ga('send', 'pageview');

 

Golden_Boys_And_Immigrants

 

Η ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό επισημαίνει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών (ΥΠΕΣ), Σωκράτης Χάσικος, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του σε συγκεκριμένη ημερίδα (28.11.2013 – βίντεο[1]), και το κοινό δελτίο τύπου έξι οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών (29.11.2013 – κείμενο[2]), αντί να ανακαλέσει, προέβη σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις για τα θέματα της μετανάστευσης, του ασύλου, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ρόλου της κοινωνίας πολιτών. Η ΚΙΣΑ τονίζει για άλλη μια φορά ότι με τις συγκεκριμένες αλλά και προηγούμενες δηλώσεις του, ο ΥΠΕΣ συνεχίζει να υπονομεύει το δημοκρατικό διάλογο και να ανατινάσσει την κοινωνική συνοχή.

Ο ΥΠΕΣ κατά τη διάρκεια δύο τηλεοπτικών συνεντεύξεων του στο ΡΙΚ1, αρχικά στην εκπομπή «Από μέρα σε Μέρα» (3.12.2013 – βίντεο[3]), και μεταγενέστερα στην εκπομπή «Επωνύμως» (17.12.2013 – βίντεο[4]) μεταξύ άλλων ανέφερε μονολογώντας ότι «έχουμε 250,000 ξένους υπηκόους στην Κύπρο, είτε κοινοτικούς υπηκόους είτε υπηκόους τρίτων χωρών, αριθμός που ισοδυναμεί περίπου με το 1/4 του συνολικού πληθυσμού», γύρω από τους οποίους «έχει στηθεί μία ολόκληρη βιομηχανία εκμετάλλευσης αυτών των ανθρώπων» από δικηγόρους και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ).

Η ΚΙΣΑ απορρίπτει κατηγορηματικά τις ανακριβείς και ψευδείς δηλώσεις του ΥΠΕΣ, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι ο ΥΠΕΣ παραγνωρίζει, ή ακόμη χειρότερα προσπαθεί να αποσιωπήσει, τις δικές του ευθύνες για την πραγματική εκμετάλλευση των μεταναστών, η οποία αποτελεί αποτέλεσμα της αδιαφανούς, αδιάκριτης και καταχρηστικής μεταναστευτικής πολιτικής και πρακτικής του Υπουργείου και των αρμόδιων τμημάτων, των οποίων προΐσταται πολιτικά ο ίδιος. Επιπλέον, ο ΥΠΕΣ στον αφοριστικό του λόγο αμελεί επιμελώς να αναφερθεί στα ιδιωτικά γραφεία εξευρέσεως εργασίας, τα οποία αποτελούν έναν από τους βασικούς φορείς εκμετάλλευσης των μεταναστών που ζουν στον τόπο μας, καθώς επίσης και στη διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας που παρατηρείται στις δημόσιες υπηρεσίες.

Η ΚΙΣΑ δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι υπάρχουν συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία που παρουσιάζουν κακοδιαχείριση των υποθέσεων μετανάστευσης και ασύλου ή ακόμη και εκμετάλλευσης προσώπων. Μάλιστα, η ίδια η ΚΙΣΑ έχει καταγγείλει στο παρελθόν αρκετές τέτοιες υποθέσεις στις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωστόσο, η ΚΙΣΑ θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι ο ΥΠΕΣ αναφέρεται γενικά και αόριστα στα δικηγορικά γραφεία, στιγματίζοντας έναν ολόκληρο επαγγελματικό χώρο, ο οποίος με λύπη της ΚΙΣΑ δεν φαίνεται να αντιδρά μέσω του επαγγελματικού σώματος που τον εκπροσωπεί, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Επιπλέον, η ΚΙΣΑ καλεί δημόσια τον ΥΠΕΣ, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και τον Γενικό Εισαγγελέα να κινηθούν εναντίον συγκεκριμένων δικηγορικών γραφείων για τα οποία  υπάρχουν στοιχεία ότι προβαίνουν σε τέτοια εκμετάλλευση, αντί να αναφέρεται κάθε τόσο γενικόλογα εναντίον του δικηγορικού επαγγέλματος, αμαυρώνοντας τη φήμη όσων δικηγορικών γραφείων ασχολούνται με ζητήματα μετανάστευσης, ασύλου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ΥΠΕΣ μέσω της συγκεκριμένης στοχοποίησης, στην ουσία αποθαρρύνει την νομική εκπροσώπηση μεταναστών και προσφύγων από αξιόλογους δικηγόρους με αποτέλεσμα αντί να μειώσει, στην ουσία να αναπαράγει ένα φαύλο κύκλο παροχής υπηρεσιών εκμετάλλευσης σε σχέση με τη  νομική υπεράσπιση των μεταναστών και προσφύγων.

