LSI KISA Logos

Used in Europe: Η εμπορία ανθρώπων και η εργασιακή εκμετάλλευση στην ήπειρό μας

Εργάτες της οικοδομικής βιομηχανίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ρωσία υποφέρουν’, ‘Εκμετάλλευση στα χωράφια παραγωγής μανιταριών στην Ολλανδία’, ‘Κακοποίηση στις καλλιέργειες σπαραγγιών στην Τσεχία’, ‘Απάνθρωπες συνθήκες στα θερμοκήπια παραγωγής ντοματών στην Ιταλία’, ‘Πυροβολισμοί κατά εργατών από παραγωγούς φράουλας στην Ελλάδα’ και ‘Καθεστώς σύγχρονης δουλείας στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα στην Κύπρο’. Όλα αυτά συμβαίνουν στην Ευρώπη.

Η οργάνωση La Strada International (LSI) και 28 άλλες οργανώσεις στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και η ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό, αρχίζουν την εκστρατεία ‘Used in Europe’ για να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για το ζήτημα της εργασιακής εκμετάλλευσης και της εμπορίας ανθρώπων – με την ευκαιρία της Ημέρας Κατά της Εμπορίας Ανθρώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στις 18 Οκτωβρίου 2014. Η εκστρατεία ‘Used in Europe’, παρέχει μια μοναδική διαδικτυακή ανασκόπηση σημαντικών περιπτώσεων εμπορίας ανθρώπων και εργασιακής εκμετάλλευσης από την τελευταία δεκαετία στην Ευρώπη, όπως αυτές αναδεικνύονται από τις ΜΚΟ, τους ερευνητές και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και δίνει πληροφορίες για την κατάσταση σε κάθε χώρα στην Ευρώπη.

Η εμπορία ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση δεν είναι μια νέα εξέλιξη, αλλά μέχρι πρόσφατα λάμβανε ελάχιστη προσοχή στην Ευρώπη. Επιπλέον, τα στοιχεία που σχετίζονται με τον εντοπισμό, τη διερεύνηση και τη δίωξη αυτού του εγκλήματος είναι ελάχιστα. Ως εκ τούτου, πολλοί Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η ακραία εργασιακή εκμετάλλευση και η εμπορία ανθρώπων συμβαίνουν μόνο σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές ΜΚΟ τακτικά έρχονται αντιμέτωπες με υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων και εργασιακής εκμετάλλευσης. Το 2013, συνολικά 1823 θύματα εμπορίας ανθρώπων βοηθήθηκαν άμεσα από τις οκτώ οργανώσεις-μέλη της οργάνωσης La Strada International. Χιλιάδες άλλα θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης βοηθήθηκαν από τους εταίρους της εκστρατείας σε διάφορα μέρη της Ευρώπης. Το 2012, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης εκτιμά ότι 880.000 άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε καταστάσεις καταναγκαστικής εργασίας, αποκλειστικά και μόνο στην ΕΕ. Σε κάποιες χώρες, το μοντέλο και οι διαδικασίες μετανάστευσης ενισχύουν την εξάρτηση και την εκμετάλλευση των μεταναστών/ριών εργατών/ριών.

Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε ότι η εμπορία ανθρώπων και η εργασιακή εκμετάλλευση δεν συμβαίνουν μόνο στη βιομηχανία του σεξ, ούτε μόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αντίθετα, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προέρχονται από το εσωτερικό της Ευρώπης’, είπε η Σούζαν Χοφ, Διεθνής Συντονίστρια της La Strada International, ενός Ευρωπαϊκού Δικτύου ΜΚΟ Κατά της Εμπορίας Προσώπων. ‘Η εμπορία ανθρώπων διαδραματίζεται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η κατασκευαστική και τουριστική βιομηχανία, και ο τομέας παροχής φροντίδας. Δεν είναι σύμπτωση εξάλλου το γεγονός ότι οι τομείς αυτοί εξαρτώνται από μετανάστες/ριες εργαζόμενους/ες, οι οποίοι/ες έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε νομική προστασία και επίσης στερούνται της τοπικής υποστήριξης από φίλους και οικογένεια’.

Η εκστρατεία ‘Used in Europe’, η La Strada International και οι εταίροι της:

  • Ζητούν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν διεθνείς κανονισμούς για την πρόληψη και την τιμωρία των πρακτικών εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη, καθώς και για επανορθωτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και αποζημιώσεων προς τα άτομα που έχουν βιώσει / βιώνουν εμπορία ανθρώπων.
  • Προτρέπουν τις επιχειρήσεις να εντείνουν την επαγρύπνηση τους και τον έλεγχο των αλυσίδων εφοδιασμού τους.
  • Ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να επιλέγουν προϊόντα και υπηρεσίες από την Ευρώπη με προσοχή.

Επιπρόσθετα με τα πιο πάνω,  η ΚΙΣΑ ζητά την υιοθέτηση ενός ανοικτού μεταναστευτικού μοντέλου, το οποίο να βασίζεται στην ισότητα όλων των ανθρώπων, έτσι ώστε:

  • Να στηρίζει το δικαίωμα της μακροχρόνιας παραμονής των μεταναστών/ριών εργατών/ριών,
  • Να διασφαλίζει την ανεξαρτησία των μεταναστών/ριών εργατών/ριών από τους εργοδότες/ριες τους και
  • Να προωθεί και να εφαρμόζει διαφανείς και αξιόπιστες διαδικασίες μετανάστευσης και εξεύρεσης εργασίας στην Κύπρο, που δεν θα αναγκάζουν – ωθούν τους/ις μετανάστες/ριες εργαζόμενους/ες να καταφεύγουν σε ιδιωτικά γραφεία εξευρέσεως εργασίας, τα οποία θα χειρίζονται τα άτομα αυτά ως σύγχρονους δούλους.

Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα?

http://lastradainternational.org/about-lsi/campaigns/used-in-europe

Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στην Ευρώπη και τους τρόπους με τους οποίους οι διάφοροι φορείς μπορούν να αντιμετωπίσουν την εμπορία ανθρώπων, παρακαλείστε να μας τηλεφωνήσετε ή να στείλετε e-mail.

Επαφές για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης:

Suzanne Hoff,

International CoordinatorLa Strada International

+31206881414

sh@lastradainternational.org

Δώρος Πολυκάρπου

ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό

+357 22 878181

info@kisa.org.cy / doros.p@kisa.org.cy

Η εκστρατεία Used in Europe ξεκίνησε στο πλαίσιο του έργου «ΜΚΟ & Λτδ  – Συνεργασία ΜΚΟ-επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων» (URL: http://lastradainternational.org/about-lsi/projects/ngos+co) και συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση του Εγκλήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό το έργο έχει χρηματοδοτηθεί μέσω υποστήριξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή η δημοσίευση εκφράζει αποκλειστικά και μόνο τις απόψεις των συγγραφέων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να καταστεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που συμπεριλαμβάνονται σε αυτή.

 

used_in_europe_hb