Μέλη της οικογένειας απάτριδων προσφύγων που βρίσκονται σε διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό Μέγαρο από τις 07/04/2017 κλιμάκωσαν τη διαμαρτυρία τους με απεργία πείνας από τις 6/6/2017.
Η οικογένεια Hassan-Janbali είναι Ατζανίμπ (απάτριδες Κούρδοι από την Συρία) και ζει στην Κύπρο εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια. Από τον Οκτώβρη του 2014 μέχρι τον Αύγουστο του 2015 βρισκόταν σε διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών διεκδικώντας να τους παραχωρηθεί το καθεστώς των αναγνωρισμένων προσφύγων. Τη διαμαρτυρία τους διακόψανε τότε μετά από εισήγηση του τότε Υπουργού Εσωτερικών για άμεση χορήγηση της κυπριακής υπηκοότητας σε τρία μέλη της οικογένειας που πληρούσαν τότε τις σχετικές προϋποθέσεις. Για τα μέλη που δεν πληρούσαν ακόμα τις προϋποθέσεις, ο τότε Υπουργός τους πρότεινε να υποβάλουν αιτήσεις για υπηκοότητα μετά από έναν χρόνο, οπότε και θα συμπληρωνόταν το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα παραμονής τους στην ΚΔ.
Όπως είχε συμφωνηθεί, η οικογένεια υπόβαλε αιτήσεις για υπηκοότητα μετά από έναν χρόνο και περίμενε την εξέτασή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στις 27/3/2017 το Υπουργείο Εσωτερικών απόρριψε συλλογικά τις αιτήσεις τους στη βάση ανυπόστατων επιχειρημάτων. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η οικογένεια ξεκίνησε νέα διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.
Στις 19/04/17 η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ενημέρωσε την οικογένεια Hassan-Janbali ότι ο τότε Υπουργός αναγνώρισε, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Διευθυντή της UNHCR, ότι η πιο πάνω απορριπτική απόφαση ήταν εσφαλμένη και έδωσε εντολές για επανεξέταση των αιτήσεών τους για υπηκοότητα. Από τότε, μεσολάβησε η παραίτηση του τότε Υπουργού Εσωτερικών και ο διορισμός νέου Υπουργού.
Η οικογένεια Hassan-Janbali δεν έχει λάβει ακόμα οποιαδήποτε απάντηση στο δίκαιο αίτημά της για επανεξέταση των αιτήσεών της για πολιτογράφηση και για αυτόν τον λόγο μέλη της κατέρχονται σε απεργία πείνας από τις 6/6/2017 και μέχρι να απαντηθεί το αίτημά τους. Την απόφαση αυτή την έχουν πάρει γνωρίζοντας τους κινδύνους που μπορεί να συνεπάγεται για την υγεία ή ακόμη και για τις ίδιες τις ζωές τους. Αν και δεν είναι πρόθεσή τους να θέσουν τις ζωές τους σε κίνδυνο, η απελπισία τους είναι τέτοια που δεν τους αφήνει άλλα περιθώρια από την απεργία πείνας.
Η ΚΙΣΑ καλεί τις αρμόδιες αρχές και πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Εσωτερικών, να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους προς την οικογένεια Hassan-Janbali, καθώς και τις υποχρεώσεις τους προς τις και τους πρόσφυγες γενικότερα, και να παραχωρήσουν στα μέλη της οικογένειας Hassan-Janbali την κυπριακή υπηκοότητα άμεσα και προτού η υγεία ή και οι ζωές των απεργών τεθούν σε κίνδυνο.
ΚΙΣΑ, 8 Ιουνίου 2017