Ξανά σε απεργία πείνας βρίσκονται από τη Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018, 4 μέλη της οικογένειας Κούρδισσων-Κούρδων προσφύγων που διαμαρτύρονται έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και το Υπουργείο Εσωτερικών εδώ και 15 ολόκληρους μήνες.
Υπενθυμίζεται ότι η οικογένεια Hassan-Janbali είναι Ατζανίμπ (απάτριδες Κούρδοι από τη Συρία) και ζει στην Κύπρο εδώ και περισσότερο από 11 χρόνια. Από τον Οκτώβρη του 2014 μέχρι τον Αύγουστο του 2015 βρισκόταν, μαζί με άλλες/ους απάτριδες Κούρδισσες/Κούρδους πρόσφυγες, σε διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών διεκδικώντας να τους παραχωρηθεί το καθεστώς των αναγνωρισμένων προσφύγων. Διάκοψαν τη διαμαρτυρία τους μετά από χορήγηση της κυπριακής υπηκοότητας σε ένα από τα μέλη της οικογένειας που πληρούσε τις σχετικές προϋποθέσεις και εισήγηση του τότε Υπουργού Εσωτερικών, κ. Σωκράτη Χάσικου, για υποβολή αιτήσεων για υπηκοότητα μετά από έναν χρόνο, οπότε και θα συμπληρωνόταν το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα παραμονής τους στην Κύπρο. Οι σχετικές αιτήσεις υποβλήθηκαν κατά την περίοδο 2015-2017, αλλά απορρίφθηκαν συλλήβδην από το Υπουργείο Εσωτερικών στις 27/3/2017, στη βάση ανυπόστατων ισχυρισμών.
Αυτό επιβεβαιώθηκε, σύμφωνα με επιστολή της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) προς την οικογένεια, ημερομηνίας 19/04/17, από τον ίδιο τον κ. Χάσικο όταν, σε συνάντηση του με το Διευθυντή της UNHCR, αναγνώρισε ότι η απορριπτική απόφαση ήταν εσφαλμένη και ότι έδωσε εντολές για επανεξέταση των αιτήσεων για υπηκοότητα.
Μετά την παραίτηση του κ. Χάσικου και το διορισμό του νέου Υπουργού Εσωτερικών, κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη, η οικογένεια ξεκίνησε νέα διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών. Στις 6/6/2017, η διαμαρτυρία αυτή κλιμακώθηκε με απεργία πείνας δύο μελών της οικογένειας, διάρκειας 67 ημερών. Η απεργία αναστάληκε στις 11/8/2017, σε ένδειξη καλής θέλησης από μέρους των απεργών και εμπιστοσύνης προς τις κυπριακές αρχές για τήρηση των υποσχέσεων που δόθηκαν από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών για άμεση επανεξέταση των αιτήσεων τους για πολιτογράφηση.
Δέκα σχεδόν μήνες μετά, και παρά τις προσπάθειες, τη θετική στάση , την προτροπή και τις εκκλήσεις άλλων, ανεξάρτητων αρχών, οργανώσεων και φορέων, όπως η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η UNHCR, η ΚΙΣΑ και άλλες ΜΚΟ, αλλά και πολιτικά κόμματα, ο Υπουργός Εσωτερικών εμμένει στην απαράδεκτη θέση του για τη μη πολιτογράφηση της προσφυγικής οικογένειας.
Η δέσμευση του πρώην Υπουργού καθώς και του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου για επανεξέταση των αιτήσεων τους για πολιτογράφηση φαίνεται να προσκρούει στον νυν Υπουργό Εσωτερικών ο οποίος έχει διαμηνύσει με διάφορους τρόπους στην οικογένεια ότι δεν θα τους εξετάσει τα αιτήματα τους εάν δεν τερματίσουν την διαμαρτυρία τους. Η οικογένεια από πλευράς της δεν εμπιστεύεται τις Αρχές αφού οι υποσχέσεις αθετήθηκαν κάθε φορά που για ένδειξη καλής θέλησης ανέτελλαν α μέτρα διαμαρτυρίας τους.
Η ΚΙΣΑ θεωρεί ότι η διαμαρτυρία των απάτριδων Κούρδων είναι και δικαιολογημένη και νομικά κατοχυρωμένη αφού το δικαίωμα στη συνάθροιση και διαμαρτυρία αποτελεί κατοχυρωμένο συνταγματικά ανθρώπινο δικαίωμα. Θεωρούμε απαράδεκτο το κράτος να εκβιάζει πολίτες που ασκού τα συνταγματικά τους δικαιώματα με τιμωρητικά μέτρα, πόσον μάλλον όταν η τιμωρία αυτή εμπεριέχει επιπτώσεις στην υγεία και σωματική ακεραιότητα των υπό διαμαρτυρία πολιτών.
Η ΚΙΣΑ τονίζει ότι η νέα απεργία πείνας της οικογένειας Hassan-Janbali αποτελεί την ύστατη κραυγή αγωνίας και απόγνωσης προς τον Υπουργό Εσωτερικών και τον καλεί να τιμήσει τις υποσχέσεις που έδωσε το Υπουργείο του για πολιτογράφηση των υπόλοιπων μελών της προσφυγικής οικογένειας.
Η ΚΙΣΑ καλεί επίσης εκ νέου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εισακούσει την έκκληση των προσφύγων και, ανταποκρινόμενος στις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Κύπρου, να αναγνωρίσει το δίκαιο αίτημα τους για το δικαίωμα στη ζωή και την αξιοπρέπεια.
Διοικητικό Συμβούλιο