ga('send', 'pageview');

Xasikos

 

 

Μια άνευ προηγούμενου κατά μέτωπο επίθεση κατά των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξαπέλυσε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου. Σε ένα παραλήρημα άκρατου εθνικισμού και δημαγωγικής ρητορικής, προς τέρψη συντηρητικών και ακροδεξιών ψηφοφόρων, ο Υπουργός Εσωτερικών έδωσε το στίγμα της πολιτικής του υπουργείου του σε σχέση με τη μετανάστευση και το ρόλο της στην ανάπτυξη.

Για την ακρίβεια, ο Υπουργός Εσωτερικών ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί ότι όσο η μετανάστευση μας βολεύει και συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, η περίφημη κυπριακή φιλοξενία και μεγαλοψυχία επιτρέπει την αποδοχή ή ανοχή, έστω, προς τους μετανάστες. Τώρα, όμως, με την όξυνση της οικονομικής κρίσης και την κατάρρευση του κυπριακού οικονομικού «θαύματος», οι ξένοι μετατρέπονται σε «απειλή για τα δικαιώματα του Κύπριου πολίτη», καθώς επίσης και για την πολιτιστική και δημογραφική ταυτότητα του τόπου. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών «θα πρέπει να απελαθούν», χωρίς κανένα απολύτως σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Μάλιστα, διαχωρίζοντας την κοινωνία σε «δικούς μας» και «ξένους», ο Υπουργός επανέλαβε την προσφιλή του ατάκα για τους μετανάστες που «κλέβουν το ψωμί των Κυπρίων ανέργων».

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Υπουργός Εσωτερικών «έλυσε», τουλάχιστον επί χάρτου, το πρόβλημα της ανεργίας και άλλα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα την κοινωνία, μέσω απλουστευτικών αφορισμών και αυθαίρετων στοιχείων περί «δεκάδων χιλιάδων παράνομων». Οι δηλώσεις αυτές περισσότερο θυμίζουν δηλώσεις εκπροσώπων ρατσιστικών, ακροδεξιών ή ακόμα και φασιστικών παρατάξεων, παρά δηλώσεις ενός ανώτατου πολιτειακού αξιωματούχου, καθώς σύμφωνα με τον κ. Χάσικο, τον καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργό για τα θέματα μετανάστευσης, τόσο το πρόβλημα της ανεργίας όσο και τα συνεπακόλουθα προβλήματα της κρίσης που μαστίζουν τον τόπο, οφείλονται αποκλειστικά στους μετανάστες και τους πρόσφυγες που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο.

Συνεχίζοντας, ο κ. Χάσικος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφέροντας ότι «έχουν υπερβεί τα εσκαμμένα», γιατί έχουν μετατραπεί από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε «μηχανές παραγωγής δικαιωμάτων»! Παραδεχόμενος την πίεση που οι οργανώσεις ασκούν ανέφερε ότι «έχουν φέρει αρκετές φορές το Υπουργείο Εσωτερικών και το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης σε δύσκολη θέση» και επομένως θα «πρέπει να ελεγχθούν για τη δράση τους».

Μήπως ο κ. Χάσικος, αφού σκεφτεί πιο ψύχραιμα τις δηλώσεις του, κρίνει ότι είναι καλύτερο να τις ανακαλέσει, διότι εκθέτουν και το νυν κυβερνών κόμμα και την Κύπρο διεθνώς; Αν πάλι εννοεί πραγματικά αυτά που είπε, τότε δεν μπορούμε παρά να καταδικάσουμε αυτές τις ρατσιστικές και αντιδημοκρατικές δηλώσεις, οι οποίες συγκρούονται με τις εξαγγελίες της ίδιας της κυβέρνησης για διάλογο και σεβασμό της κοινωνίας των πολιτών. Τέλος, καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε ένα πραγματικά δημοκρατικό διάλογο με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, στη βάση του αλληλοσεβασμού και της αλληλοκατανόησης, με στόχο τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γιατί αυτό είναι προς συμφέρον της δημοκρατίας.

Caritas Cyprus

Cyprus Community Media Centre 

Future Worlds Center

ΙΚΜΕ –Ινστιτούτο Κοινωνικοπολιτικών Μελετών

ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό 

Stop Trafficking Cyprus

Δείτε εδώ τις σχετικές δηλώσεις και συζητήσεις:

ΡΙΚ1 – Ρεπορτάζ Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων – Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013 – Σκληρή γλώσσα κατά Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων: “Έχουν δημιουργήσει μηχανές παραγωγής δικαιωμάτων”

ΡΙΚ1 – Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων: Από Μέρα Σε Μέρα – Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013 – Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΚΙΣΑ – Κίνησης για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό, Δώρος Πολυκάρπου, και ο Βουλευτής της Επαρχίας Λεμεσού του ΔΗΣΥ – Δημοκρατικού Συναγερμού, Ανδρέας Κυπριανού, σχολιάζουν τις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου, οι οποίες έγιναν την Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου

Logos_Banner

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!