ga('send', 'pageview');

Logo_21_March_-_Action_Week_Against_Racism

Με ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων και του Ρατσισμού, [i] η ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μια σημαντικά ανησυχητική αύξηση των διακρίσεων, του ρατσισμού και της ρατσιστικής βίας στην Κύπρο. Παράλληλα, η ΚΙΣΑ τονίζει ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί άμεσα πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι οποιασδήποτε μορφής διακρίσεων, ξενοφοβίας, μισαλλοδοξίας και ρατσισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση του θεσμικού ρατσισμού και των θεσμικών διακρίσεων.

Η σημαντικά  αυξητική τάση των διακρίσεων και του ρατσισμού στην Κύπρο καταδεικνύεται και αποδεικνύεται μέσα από την έξαρση των περιστατικών διακρίσεων και ρατσισμού που καταγράφονται και καταγγέλλονται, τόσο σε θεσμικό – νομικό, πολιτικό και διοικητικό – επίπεδο, όσο και σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα – κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό – της δημόσιας ζωής. [ii] Η ενίσχυση των διακρίσεων και του ρατσισμού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη λαϊκιστική και ξενοφοβική ρητορική και πρακτική των πολιτικών και διοικητικών αξιωματούχων, οι οποίοι αβάσιμα επιχειρούν να επιρρίψουν την ευθύνη για την αύξηση της ανεργίας και των λοιπών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες των μεταναστών, των αιτητών ασύλου, των αναγνωρισμένων προσφύγων και των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, αντί στην καταστροφική έλευση  της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Κύπρος τα τελευταία χρόνια. Αυτή ακριβώς η στάση των εκπροσώπων των πολιτειακών αρχών και των διοικητικών οργάνων συμβάλλει καθοριστικά στην ενδυνάμωση των ακροδεξιών, εθνικιστικών και φασιστικών οργανώσεων και κομμάτων, τα οποία απροκάλυπτα στρέφονται εναντίον των κοινοτήτων των προσφύγων και μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο, ενισχύοντας έτσι ακόμη περισσότερο τη ρητορική μίσους και τις πράξεις βίας κατά των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΚΙΣΑ έχει ήδη θέσει στις βασικές της προτεραιότητες τις ακόλουθες τρεις πρωτοβουλίες:

  1. Τη λειτουργία ενός μηχανισμού  καταγραφής και αναφοράς περιστατικών ρατσισμού, ρατσιστικής βίας και διακρίσεων, στο πλαίσιο του έργου «RADIAlert  Racism and Discrimination Alert», το οποίο χρηματοδοτείται από το Open Society Foundations ·
  2. Την ενεργό συμμετοχή της σε διεθνείς εκστρατείες, προγράμματα και πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων, στις οποίες συμμετέχουν οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από κάθε γωνιά του πλανήτη · [iii]
  3. Την προώθηση, επεξεργασία και ανάληψη κοινών στρατηγικών δράσης για την αντιμετώπιση του εθνικισμού, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του φασισμού, σε συνεργασία με όλους τους δημοκρατικούς, προοδευτικούς και ριζοσπαστικούς φορείς της κοινωνίας των πολιτών στην Κύπρο.

 

Ειδικά όσον αφορά τις τελευταίες δράσεις και με την ευκαιρία  της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων και του Ρατσισμού, η ΚΙΣΑ συμμετέχει ενεργά και διοργανώνει  τις  ακόλουθες  δράσεις :

  1. Πορεία διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κινητοποίησης Ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 22 Μαρτίου 2014. Η συγκέντρωση θα ξεκινήσει στις 11:00 στον Κυκλικό Κόμβο του ΟΧΙ και η πορεία θα καταλήξει στο τέρμα της Οδού Λήδρας στην Παλιά Λευκωσία. [iv]
  2. Ημερίδα με θέμα «Το φαινόμενο της Ακροδεξιάς στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρώπη: Προβληματισμοί, Θέσεις και Εισηγήσεις», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014, από τις 18:00 μέχρι τις 21:00, στο Σπίτι της Ειρήνης του Δήμου Λευκωσίας. [v]
  3. Εργαστήρι με θέμα «Το Κίνημα Ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό: Προκλήσεις και Δυναμικές», το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 29 Μαρτίου 2014, από τις 09:00 μέχρι τις 13:00, στα γραφεία της ΚΙΣΑ στην Παλιά Λευκωσία. [vi]

 

Τέλος, η ΚΙΣΑ καλεί την Κυπριακή πολιτεία και ειδικά την κυβέρνηση να αναγνωρίσει την έκταση, τη σοβαρότητα και τις επιπτώσεις των διακρίσεων και του ρατσισμού και να τροχοδρομήσει άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των  φαινομένων αυτών. Για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής μηδενικής ανοχής, η ΚΙΣΑ θεωρεί αναγκαία τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών και τη θέσπιση ενός «Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση των Διακρίσεων και του Ρατσισμού».

