ga('send', 'pageview');

Το βράδυ της 27ης Αυγούστου, ομάδες νεοναζί του ΕΛΑΜ, των ούτω καλούμενων Λακεδαιμόνιων  και άλλων ακροδεξιών στοιχείων, που θυμίζουν τάγματα εφόδου της εγκληματικής Χρυσής Αυγής, με την ενεργό συμμετοχή, σύμφωνα με μαρτυρίες, του κοινοτάρχη της κοινότητας, επιτέθηκαν σε Σύριους πρόσφυγες στη Χλώρακα, μόνιμα και νόμιμα εγκατεστημένους για χρόνια στην Κύπρο, τραυματίζοντας , ακόμα και παιδιά, και κατάστρεψαν περιουσίες τους.

Arson of the Syrian representative’s vehicle shortly after his meeting with the Minister of Justice

Το πογκρόμ της Κυριακής έγινε παρά το ότι όλες οι απαιτήσεις των ακροδεξιών κύκλων της κοινότητας  ήδη είχαν ικανοποιηθεί με ενέργειες τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης (καταχρηστικά διατάγματα του πρώην Υπουργού Εσωτερικών και της Επάρχου Πάφου), όσο και της παρούσας κυβέρνησης με την απόφαση της περασμένης εβδομάδας για υλοποίηση στην πράξη των διαταγμάτων αυτών και μεροληπτικές, εκδικητικές διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων για άσυλο. 

Το πογκρόμ της Κυριακής ήταν μια καλά οργανωμένη και καλά συντονισμένη από καιρό επίθεση εναντίον των μεταναστών στη συγκεκριμένη κοινότητα, με τη συμμετοχή εθνικιστικών, ακροδεξιών και φασιστικών στοιχείων από όλη την Κύπρο, οι οποίοι καλούσαν μέσω των ΜΚΔ σε μαζική συμμετοχή και επιθέσεις εναντίον μεταναστών και προσφύγων. Οι δυνάμεις αυτές αξιοποίησαν το πρόσφορο έδαφος που τους έχουν διαμορφώσει οι κρατικές πολιτικές μετανάστευσης και ασύλου, οι οποίες διέπονται από συστημικό ρατσισμό και διακρίσεις, παραβιάζοντας κατάφωρα ανθρώπινα δικαιώματα όπως και το ενωσιακό και διεθνές δίκαιο. Πολιτικές οι οποίες αναπτύσσονται και εφαρμόζονται σε ένα πλαίσιο ατιμωρησίας της ρητορικής μίσους και πρόσκλησης σε επιθέσεις και βία εναντίον των μεταναστών και προσφύγων αλλά και των υπερασπιστών τους. Αυτές οι πολιτικές είναι που οδήγησαν  στην άνοδο της ξενοφοβίας, του  ρατσισμού, του φασισμού και του εθνικισμού. Αυτό είναι το υπόβαθρο του πογκρόμ και όχι η  ισχυριζόμενη υπερσυγκέντρωση και γκετοποίηση  μεταναστών και προσφύγων στη Χλώρακα, και αλλού.   

Η ΚΙΣΑ καταδικάζει επίσης τη στάση της Αστυνομίας, η οποία ανέχτηκε και στάθηκε αρχικά απαθής  στις βίαιες επιθέσεις και άλλα αδικήματα, που σύμφωνα με μαρτυρίες μεταναστών αλλά και Κυπρίων, παρακολουθούσε να διαπράττονται μπροστά στα μάτια των μελών της . Τουλάχιστον η ΚΙΣΑ,  ενημέρωσε την αστυνομία μέρες πριν για τις αναφορές στα ΜΚΔ περί συντονισμού αυτών των ομάδων κρούσης,  πλην όμως απέρριψε πρόταση συνεργασίας αφού ουδέποτε ανταποκρίθηκε σε αίτημα της οργάνωσης για ενημέρωση της και υποβοήθηση των προσπαθειών της για αντιμετώπιση της κατάστασης όπως για παράδειγμα την αξιοποίηση πληροφοριών που η οργάνωση είχε  στη διάθεσή της. Είναι δε απαράδεκτο η Αστυνομία να προβαίνει τελικά σε 3 συλλήψεις εκ των οποίων οι δύο Σύριοι πρόσφυγες όπως έχει δημοσιευθεί,  θυματοποιώντας για ακόμα μια φορά τα θύματα των επιθέσεων και ενώ υπάρχει πληθώρα βίντεο με εκατοντάδες Κύπριους θύτες  που συμμετείχαν στις επιθέσεις. Καταδικάζει επίσης τη στάση της Αστυνομίας για μη πλήρη, αντικειμενική και αμερόληπτη διερεύνηση των καταγγελιών που έχουν υποβληθεί από Σύρους πρόσφυγες, αφού σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι προσπάθειες της για διερεύνηση και δίωξη των εμπλεκομένων αυτοακυρώνεται από παράλληλες  προσπάθειες συγκάλυψης των καταγγελλομένων.

Η ΚΙΣΑ καλεί όλες τις αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις και δημοκρατικούς πολίτες να σταθούν αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες και μετανάστες και συλλογικά να υψώσουμε τείχος στην περαιτέρω άνοδο του φασισμού, ρατσισμού και εθνικισμού και τις καταστροφικές τους συνέπειες στο κράτος δικαίου και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάθε προσώπου.

Η ΚΙΣΑ καλεί όπως –

  1. Η Αστυνομία και η Νομική Υπηρεσία, προβούν σε πλήρη, αμερόληπτη και αντικειμενική διερεύνηση των επιθέσεων εναντίον των μεταναστών και προσφύγων στη Χλώρακα και στα γειτονικά χωριά, εξασφαλίσουν όλες τις διαθέσιμες μαρτυρίες και οδηγήσουν τους υπαίτιους, φυσικούς ή ηθικούς αυτουργούς, στη δικαιοσύνη.
  2. Η Αστυνομία και η Νομική Υπηρεσία διερευνήσουν ειδικότερα τη δράση και συμμετοχή του κοινοτάρχη Χλώρακας, υπό την ιδιότητα του εκλεγμένου κοινοτάρχη και προσώπου που ασκεί δημόσια εξουσία, περιλαμβανομένης της ρητορικής μίσους εναντίον των μεταναστών και προσφύγων.
  3. Η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων και Καταγγελιών κατά της Αστυνομίας διερευνήσει τις πράξεις και παραλείψεις της Αστυνομίας κατά τα επεισόδια αλλά και τον τρόπο διερεύνησης των καταγγελιών που υποβλήθηκαν από Σύρους πρόσφυγες και κατά πόσο αυτός είναι αντικειμενικός και αμερόληπτος
  4. Το κράτος άμεσα υιοθετήσει και εφαρμόσει πολιτικές καταπολέμησης και τιμωρίας της ρητορικής και εγκλημάτων μίσους  τα οποία είναι απαγορευμένα όπως και πολιτικές και μέτρα καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας ως οι υποχρεώσεις της με βάση το ενωσιακό και διεθνές δίκαιο.
  5. Το κράτος λάβει άμεσα μέτρα προστασίας και παροχής κάθε υποστήριξης στα θύματα του πογκρόμ σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους προστασίας των θυμάτων.
  6. Τις τοπικές αρχές της περιοχής προχωρήσουν στη σύσταση πλατφόρμων διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες και υλοποίηση δράσεων επίλυσης τους με την ενεργό και ισότιμη συμμετοχή των μεταναστών και προσφύγων που ζουν στις κοινότητές τους.  

Διοικητικό Συμβούλιο

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!