ga('send', 'pageview');

 

 

Hunger_Strike_00

 

Ανοικτή Επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Σωκράτη Χάσικο

 

Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2014

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Όπως ήδη γνωρίζετε, είμαστε μία μικρή ομάδα αναγνωρισμένων προσφύγων που ζούμε στην Κύπρο για περισσότερα από δέκα χρόνια. Όπως επίσης γνωρίζετε πολύ καλά, καθώς σας έχουμε ενημερώσει κατ’ επανάληψη σε προηγούμενες επιστολές μας, ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες αντιμετωπίζουμε καθημερινά μία σειρά από σοβαρότατα προβλήματα, λόγω του καθεστώτος παραμονής μας στην Κύπρο. Με αυτήν την επιστολή δεν επιθυμούμε να σας υπενθυμίσουμε σχετικά με όλες εκείνες τις διαφορετικές προσπάθειες στις οποίες έχουμε ήδη προβεί, επιδιώκοντας να βρούμε μία κατάλληλη και αξιοπρεπή λύση στα προβλήματα μας.

Θεωρούμε ακράδαντα ότι έχουμε προβεί σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες και πρωτοβουλίες έτσι ώστε να επιλύσουμε τα προβλήματα μας από μόνοι μας, ενώ την ίδια στιγμή έχουμε ακολουθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες όταν χρειαστήκαμε τη βοήθεια των αρμόδιων αρχών. Δυστυχώς, όμως, όλες οι αρχές που είχαν την ευθύνη να μας βοηθήσουν να επιλύσουμε τα προβλήματα μας, μας έχουν αγνοήσει πλήρως και μας έχουν μεταχειριστεί με αναξιοπρεπείς τρόπους, τρόπους για τους οποίους κανονικά θα ντρεπόταν οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα του 21ου αιώνα, όπως υπαινίσσεται ότι είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Υπό αυτές τις συνθήκες, πιστεύουμε ότι το σύστημα παροχής ασύλου στην Κύπρο έχει αποτύχει να εκπληρώσει το στόχο του, ο οποίος δεν είναι άλλος από την προστασία της ζωής των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Αντιθέτως, οι ισχύουσες πολιτικές έχουν καταδικάσει τις ζωές των προσφύγων σε μόνιμη ανασφάλεια και κίνδυνο. Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης είναι πλήρως υπεύθυνη για να μας βοηθήσει να επιλύσουμε τα προβλήματα μας και να προστατεύσει τις ζωές μας, έχει αποτύχει να το πράξει. Θα θέλαμε επίσης να ξεκαθαρίσουμε για άλλη μια φορά ότι δεν σας ζητάμε να μας δώσετε επιδόματα ή να μας βρείτε δουλειά. Σας ζητούμε απλά να μας παρέχετε ένα μόνιμο καθεστώς παραμονής (δηλαδή την Κυπριακή υπηκοότητα), η οποία θα μας επιτρέψει πραγματικά να ζήσουμε ισότιμα με τους Κύπριους και άλλους Ευρωπαίους πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ την ίδια στιγμή θα μας επιτρέψει να εγκαταλείψουμε τη χώρα, έτσι ώστε να σώσουμε τις ζωές μας και τις οικογένειες μας. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αρνείται να μας παραχωρήσει αυτό το καθεστώς παραμονής, χωρίς να μας δίνει καν μία ξεκάθαρη απάντηση στις επανειλημμένες εκκλήσεις μας.

Όπως επίσης γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή και για τις τελευταίες 49 ημέρες πραγματοποιούμε απεργία πείνας μπροστά ακριβώς από την είσοδο του Υπουργείου Εσωτερικών. Ωστόσο, δεν μας έχετε δώσει ποτέ οποιαδήποτε προσοχή ή δεν έχετε επιδείξει ποτέ οποιαδήποτε κατανόηση στα προβλήματα μας, παρά το γεγονός ότι για σχεδόν δύο μήνες τώρα δεν τρώμε τίποτα απολύτως και ζούμε κάτω από τη βροχή και μέσα στο κρύο. Μας έχετε συμπεριφερθεί σαν να μην είμαστε ισότιμα άτομα. Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας μας ωθεί στο θάνατο και στην αυτοκτονία, οι οποίες αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι οι μοναδικές και καλύτερες επιλογές μας, καθώς μας έχει αφαιρεθεί η επιλογή του να ζήσουμε μία ζωή με αξιοπρέπεια στην Κύπρο. Υπό αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, προτιμούμε να πεθάνουμε παρά να συνεχίσουμε να ζούμε όπως ζούμε αυτή τη στιγμή.

Τέλος, μετά από 49 ημέρες που βρισκόμαστε σε απεργία πείνας και καθώς κανείς από την κυβέρνηση ή / και τη δημόσια διοίκηση δεν έχει δώσει την παραμικρή προσοχή στις εκκλήσεις και τα αιτήματα μας, έχουμε αποφασίσει ότι από την ερχόμενη Τρίτη θα σταματήσουμε να πίνουμε οποιαδήποτε υγρά.

Θέλουμε να θέσουμε ένα αξιοπρεπές τέλος στην απεργία πείνας μας, την οποία κάναμε για ένα καλύτερο μέλλον και μία ζωή με αξιοπρέπεια. Πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο για εμάς να πεθάνουμε εδώ, μπροστά από τους εκπροσώπους των αρμόδιων αρχών, αντί να πεθάνουμε μόνοι και ξεχασμένοι χωρίς οποιαδήποτε βοήθεια στα σπίτια μας.

Εάν πεθάνουμε, για το θάνατο μας θα ευθύνεται η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και προσωπικά εσείς, καθώς εσείς είστε ο καθ’ ύλη αρμόδιος υπουργός για την προστασία των προσφύγων στην Κύπρο. Σας παρακαλούμε να δεχθείτε προκαταβολικά τα συγχαρητήρια για το θάνατο μας, ο οποίος έτσι κι αλλιώς θα μας βρει μακριά από τις μητέρες και τους πατέρες μας, τις αδελφές και τους αδελφούς μας, τις φίλες και τους φίλους μας.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι θα πεθάνουμε σε τόσο άθλιες συνθήκες στο όνομα μάλιστα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η τελευταία μας επιθυμία από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να παραδώσει τα νεκρά κορμιά μας στις οικογένειες και τα αγαπημένα μας άτομα.

Σας ευχαριστούμε για την αγάπη και την καλοσύνη σας,

Οι Αναγνωρισμένοι Πρόσφυγες της Κύπρου

Muhammad Altaf

Salah Chanim

Asadollah Panahimehr

Mehrangiz Hematmandn

Refugees_They_Left_Would_You

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!