ga('send', 'pageview');

 

Recognised_Refugees_Protest_Parliament

 

Εδώ και έξι ολόκληρες εβδομάδες, μία μικρή ομάδα αναγνωρισμένων προσφύγων έχει κατασκηνώσει έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και διαμαρτύρεται, ζητώντας να αποκτήσουν πρόσβαση στα βασικά τους δικαιώματα και σε μια αξιοπρεπή ζωή. [1] Τα άτομα με διεθνή προστασία δεν διαμαρτύρονται μόνο για τα προσωπικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και για τη γενικότερη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στην Κύπρο.

Μέχρι πρόσφατα και παρά τα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν, τα άτομα με διεθνή προστασία μπορούσαν τουλάχιστον να έχουν πρόσβαση σε κάποια εργασία. Ωστόσο, τώρα πια, οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες όχι μόνο δεν μπορούν να βρουν δουλειά, έστω και ανειδίκευτη, λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της ανεργίας, αλλά δεν λαμβάνουν καμία ουσιαστική βοήθεια και στήριξη από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Τα άτομα με διεθνή προστασία βρίσκονται επίσης αντιμέτωπα με τις διακρίσεις, την ξενοφοβία και το ρατσισμό που καλλιεργούνται και αυξάνονται επικίνδυνα  τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, δεν μπορούν να εργαστούν σε άλλες χώρες της ΕΕ, λόγω του καθεστώτος παραμονής που τους παραχωρεί η Κύπρος, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων βρίσκεται στην Κύπρο πάνω από μια δεκαετία.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, οι μόνες πιθανότητες για να αποκτήσουν ισότιμη πρόσβαση στην εργασία και να διασφαλίσουν μία αξιοπρεπή ζωή είναι είτε να τους δοθεί η Κυπριακή υπηκοότητα είτε  να λάβουν το καθεστώς των επί μακρός διαμενόντων, πράγμα που θα τους αναγνώριζε τουλάχιστον κάποια βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Μάλιστα, η ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό επισημαίνει ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ άτομα με διεθνή προστασία με ανάλογα χρονικά διαστήματα παραμονής θα είχαν ήδη λάβει την υπηκοότητα της χώρας όπου βρίσκονται. Η άρνηση από πλευράς της κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει στην εξέταση των αιτήσεων για απόκτηση της υπηκοότητας από τους δικαιούχους πρόσφυγες παραβιάζει τόσο την Κυπριακή νομοθεσία, όσο και το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες.

Παρά τις μέχρι σήμερα προσπάθειες και τα επανειλημμένα διαβήματα στα οποία έχουν προβεί οι διαμαρτυρόμενοι, δεν έχουν λάβει ακόμη καμία απάντηση από τις αρμόδιες αρχές και ιδιαίτερα το υπουργείο Εσωτερικών. Ως εκ τούτου, έχουν αποφασίσει ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει καμία ανταπόκριση στο αίτημα που έχουν υποβάλει για παραχώρηση της Κυπριακής υπηκοότητας ή έστω του καθεστώτος του επί μακρός διαμένοντα στην Κυπριακή Δημοκρατία, τότε θα μεταφέρουν τη διαμαρτυρία τους από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου και σκοπεύουν να παραμείνουν και να ξεκινήσουν ταυτόχρονα απεργία πείνας, από την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου.

Η ΚΙΣΑ στηρίζει το δίκαιο αίτημα των προσφύγων και καλεί το καθ’ ύλη αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών να ανταποκριθεί θετικά, παραχωρώντας άμεσα την υπηκοότητα στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες που ήδη πληρούν τα κριτήρια που προβλέπει η νομοθεσία.

Σημειώσεις προς συντάκτες:


[1]      11/11/2013 – Open letter by two recognized refugees to the Minister of Interior => https://kisa.org.cy/11-11-2013-subject-open-letter-by-two-recognized-refugees-to-the-minister-of-interior/

24/10/2013 – Mr. Muhammad Altaf: Better Die One Time Than Die Every Day! => http://www.youtube.com/watch?v=OchcHNn-l70

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!