Η ΚΙΣΑ θεωρεί επίσης ότι οι δηλώσεις του ΥΠΕΣ για την κοινωνία πολιτών είναι άκρως απαράδεκτες και κυρίως παντελώς αβάσιμες. Ο ΥΠΕΣ συνεχίζει να αναφέρεται γενικά και αόριστα σε «οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων που έχουν μετατραπεί σε μηχανές παραγωγής δικαιωμάτων», αρνούμενος να τεκμηριώσει τις κατηγορίες του και να δηλώσει δημόσια και ευθαρσώς σε ποιες οργανώσεις συγκεκριμένα αναφέρεται.

Παράλληλα, απομονώνει επιλεκτικά αποσπάσματα δηλώσεων και ανακοινώσεων των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών, τα οποία μάλιστα διαστρεβλώνει, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το λαϊκισμό που διακατέχει το λόγο του. Ενώ τις τελευταίες εβδομάδες δημοσιεύτηκαν ανακοινώσεις και σχόλια αρκετών φορέων και εκπροσώπων της κοινωνίας πολιτών, ο ΥΠΕΣ – αλλά και συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι του ΡΙΚ – συνεχίζουν να αναφέρονται σε μεμονωμένες αντιδράσεις από την πλευρά της ΚΙΣΑ, σε μια προσπάθεια να μειωθεί και να αλλοιωθεί η γενικότερη αντίδραση και η δημόσια κατακραυγή απέναντι στις δηλώσεις του. Εμμέσως πλην σαφώς, ο ΥΠΕΣ συνεχίζει να φωτογραφίζει, χωρίς όμως να κατονομάζει την ΚΙΣΑ ότι διαδίδει ψέματα, επικαλούμενος μάλιστα μία «υπόθεση υποτιθέμενης απόπειρας αυτοκτονίας ενός αλλοδαπού» (17.12.2013 – κείμενο[5]), με την οποία η ΚΙΣΑ όχι μόνο δεν έχει καμία απολύτως σχέση, αλλά ταυτόχρονα καλεί τον ΥΠΕΣ να υποδείξει δημόσια έστω και μιαν υπόθεση στην οποία η ΚΙΣΑ να έχει προβεί σε λάθος πληροφόρηση. Εάν πάλι ο ΥΠΕΣ συνεχίζει να θεωρεί ότι η ΚΙΣΑ ψεύδεται και παραπλανεί την κοινή γνώμη, τότε εισηγούμαστε στον κ. Χάσικο να διαβάσει ξανά και προσεχτικά τις δεκάδες εκθέσεις των ανεξάρτητων αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας (όπως η Επίτροπος για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού ή η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) ή / και διεθνών οργανισμών (όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Επιτροπή για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων των Ηνωμένων Εθνών).

