ga('send', 'pageview');

O Στρατηγός ΑΛ-ΣΙΣΙ,  ο οποίος κατέλαβε την εξουσία ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων μετά από την διενέργεια  του στρατιωτικού πραξικοπήματος στις 3 Ιουλίου 2013, πραγματοποιεί αυτές τις μέρες επίσημη επίσκεψη στη Κύπρο.

Η ΚΙΣΑ τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της συνεργασίας και σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των λαών της Μεσογείου και ιδιαίτερα της Κύπρου με τις γειτονικές της χώρες, εξ ου και είναι ενεργό μέλος του Δικτύου EuroMed Rights .  Θέλουμε να τονίσουμε ότι οι σχέσεις αυτές θα πρέπει να βασίζονται, όπως πολύ ορθά ανέφερε πρόσφατα ο κ. Πιέρ Αντώνιο Πανζέρι, Πρόεδρος της Υποεπιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ευρωκοινοβουλίου, στη «δέσμευση για τις αξίες της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»[1].

Η κατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Αίγυπτο έχει επιδεινωθεί σε πρωτοφανή επίπεδα από την κατάληψη της εξουσίας από τον Στρατηγό ΑΛ ΣΙΣΙ.  Σύμφωνα με κοινό κάλεσμα Οργανώσεων Ανθρωπίνων δικαιωμάτων[2] «οι αιγυπτιακές αρχές έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για να σιωπήσουν την ειρηνική διαμαρτυρία, να κλείσουν ακόμη περισσότερο τον δημόσιο χώρο και να συρρικνώσουν το πολιτικό πεδίο ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2018. Η Καταστολή υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων και της πολιτικής αντιπολίτευσης έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα».

Μάλιστα, οι Οργανώσεις κάλεσαν την ΕΕ να αναβάλει το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου που προγραμματιζόντανε για τον περασμένο Ιούλιο ώστε να μην δοθεί η ευκαιρία στο καθεστώς ΑΛ ΣΙΣΙ να το παρουσιάσει ως «…επικύρωση των πολιτικών της Αιγύπτου τους τελευταίους μήνες από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της» κάτι το οποίο «θα ενθάρρυνε την κυβέρνηση του προέδρου Al-Sisi να προχωρήσει σε περαιτέρω, ευρύτερα κατασταλτικά μέτρα…».

Τον περασμένο Φεβρουάριο οι Αιγυπτιακές αρχές είχαν εισβάλει και κλείσει το Κέντρο Nadeem για την αποκατάσταση θυμάτων βίας και βασανιστηρίων στο Κάιρο. Το κέντρο είχε τεκμηριώσει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιμετώπισε θύματα βασανιστηρίων[3].

Στις 10.09.2017 οι Αιγυπτιακές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη και κράτηση του κ. Ibrahim Metwally, εξέχοντα Αιγύπτιου δικηγόρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο αεροδρόμιο του Καΐρου ενώ βρισκόταν καθοδόν προς τη Γενεύη όπου είχε προσκληθεί από την Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για τις αναγκαστικές εξαφανίσεις[4].

Ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασαν πρόσφατα σε κοινή ανακοίνωση τη «βαθιά ανησυχία τους για τις συνθήκες κράτησης του κ. Ibrahim Metwally» και απαίτησαν «διαφάνεια στις συνθήκες των φυλακών στην Αίγυπτο. την ελευθερία της κοινωνίας των πολιτών και την προστασία από τα βασανιστήρια»[5].

Επίσης, ο Πρόεδρος της Υποεπιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ευρωκοινοβουλίου, δήλωσε ότι θεωρεί  ” απαράδεκτα τα πολυάριθμα περιστατικά εξαναγκαστικών εξαφανίσεων και βασανιστηρίων που διεξάγονται από τις αιγυπτιακές αρχές, οι οποίες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια» και ζήτησε από την ΕΕ να «παραμείνει δίπλα σε εκείνους που μιλούν για τους εξαφανισθέντες στην Αίγυπτο και να υποστηρίξει εκείνους που αγωνίζονται για τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα»[6].

Δυστυχώς, η κυβέρνηση της Κύπρου με την στάση της έναντι του Στρατηγού ΑΛ ΣΙΣΙ όχι μόνο υποσκάπτει την κοινή αυτή προσπάθεια άλλων κρατών μελών της ευρωπαϊκής ένωσης και των δημοκρατικών δυνάμεων του λαού της Αιγύπτου για αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Αίγυπτο αλλά σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου Αναστασιάδη, έχει δεσμευτεί δημόσια ότι θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εικόνας και της σχέσης του καθεστώτος ΑΛ ΣΙΣΙ με την ΕΕ, παρά τις συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το εν λόγω καθεστώς.

Διοικητικό Συμβούλιο ΚΙΣΑ

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!