ga('send', 'pageview');

BoatΤην Παρασκευή, 3/2/17, 93 πρόσφυγες, ανάμεσά τους 42 παιδιά, 6 από τα οποία ασυνόδευτα ανήλικα, έφτασαν στην Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) με βάρκα. Έκτοτε, οι πρόσφυγες διαμένουν στο κέντρο διάσωσης «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά, αν και δεν πρόκειται για διασωθείσες/θέντες. Η ΚΙΣΑ εκφράζει την ικανοποίηση της για το γεγονός ότι όλοι οι πρόσφυγες είναι ασφαλείς. Ταυτόχρονα, εκφράζει τη λύπη της για τη ρατσιστική ρητορική και τις δημαγωγικές δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Σωκράτη Χάσικου, τόσο κατά των προσφύγων όσο και κατά των ΜΚΟ που τις/τους στηρίζουν. Δυστυχώς, οι δηλώσεις αυτές αναπαράγονται και προωθούνται από τα ΜΜΕ αυτούσιες και χωρίς να επιδιωχθεί καν η άποψη των ίδιων των προσφύγων και των ΜΚΟ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εσωτερικών με δηλώσεις του στα ΜΜΕ και ιδιαίτερα στο κρατικό κανάλι, ΡΙΚ, επιτέθηκε στις ΜΚΟ που στηρίζουν τις/τους πρόσφυγες, ισχυριζόμενος πως ασχολούμαστε «με τις χαλασμένες βρύσες» στο Κέντρο Υποδοχής Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου, αντί με τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες. Αντιπαρερχόμαστε τις απαράδεκτες αυτές δηλώσεις για τις προθέσεις των ΜΚΟ και υπενθυμίζουμε στον Υπουργό πως σε σχέση με το Κέντρο έχουν τοποθετηθεί όχι μόνο ΜΚΟ αλλά και ανεξάρτητες αρχές, όπως η Επίτροπος Διοίκησης και η Υπάτη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες. Διερωτόμαστε αν ο Υπουργός θεωρεί πως και αυτές οι αρχές ενδιαφέρονται μόνο για τις «βρύσες». Υπενθυμίζουμε επίσης στον Υπουργό πως ως ΚΙΣΑ έχουμε επανειλημμένα ενημερώσει το Υπουργείο του για τα σοβαρά προβλήματα που οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν στο Κέντρο στην Κοφίνου, όπως, μεταξύ άλλων,

  • η παρατεταμένη απουσία αποτελεσματικής διοίκησης του Κέντρου λόγω αδυναμίας του Υπουργείου Εσωτερικών να επιλύσει το πρόβλημα σε σχέση με τον ανάδοχο φορέα διαχείρισης του Κέντρου και
  • η αδυναμία και ο κακός χειρισμός, μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις η υπόθαλψη από πλευράς των αρμόδιων αρχών, φαινομένων βίας γενικότερα και ειδικότερα έμφυλης βίας στο Κέντρο.

Η δήλωση του Υπουργού για απέλαση των 3 προσφύγων από την Συρία λόγω άτυπης παραμονής τους στην ΚΔ στο παρελθόν, καταδεικνύει πως ο Υπουργός επιλέγει να παραβλέπει τις βασικές αρχές προσφυγικού δικαίου καθώς και τις προηγούμενες αθωωτικές αποφάσεις δικαστηρίων της ΚΔ σε σχέση με «παράνομη είσοδο» προσφύγων. Σε περίπτωση που οι εν λόγω πρόσφυγες διωχθούν, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την άσκοπη δαπάνη δημόσιου χρήματος και την ανούσια απασχόληση των δικαστηρίων, αφού εκ των πραγμάτων η ΚΔ οφείλει τελικά να τους παραχωρήσει καθεστώς προστασίας. Ο Υπουργός δεν μπορεί να εξακολουθεί να αγνοεί αυτό το γεγονός  και, επομένως, είναι εμφανές ότι οι δηλώσεις του γίνονται με μοναδικό σκοπό τη δημαγωγία.

Στις δηλώσεις του, ο Υπουργός κάνει λόγο για «κίνδυνο κατακλυσμού μας από 3 εκατομμύρια» πρόσφυγες και «ελεγχόμενη και στοχευμένη ροή προσφύγων προς την ΚΔ»,  ισχυριζόμενος πως «σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη βδομάδα οι υπαίτιοι θα επιχειρήσουν να στείλουν στην Κύπρο άλλους επτακόσιους πρόσφυγες».  Δήλωσε ακόμα πως η ΚΔ «είναι ημικατεχόμενο νησί και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να στείλει μηνύματα» ότι αποτελεί «ξενοδοχείο για μετανάστες».

20150912-REFUGEES-WELCOME-700x267Ούτε οι δηλώσεις  του Υπουργού για «ελεγχόμενη και στοχευμένη ροή προσφύγων προς την ΚΔ» από την τουρκική κυβέρνηση ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.  Η πραγματικότητα είναι πως ο βασικός λόγος που παρουσιάζεται αυξημένη ροή προσφύγων προς την Κύπρο είναι η άνομη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό. Η συμφωνία αυτή βασικά αποσκοπεί στο κλείσιμο της πρόσβασης των προσφύγων στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να αναγκάζονται να μετατοπίζονται σε άλλες διαδρομές, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

Να υπενθυμίσουμε επίσης στον Υπουργό ότι η Τουρκία, μετά από απαίτηση της κυπριακής κυβέρνησης και μεσολάβηση της ΕΕ,  δυστυχώς με την συναίνεση και της Υπάτης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, δέχεται πίσω όλες τις και όλους τους πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν στις ελεγχόμενες περιοχές για να υποβάλουν αίτηση για άσυλο μέσω των περιοχών που δεν είναι υπό τον έλεγχο της κυπριακής κυβέρνησης.

Ακόμα, όσον αφορά την καραμέλα της «ημικατεχόμενης πατρίδας», με την οποία ο Υπουργός στέλνει το μήνυμα πως οι πρόσφυγες αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα για την ΚΔ και το κυπριακό θέμα, εμείς τον καλούμε αντί να στοχοποιεί άδικα τις και τους πρόσφυγες να αναλογιστεί  και να τοποθετηθεί δημόσια για τον δικό του ρόλο ιστορικά σε σχέση με το κυπριακό θέμα.  Είναι επιτέλους καιρός να πάψει τόσο ο ίδιος όσο και όλοι/ες υπερπατριώτες να χρησιμοποιούν το κυπριακό ως άλλοθι για την απραξία τους και την έλλειψη πολιτικής βούλησης για αντιμετώπιση των σοβαρών σύγχρονων θεμάτων.

Η ΚΙΣΑ καλεί τα ΜΜΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους όσο αφορά την αναμετάδοση ρητορικής μίσους εναντίον προσφύγων και επιθέσεων εναντίον ΜΚΟ. Ακόμα, η ΚΙΣΑ καλεί τον Υπουργό Εσωτερικών να αναλογιστεί τις επιπτώσεις της ρητορικής μίσους που ο ίδιος εξαπολύει εναντίον των προσφύγων την ίδια ώρα που το Υπουργείο του ζητά  εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια για να ευαισθητοποιήσει δήθεν την κυπριακή κοινωνία για θέματα προσφύγων και να διευκολύνει την ομαλή ένταξη τους στην κυπριακή κοινωνία.

08.02.2017

Διοικητικό Συμβούλιο ΚΙΣΑ

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!