ga('send', 'pageview');

March-21_webpage_image._final-011-e1393450780739 copy

Mε την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Φυλετικών Διακρίσεων στις 21 Μαρτίου, η ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό και η οργάνωση Refugee Rights Association (RRA) εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την έξαρση του εθνικισμού και του ρατσισμού και των εγκλημάτων που γίνονται στη βάση τους, τόσο στην Κύπρο όσο και ανά το παγκόσμιο. Παράλληλα, οι δυο οργανώσεις τονίζουν την ανάγκη  για άμεση υιοθέτηση μιας πολιτικής μηδενικής ανοχής έναντι οποιασδήποτε μορφής διακρίσεων, ξενοφοβίας, μισαλλοδοξίας και ρατσισμού.

Το δημοψήφισμα στη  για έξοδο από την ΕΕ στη Βρετανία, η εκλογή του Ν. Τράμπ [i] στις ΗΠΑ, οι πολιτικές και τα μέτρα της Ουγγρικής κυβέρνησης κατά των μεταναστριών/ών και προσφύγων[ii] αλλά και άλλων κυβερνήσεων χωρών μελών της ΕΕ, καθώς και οι αντιδραστικές υποχωρήσεις  της ΕΕ σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκειμένου να αποποιηθεί των ευθυνών της αλλά και να ικανοποιηθεί ένα άκρως ρατσιστικό και ακροδεξιό ακροατήριο, έχουν οδηγήσει σε ένα έντονο κύμα ρατσισμού και ρατσιστικής βίας ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστριες/ες αλλά και ενάντια όσων εμμένουν στη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Οι δύο οργανώσεις επισημαίνουν επίσης τις αρνητικές εξελίξεις στη Τουρκία: Την αυξανόμενη εχθρότητα κατά των προσφύγων, καθώς και την καταπιεστική πολιτική του Τουρκικού κράτους εναντίον του κουρδικού λαού. Ο εν εξελίξει ακήρυχτος πόλεμος αφήνει εκατομμύρια εκτοπισμένους στις κουρδικές πόλεις, ενώ οδηγεί στο κλείσιμο ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που εργάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα των εκτοπισμένων, στην ποινικοποίηση πολιτικών προσώπων και στην κατάληψη των τοπικών αρχών.

Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι η ανοχή προς τις δυνάμεις που ασπάζονται και προωθούν το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία όχι μόνο δεν καταλαγιάζει το μένος τους, αλλά τους παρέχει την πολιτική κάλυψη για να εντείνουν ακόμα περισσότερο τις επιθέσεις τους  ενάντια στις/ους πρόσφυγες, μετανάστριες/ες και εθνικές μειονότητες. Η συμφωνία ντροπής ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, ένα χρόνο πριν, εκτός του ότι αποτελεί τρανό παράδειγμα των υποχωρήσεων των δημοκρατικών δυνάμεων προς τους ακροδεξιούς και νεοφασιστικούς κύκλους σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχει επίσης συμβάλει στην ενδυνάμωση και αποθράσυνση τους καθώς και στην έξαρση της ρατσιστικής βίας και των εγκλημάτων μίσους.

H ευθύνη των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ειδικότερα των χωρών που έχουν τη δύναμη να διαμορφώσουν  τις πολιτικές της ΕΕ, είναι ακόμη μεγαλύτερη δεδομένου  ότι για χρόνια αρνούνταν να προχωρήσουν στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης και του ασύλου, με την υιοθέτηση, για παράδειγμα, κοινού συστήματος ασύλου, στη βάση των αρχών στις οποίες στηρίζεται η ΕΕ, και η οποία αντιμετώπιση θα συνέβαλλε τόσο στην καλύτερη προετοιμασία των ευρωπαϊκών κοινωνιών αναφορικά με τις μετέπειτα εξελίξεις όσο και στην καταπολέμηση  του λαϊκισμού, της ακροδεξιάς, του εθνικισμού και του νέο-ναζισμού – φασισμού.

Στην Κύπρο, τόσο στο βορρά όσο και στο νότο, γινόμαστε μάρτυρες της έξαρσης του εθνικισμού – σοβινισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των εγκλημάτων μίσους. Οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις κατά Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκύπριους εθνικιστές[iii] σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούνται μεμονωμένες αφού σχετίζονται άμεσα με την έξαρση του ελληνοκυπριακού εθνικισμού και την έντονη κινητοποίηση ακροδεξιών/νεοναζιστικών δυνάμεων κατά το τελευταίο διάστημα. Παρόμοιο κλίμα επικρατεί και στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα, καταδεικνύοντας ότι οι εθνικιστές σε ολόκληρο το νησί, ανεξάρτητα εθνικής καταγωγής, μοιράζονται κοινά αντανακλαστικά όταν διαφαίνεται η όποια προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

Υπό το φώς όλων των πιο πάνω, η ΚΙΣΑ και η RRA καλούν την πολιτεία να προχωρήσει στην:

  • Επεξεργασία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης καταπολέμησης του ρατσισμού, του εθνικισμού και των εγκλημάτων που διαπράττονται στο όνομα τους.
  • Άμεση και αποτελεσματική καταπολέμηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας και εγκλημάτων μίσους, καθώς και παραδειγματική τιμωρία των δραστών.
  • Ανάληψη όλων των απαραίτητων μέτρων που θα διασφαλίζουν την ένταξη των μεταναστριών/τών και προσφύγων στην κοινωνία και την ισότιμη πρόσβασή τους στα ανθρώπινα δικαιώματα, ανεξάρτητα από την καταγωγή ή οποιαδήποτε άλλη διαφορετικότητα.

Σημειώνεται επίσης ότι, στα πλαίσια των δράσεων της εβδομάδας κατά του ρατσισμού, την ερχόμενη Τρίτη 21/03/17 στις 18:00, στο Σπίτι της Συνεργασίας, η ΚΙΣΑ και η RRA διοργανώνουν ανοικτή συζήτηση με τίτλο «Εθνικισμός – ρατσισμός και εγκλήματα μίσους».[iv]

Η ανακοίνωση και η εκδήλωση της Τρίτης εντάσσονται στα πλαίσια του τριετούς έργου «Ανθρώπινα Δικαιώματα για Όλους![v]» που υλοποιείται από την RRA και την ΚΙΣΑ. Ο γενικός στόχος του έργου jjjείναι η καταπολέμηση του ρατσισμού και της διασφάλισης του σεβασμού των  ανθρωπίνων δικαιωμάτων  των προσφύγων. Οι δράσεις του έργου περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια για το άσυλο, την κράτηση, προστασία από την κακομεταχείριση και τα βασανιστήρια, θεματικές εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων, εργαστήρια για τους πρόσφυγες για τα δικαιώματά τους, εκστρατείες ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη όλων των Μορφών  Φυλετικών Διακρίσεων, συζητήσεις για τη μετανάστευση και την πολιτική ασύλου σε μια ενωμένη Κύπρο, εθελοντικά καλοκαιρινά προγράμματα, εκστρατεία και κινητοποιήσεις για νομικές αλλαγές στο βόρειο μέρος της Κύπρου.

[i] Δείτε σχετικό άρθρο: https://goo.gl/oVbGTq

[ii] Δείτε για παράδειγμα: https://goo.gl/CySAa2

[iii] Δείτε παραδείγματα που αναφέρονται σε πρόσφατη ανακοίνωση της ΚΙΣΑ: https://goo.gl/D1JUop

[iv]Για περισσότερες πληροφορίες δείτε:  https://goo.gl/zKAgxN

[v] Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το έργο στο σύνδεσμο: https://kisa.org.cy/9334-2/

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!