ga('send', 'pageview');

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης - Αποτελεσματικό ένδικο μέσο και νομική αρωγή στις διαδικασίες ασύλου και μετανάστευσης

                       Funded by:                                               See the main page of the projectimages

Την Τετάρτη 23/11/2016, στο Ξενοδοχείο ‘Classic’ στη Λευκωσία θα διεξαχθεί  συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Αποτελεσματικό ένδικο μέσο και νομική αρωγή στις διαδικασίες ασύλου και μετανάστευσης». Η συζήτηση διοργανώνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος “EPIM – End Arbitrary Detention in Cyprus” που υποστηρίζεται από το Network of European Foundations. Η εκδήλωση αποσκοπεί στο να φέρει τους εμπλεκόμενους φορείς (αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ανεξάρτητες αρχές, μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς και ιδιώτες επαγγελματίες/δικηγόρους οι οποίοι εξειδικεύονται στον τομέα) γύρω από τη «στρογγυλή τράπεζα», με στόχο την εποικοδομητική συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και υποβολή βελτιωτικών εισηγήσεων.

Ενημερωτικό Σημείωμα

Από το 2007, η ΚΙΣΑ συστηματικά συνηγορούσε για την εξασφάλιση του δικαιώματος σε αποτελεσματικό ένδικο μέσο στη Κυπριακή έννομη τάξη, και κυρίως στους τομείς του ασύλου και της μετανάστευσης. Η ΚΙΣΑ  σε αρκετές περιπτώσεις κάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία να συμμορφωθεί με τις διεθνείς τις υποχρεώσεις, οι οποίες πηγάζουν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το νομικό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αμφότερα τα νομοθετήματα εξασφαλίζουν το δικαίωμα σε αποτελεσματικό ένδικο μέσο ως θεμελιώδες δικαίωμα. Για περισσότερα κατεβάστε το έντυπο…

 

Θέματα προς συζήτηση
  • Υποχρεώσεις που πηγάζουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο ως προς το «αποτελεσματικό ένδικο μέσο» και την «παροχή νομικής αρωγής» για αποτελεσματική πρόσβαση σε ένδικο μέσο.
  1. Τόσον το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΕΔΑΔ (μεταξύ άλλων απόφαση M.A. v Cyprus) όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση (δες μεταξύ άλλων Οδηγία 2013/33/EE και ειδικότερα τις εισαγωγικές διατάξεις 20,25,29 και τα άρθρα 8, 20 και Κεφάλαιο V της εν λόγω Οδηγίας ) δημιουργούν την υποχρέωση στη Κύπρο για  παροχή «αποτελεσματικού ένδικου μέσου» και παροχή «νομικής αρωγής» για σκοπούς πρόσβασης σε ένδικο μέσο.   Ένα σημαντικό προς συζήτηση θέμα είναι η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων για  τον ορισμό, το περιεχόμενο καθώς και την έκταση, και τις κατηγορίες των ατόμων τις οποίες καλύπτει το νομικό αυτό πλαίσιο. Για περισσότερα κατεβάστε το έντυπο…

 

Προκαταρκτικό Πρόγραμμα

08:30 – 09:00              Άφιξη συμμετεχόντων – Εγγραφή                                                                                             

09:00 – 09:10               Χαιρετισμός από την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΙΣΑ

09:10 – 09:50               1ο  Μέρος:

Το υφιστάμενο νομικό και διαδικαστικό πλαίσιο σχετικά με το δικαίωμα σε αποτελεσματικό ένδικο μέσο και νομικής αρωγής στις διαδικασίες ασύλου και μετανάστευσης: Συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το ενωσιακό κεκτημένο και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.                     

Εισαγωγικές παρατηρήσεις/απόψεις  (προς επιβεβαίωση):

  1. Δικαστής του Διοικητικού Δικαστηρίου
  2. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών ή του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας
  3. Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR)
  4. Δικηγόρος στο τομέα μετανάστευσης & ασύλου.Για περισσότερα κατεβάστε το έντυπο…
Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!