Η ΚΙΣΑ θεωρεί περαιτέρω  ότι ο ΥΠΕΣ συνεχίζει να υποθάλπει το ρατσιστικό λόγο στη δημόσια σφαίρα, συνεχίζοντας να προβαίνει σε σωρεία θεσμικών διακρίσεων και ασαφών αναφορών περί «δικών μας και ξένων» (17.12.2013 – βίντεο[6]), καθώς επίσης και σε προβλήματα από την παρουσία «250,000 ξένων», οι οποίοι αντιπαραβάλλονται στους Κύπριους πολίτες και την δυνατότητα διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους. Παράλληλα, ο ΥΠΕΣ συνεχίζει να στιγματίζει ανθρώπους με τον όρο «παράνομοι» σαν να υπάρχουν νόμιμοι και παράνομοι άνθρωποι. Πολύ περισσότερο, η ΚΙΣΑ επισημαίνει ότι ακόμη και αυτοί που συνεχίζει να χαρακτηρίζει ως «παράνομους» ο ΥΠΕΣ, απλά και μόνο επειδή δεν έχουν τυπικό καθεστώς παραμονής στην Κύπρο, στις πλείστες των περιπτώσεων αυτό οφείλεται στην απάνθρωπη και αποτυχημένη μεταναστευτική πολιτική του κράτους και στην καταχρηστική και καθ’ υπέρβαση εξουσίας άσκηση των αρμοδιοτήτων των μεταναστευτικών αρχών, οι οποίες από τη μια μέρα στην άλλη καθιστούν ανθρώπους από «νόμιμους» σε «παράνομους». Ταυτόχρονα, η ΚΙΣΑ θεωρεί ότι ο ΥΠΕΣ φάσκει και αντιφάσκει, καθώς τη μια μέρα αναφέρει ότι οι μετανάστες  «βοήθησαν το μέγιστο την Κυπριακή Δημοκρατία και τουλάχιστον δεν πρέπει να είμαστε αχάριστοι» (17.12.2013 – βίντεο[7]), ενώ από την άλλη επαναλαμβάνει τα περί «ψωμιού που τρώνε από το στόμα των δικών μας ανθρώπων» (17.12.2013 – βίντεο[8]) … Επίσης, ο ΥΠΕΣ προβαίνει σε ακόμη έναν αμιγώς ταξικό και κατά συνέπεια απαράδεκτο διαχωρισμό: από τη μια διακρίνει τους ‘νόμιμους, πλούσιους και ευπρόσδεκτους’ υπηκόους τρίτων χωρών, όταν αναφέρεται στους έχοντες που συμβάλλουν, σύμφωνα με τον ίδιον, στην ανάκαμψη της οικονομίας, μέσω της αγοράς νέων κατοικιών, των κοινών επενδύσεων με Κύπριους επιχειρηματίες ή / και τις τραπεζικές αποταμιεύσεις τους, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα ‘αγοράς’ της Κυπριακής υπηκοότητας · από την άλλη πλευρά διακρίνει τους ‘παράνομους, φτωχούς και ανεπιθύμητους’ μετανάστες εργάτες, οι οποίοι αποτελούν δυσβάστακτο βάρος και θα πρέπει να εκδιωχθούν από την Κύπρο, ώστε να αντικατασταθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, από τους Κύπριους άνεργους στην αγορά εργασίας. Μάλιστα, ενώ στις αρχικές του δηλώσεις ο ΥΠΕΣ έκανε λόγο για «50,000 παράνομους μετανάστες που είναι μέσα στην αγορά εργασίας», στις πρόσφατες τηλεοπτικές συνεντεύξεις του έκανε λόγο για «περίπου 30,000 παράνομους μετανάστες που συνεχίζουν να είναι στον τόπο μας», μειώνοντας ουσιαστικά μέσα σε δύο εβδομάδες τον αριθμό των άτυπων μεταναστών σχεδόν κατά το ήμισυ.

Η ΚΙΣΑ τονίζει ξανά ότι το μόνο που καταφέρνει με αυτές τις δηλώσεις ο ΥΠΕΣ είναι η διάχυση και ενίσχυση του ακροδεξιού λόγου, μία πολύ επικίνδυνη ρητορική και λαϊκιστική πρακτική, την οποία ενδέχεται να αξιοποιήσει η ακροδεξιά και οι διάφορες εθνικιστικές, ρατσιστικές, νεοφασιστικές και νεοναζιστικές εκφάνσεις της.

Η ΚΙΣΑ καλεί τον ΥΠΕΣ  να τερματίσει άμεσα την πολεμική που ακολουθεί εναντίον των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών. Τα ανθρωπιστικά προβλήματα που προκαλεί η υφιστάμενη μεταναστευτική πολιτική είναι και υπαρκτά και σοβαρά και ο προϊστάμενος του καθ’ ύλη αρμόδιου υπουργείου θα πρέπει να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην έναρξη ενός διαφανούς, δημοκρατικού και ουσιαστικού διαλόγου με την κοινωνία πολιτών, εάν πραγματικά θέλει να συμβάλει στην προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών, στην ενίσχυση του κράτους δικαίου και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Σημειώσεις προς συντάκτες:


[1] Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών Σωκράτη Χάσικου Κατά Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων / ΡΙΚ1 – Ρεπορτάζ Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων – Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013 – Σκληρή γλώσσα κατά Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων: “Έχουν δημιουργήσει μηχανές παραγωγής δικαιωμάτων”

[2] Caritas Cyprus / CCMC – Cyprus Community Media Centre / Future Worlds Center / ΙΚΜΕ – Ινστιτούτο Κοινωνικόπολιτικών Μελετών / ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό / Stop Trafficking Cyprus. Κοινό Δελτίο Τύπου – Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013 – Ο Υπουργός Εσωτερικών κηρύσσει τον πόλεμο στην κοινωνία των πολιτών και ανατινάσσει την κοινωνική συνοχή

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!