ga('send', 'pageview');

Act_Against_Torture 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή  για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (ΕΠΒ/CPT) πραγματοποίησε την Παρασκευή, 27/9, προγραμματισμένη επίσκεψη στα αστυνομικά κρατητήρια Μεννόγειας. Οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, γνωρίζοντας πως κάποιοι μετανάστες κρατούνται εκεί εντελώς παράνομα και κατά παράβαση διεθνών και ευρωπαϊκών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και των σχετικών ευρωπαϊκών και εθνικών νομοθεσιών, αποφάσισαν να «εξαφανίσουν» πέντε από αυτούς, προκειμένου η Κυπριακή Δημοκρατία να μην βρει τον «μπελά» της από την ΕΠΒ. Πρόκειται για τρεις μετανάστες (έναν από το Ιράν, έναν από το Λίβανο και έναν από το Αφγανιστάν) που κρατούνται μακροχρόνια (οι δύο πρώτοι πέρα του ενός έτους κι ο τρίτος δύο σχεδόν χρόνια) χωρίς να υπάρχει δυνατότητα απέλασής τους, έναν ασυνόδευτο ανήλικο από το Καμερούν και έναν αιτητή ασύλου, η εξέταση της αίτησης ασύλου του οποίου εκκρεμεί ακόμα ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων (ΑΑΠ).

Το πρωί πριν την επίσκεψη της ΕΠΒ, η αστυνομία των κρατητηρίων, νομίζοντας πως θα ξεγελούσε την ΕΠΒ, μετέφερε τα εν λόγω άτομα εκτός κρατητηρίων. Δύο από αυτούς μεταφέρθηκαν αναγκαστικά στο νοσοκομείο δήθεν για ιατρικές εξετάσεις, με την αστυνομία να αναφέρει πως παρουσίαζαν προβλήματα υγείας, όπως ενοχλήσεις στο στήθος, ενώ οι ίδιοι διαμαρτύρονταν για τη μεταφορά τους, αφού κανένα πρόβλημα υγείας είχαν, ούτε και παραπονέθηκαν για οποιεσδήποτε ενοχλήσεις. Ένας μεταφέρθηκε στην Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Λάρνακας δήθεν για συνέντευξη, περιμένοντας για ώρες για τη «συνέντευξη», οι λόγοι της οποίας ουδέποτε του εξηγήθηκαν. Ο αιτητής ασύλου του οποίου το αίτημα εκκρεμεί ενώπιον της ΑΑΠ μεταφέρθηκε στα γραφεία της ΑΑΠ δήθεν για συνέντευξη χωρίς να του εξηγηθούν επίσης οι λόγοι. Ο δε ασυνόδευτος ανήλικος παραμένει άγνωστο που βρίσκεται.

Την επομένη, Σάββατο, 28/9, η ΕΠΒ πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στα κρατητήρια της Μεννόγειας, εντοπίζοντας τους τέσσερις κρατούμενους, οι οποίοι κατήγγειλαν τα πιο πάνω. Σημειώνεται πως η αστυνομία φόρεσε χειροπέδες στα εν λόγω άτομα από το πρωί που μεταφέρθηκαν από τα κρατητήρια μέχρι και το βράδυ που επέστρεψαν σε αυτά.

Ιδιαίτερα ανησυχητικός είναι ο ρόλος των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, αφού φαίνεται ότι συνεργάστηκαν με την αστυνομία για τους σκοπούς της. Οι γιατροί του νοσοκομείου προχώρησαν σε αναγκαστική εξέταση των κρατουμένων που μεταφέρθηκαν εκεί, παρά τις διαμαρτυρίες των ιδίων. Οι δε ΥΑΜ και ΑΑΠ διενήργησαν συνεντεύξεις στους άλλους δύο κρατούμενους, οι οποίες φαίνεται να έγιναν απλά για να γίνουν και να μην εξυπηρέτησαν οποιοδήποτε άλλο σκοπό, αφού, όπως αναφέρουν τα ίδια τα άτομα, οι «συνεντεύξεις» αποτελούνταν από ασυνάρτητες ερωτήσεις.

Η ΚΙΣΑ καταγγέλλει τις προσπάθειες της αστυνομίας να ξεγελάσει την ΕΠΒ, αλλά και τη συμπαιγνία των εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών, οι οποίες φαίνεται πως κατά παράβαση των δικών τους καθηκόντων συνεργάστηκαν (όχι για πρώτη φορά) με την αστυνομία προς εξυπηρέτηση των σκοπών της. Θεωρούμε απαράδεκτο ένα κράτος να καταπατά βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και να προσπαθεί να ξεγελάσει τόσο οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και την κοινωνία στο σύνολό της.

Τέλος, η ΚΙΣΑ καλεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως να τοποθετηθεί σε σχέση με τα γεγονότα και να δηλώσει δημόσια κατά πόσον τα πιο πάνω έγιναν με πολιτική απόφαση του Υπουργείου ή ήταν ενέργειες που αποφασίστηκαν από την αστυνομική διεύθυνση των κρατητηρίων. Η ΚΙΣΑ καλεί επίσης για τη διεξαγωγή σχετικών ερευνών και την απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν.

Διοικητικό Συμβούλιο ΚΙΣΑ

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!