 

Σημειώσεις προς συντάκτες:


[i] Η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων και του Ρατσισμού. Την ημέρα αυτή, το 1960, η αστυνομία του φυλετικού καθεστώτος του Απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική πυροβόλησε και σκότωσε αδιάκριτα 69 διαδηλωτές που συμμετείχαν σε μία ειρηνική και μη-βίαιη διαμαρτυρία ενάντια στη νομοθεσία του φυλετικού διαχωρισμού στην πόλη Sharpeville. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων και του Ρατσισμού, σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα και να την ωθήσει να καταδικάσει τις διακρίσεις και το ρατσισμό.

[ii] Οι χαρακτηριστικότερες διαστάσεις ενίσχυσης των διακρίσεων και του ρατσισμού στην Κύπρο είναι:

  • Η αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας και των εγκλημάτων μίσους, κυρίως λόγω της ανόδου των ακροδεξιών, εθνικιστικών και φασιστικών οργανώσεων και κομμάτων.
  • Η προβολή της ρητορικής μίσους που εξαπολύουν οι οργανώσεις και τα κόμματα της ακροδεξιάς μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Η αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής στοχοποίησης και αστυνομικής βίας, τα οποία οδηγούν στην άνιση, εξευτελιστική και απάνθρωπη μεταχείριση μεταναστών και προσφύγων από μέλη της Κυπριακής Αστυνομίας, τόσο σε δημόσιους χώρους όσο και στα αστυνομικά κρατητήρια και στις Κεντρικές Φυλακές.
  • Τα αναρίθμητα περιστατικά διοικητικής αυθαιρεσίας, με χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα την παράτυπη ή ακόμη και παράνομη έκδοση διαταγμάτων σύλληψης, κράτησης και απέλασης άτυπων μεταναστών/ριών και αιτητών/ριών ασύλου, είτε πρόκειται για υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και μέλη των οικογενειών τους ή υπηκόους τρίτων χωρών και κυρίως μετανάστριες μητέρες ανήλικων παιδιών.
  • Η έλλειψη πρόσβασης των μεταναστών, των προσφύγων και των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων σε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και βασικούς τομείς των δημόσιων υπηρεσιών, όπως είναι για παράδειγμα η εργασία, η υγεία και η παιδεία.

[iii]           Οι διεθνείς αυτές εκστρατείες και πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν:

  • We Fit Together – 21 March: European Action Week Against Racism” του πανευρωπαϊκού δικτύου United for Intercultural Action Against Nationalism, Racism and Fascism
  • Fight Racism Now!” της οργάνωσης Fight Racism Now, με την υποστήριξη του Open Society Foundations
  • I Vote for Diversity” του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ενάντια στο Ρατσισμό (European Network Against Racism – ENAR)
  • For a Europe of Human Rights: Here, Now and For All!” της Ένωσης για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (European Association for the Defense of Human Rights – AEDH)
  • Help Syria Refugees: Europe Act Now!” του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και τους Απάτριδες (European Council on Refugees and Exiles – ECRE), με τη συνεργασία του Future Worlds Center και της Συριακής Κοινότητας στην Κύπρο

[iv] Μέχρι στιγμής, στη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας έχουν δηλώσει συμμετοχή το ΑΚΕΛ, η ΔΕΟΚ, ο ΔΗΣΥ, η ΕΔΕΚ, η ΕΔΟΝ, η Έλευσις, η ΕΡΑΣ, το Κίνημα Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών, η Κίνηση Πολιτισμού, η ΚΙΣΑ, η ΝΕΔΑ, η ΝΕΔΗΚ, η Νεολαία ΕΔΕΚ, η Νεολαία Οικολόγων, η ΠΕΟ, το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, το Παγκύπριο Συμβούλιο Νεολαίας, η ΠΟΓΟ, η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών, η Πρωτοβουλία Μένουμε Ευρώπη και η Πρωτοβουλία Σοσιαλιστών.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό. Δελτίο Τύπου – Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014. «Κινητοποίηση Ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό στην Κύπρο και την Ευρώπη»

[v] Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Αρχής Κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς επίσης της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας πολιτών. Η πρόσκληση και το πρόγραμμα της ημερίδας θα αποσταλούν σύντομα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

[vi] Στο εργαστήρι θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Αρχής Κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας πολιτών. Η πρόσκληση και το πρόγραμμα του εργαστηρίου θα αποσταλούν σύντομα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

ARW2014PosterEuropeMap

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!