοδο της άκρας δεξιάς και νέο-ναζιστικών φασιστικών δυνάμεων και στις δυο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής.
Τα αποτελέσματα της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit), του πρώτου χρόνου της ρατσιστικής και αντιμεταναστευτικής κυβέρνησης του Τράμπ και των πολιτικών και μέτρων της ΕΕ και πολλών κρατών μελών της εναντίον των μεταναστριών/ών και προσφύγων αλλά και εναντίον των ίδιων των πολιτών τους, όλα συμβάλλουν στη, μεταξύ άλλων, καθιέρωση και παγίωση της ρατσιστικής βίας εναντίον μεταναστριών/ών και προσφύγων, την προώθηση της εθνικιστικής ρητορικής, τη στήριξη και ενίσχυση ακροδεξιών νέο-ναζιστικών και φασιστικών δυνάμεων, την υπονόμευση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αρχής του κράτους δικαίου καθώς και εκείνων που αγωνίζονται για την προάσπιση αυτών των δικαιωμάτων.
Επίσης, οι οργανώσεις ΚΙΣΑ και RRA εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους για την επιδείνωση της κατάστασης με την πρόσφατη επέκταση της συμφωνίας ντροπής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ιδιαίτερα ενόψει της συνεχιζόμενης επίθεσης της Τουρκίας κατά της δημοκρατίας, τις καταπιεστικές της πολιτικές και ακήρυκτο πόλεμο εναντίον του Κουρδικού λαού , την αύξηση της αντι-προσφυγικής κίνησης και της εισβολής στο Αφριν της Συρίας, καθώς και με τις εξίσου επαίσχυντες συμφωνίες «γειτονίας» με καταπιεστικά καθεστώτα, οι οποίες εξυπηρετούν τον απώτερο στόχο της ΕΕ για περιορισμό της μετανάστευσης και για να κρατήσουν τις προσφυγικές ροές από τη Συρία και άλλες εμπόλεμες χώρες έξω από την Ευρώπη. Πολιτικές που έχουν ως αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστριες/ες να πνίγονται στη Μεσόγειο ή, όταν φτάσουν στην Ευρώπη, να κρατούνται σε κέντρα κράτησης που προσομοιάζουν με στρατόπεδα συγκέντρωσης, να τους μεταχειρίζονται ως να ήταν σκλάβοι, να υπόκεινται σε θεσμικές και κοινωνικές διακρίσεις, αποκλεισμό και περιθωριοποίηση. Μέσω αυτών πολιτικών και μέτρων, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της όχι μόνο αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη δημιουργία και διατήρηση πολλών από τους πολέμους και τις διενέξεις και καταστάσεις από τις οποίες προσπαθούν να διαφύγουν οι πρόσφυγες και μετανάστριες/ες, και αρνούνται να συμμορφωθούν και να πράξουν σύμφωνα με τις ιδρυτικές αρχές και πρότυπα της ΕΕ. Ιδιαίτερα, όμως, αυτές οι πολιτικές και μέτρα αποτελούν απαράδεκτες παραχωρήσεις προς το λαϊκισμό, την άκρα δεξιά, το νέο-Ναζισμό και το φασισμό που προωθούν και δρουν για την κατάλυση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στην Κυπριακή Δημοκρατία, αυτές οι ίδιες πολιτικές και μέτρα εναντίον μεταναστριών/ών και προσφύγων τροφοδοτούν και υποθάλπουν την άνοδο εθνικιστικών, ακροδεξιών νέο-Ναζιστικών κομμάτων και ομάδων, όπως το ΕΛΑΜ. Στο βόρειο μέρος του νησιού, ενώ η συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων εξακολουθεί όπως και εγκλήματα με κίνητρο το ρατσισμό και άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακρο-δεξιές πολιτικές κινήσεις που τροφοδοτούνται από τους εθνικούς διαχωρισμούς στο νησί, όπως το YDP, αυξάνουν τη δύναμη και την επιρροή τους. Αυτό ήταν ξεκάθαρο στις τελευταίες εκλογές τόσο στο βορρά όσο και στο νότο. Εν μέσω του συνεχιζόμενου αδιεξόδου στο κυπριακό πρόβλημα και τα επικίνδυνα παιγνίδια για τους υδρογονάνθρακες, αυξάνονται και εντείνονται η ρατσιστική βία και τα εγκλήματα μίσους, ο εθνικισμός και η ακροδεξιά, ο νέο-Ναζισμός και ο φασισμός.
Για να αντιστραφεί η κατάσταση αυτή, οι δύο οργανώσεις καλούν για:
- Την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης καταπολέμησης του ρατσισμού, του εθνικισμού και των εγκλημάτων που διαπράττονται στο όνομα τους.
- Άμεση και αποτελεσματική καταπολέμηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας και εγκλημάτων μίσους, καθώς και παραδειγματική τιμωρία των δραστών.
- Την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την αποτελεσματική ένταξη των μεταναστριών/ών και προσφύγων, περιλαμβανόμενων και των ανθρωπίνων, εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από καταγωγή ή όποια άλλη διαφορετικότητα.
- Τους δύο ηγέτες να προχωρήσουν στην άμεση επανέναρξη των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού.
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Δράσης κατά του Ρατσισμού, που οργανώνεται από τη UNITED for Intercultural Action[2], οι δύο οργανώσεις διοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο «Όχι στο Ρατσισμό – Όχι στον Εθνικισμό – Ναι στη Λύση”. Η εκδήλωση αυτή θα περιλαμβάνει φωτογράφηση ανθρώπων που θα περνούν από το χώρο με συνθήματα κατά του ρατσισμού και του εθνικισμού και για τη λύση του κυπριακού. Οι φωτογραφίες θα αναρτηθούν στο Facebook. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018, στη νεκρή ζώνη στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, από τις 16:00 μέχρις τις 20:00.
Η παρούσα ανακοίνωση τύπου και η εκδήλωση αποτελούν μέρος του τριετούς προγράμματος «Ανθρώπινα Δικαιώματα για Όλους!»[3], που υλοποιείται από την RRA και την ΚΙΣΑ. Ο γενικός στόχος του έργου είναι η καταπολέμηση του ρατσισμού και της διασφάλισης του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων. Οι δράσεις του έργου περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια για το άσυλο, την κράτηση, προστασία από την κακομεταχείριση και τα βασανιστήρια, θεματικές εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων, εργαστήρια για τους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους, εκστρατείες ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Φυλετικών Διακρίσεων, συζητήσεις για τη μετανάστευση και την πολιτική ασύλου σε μια ενωμένη Κύπρο, εθελοντικά καλοκαιρινά προγράμματα, εκστρατεία και κινητοποιήσεις για νομικές αλλαγές στο βόρειο μέρος της Κύπρου.
[1] Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Φυλετικών Διακρίσεων καθιερώθηκε στις 21 Μαρτίου 1966 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (http://www.un.org/en/ga/search/view_doc/asp?symbol=A/RES/2142(XXI), στη μνήμη των 69 διαδηλωτών που δολοφονήθηκαν ψυχρά από την αστυνομία του απαρτχάιντ στο Sharpeville της Νότιας Αφρικής στις 21 Μαρτίου 1960.
[2] UNITED for Intercultural Action, a European NGO with more than 550 members across Europe; http://www.unitedagainstracism.org/
[3] For more information about the project, please see: https://kisa.org.cy/9334-2/