ga('send', 'pageview');

 

Hunger_Strike_Day_51_Water_Strike_Day_3

 

Ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Σωκράτης Χάσικος, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των ιδιοκτητών καμπαρέ για να συζητήσει τα «προβλήματα» που αντιμετωπίζουν. Με την ίδια προθυμία παρευρέθηκε και απεύθυνε χαιρετισμό σε ημερίδα εκφραστών ακροδεξιού, ξενοφοβικού και ρατσιστικού λόγου. Ακόμη χειρότερα, πολύ πρόσφατα και μετά από παρέμβαση συγκεκριμένων οικονομικών κύκλων που ενοχλήθηκαν από τη διάδοση των μηνυμάτων της εκστρατείας εναντίον της εμπορίας ανθρώπων, διέκοψε αυθαίρετα και χωρίς οποιαδήποτε συνεννόηση με τους συνδιοργανωτές τη μετάδοση σχετικών ραδιοφωνικών μηνυμάτων.

Την ίδια στιγμή, όμως, εξέφρασε αδυναμία να παρευρεθεί και να απευθύνει χαιρετισμό σε δικοινοτική εκδήλωση Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) με αντικείμενο την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ενώ παράλληλα αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Πρέσβη των ΗΠΑ για να συζητήσουν από κοινού σχετικά θέματα. Επιπλέον, ο Υπουργός Εσωτερικών όχι μόνο αρνήθηκε να συζητήσει υπόμνημα των ΜΚΟ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα που βιώνουν εμπορία ανθρώπων, αλλά μέσω δηλώσεων του κατηγορεί συστηματικά και δυσφημεί δημόσια τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την ίδια στάση ακολουθεί το Υπουργείο Εσωτερικών και στο αίτημα της ΚΙΣΑ – Κίνησης για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό για πραγματοποίηση συνάντησης για συζήτηση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με καθεστώς διεθνούς προστασίας στην Κύπρο και των δίκαιων αιτημάτων των αναγνωρισμένων προσφύγων που βρίσκονται σε απεργία πείνας μπροστά από το Υπουργείο Εσωτερικών για σχεδόν δύο μήνες.

Ενόψει της αδιαφορίας του Υπουργείου Εσωτερικών, οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που βρίσκονται σε απεργία πείνας από το πρωί της προηγούμενης Τρίτης, 7 Ιανουαρίου, έχουν σταματήσει να παίρνουν ακόμη και  υγρά σε μια απελπισμένη προσπάθεια να ασκήσουν ακόμη περισσότερη πίεση προς τις αρμόδιες αρχές, έτσι ώστε να προχωρήσουν στην άμεση εξέταση των αιτήσεων τους για παραχώρηση της Κυπριακής υπηκοότητας και του καθεστώτος μακροχρόνιας διαμονής.

Η ΚΙΣΑ καλεί το Υπουργείο Εσωτερικών να σεβαστεί το ρόλο των ΜΚΟ και της κοινωνίας των πολιτών γενικότερα και να ανταποκριθεί στο κάλεσμα τους για συνεργασία και διάλογο, ενώ ζητά από την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της και να ανταποκριθεί θετικά στα δίκαια αιτήματα των αναγνωρισμένων προσφύγων που βρίσκονται σε απεργία πείνας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, η ΚΙΣΑ επισημαίνει ότι αυτά τα άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους για να ζητήσουν προστασία στη χώρα μας λόγω των διώξεων που αντιμετώπιζαν. Αυτή τη στιγμή, όμως, βρίσκονται αντιμέτωπα με έναν πιο άμεσο και σοβαρό κίνδυνο επιβίωσης, γιατί οι δυσμενείς συνθήκες και οι θεσμικές διακρίσεις που αντιμετωπίζουν στην Κύπρο τους οδήγησαν στην απόγνωση και σε μία τόσο δραματική μορφή διαμαρτυρίας, ως ύστατη προσπάθεια και διέξοδο στα προβλήματα τους. Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο, η ΚΙΣΑ τονίζει ότι πλέον αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά προστασίας ανθρώπινων ζωών, για την οποία την αποκλειστική ευθύνη φέρει πλέον ο ίδιος ο αρμόδιος Υπουργών Εσωτερικών, αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τον διόρισε. [i]

 

Σημειώσεις προς συντάκτες:


[i] Ομάδα Αναγνωρισμένων Προσφύγων. Πέμπτη – 2 Ιανουαρίου 2014. Ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Σωκράτη Χάσικο. Πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας: https://kisa.org.cy/02-01-2014-open-letter-to-the-minister-of-interior-of-the-republic-of-cyprus-mr-socrates-hasikos/

 

Hunger_Strikers_Warming_Themselves

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!