ga('send', 'pageview');

Επαινετή μεν  η έκδοση αναμνηστικών τρίπτυχων για την «Ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όμως, όπως όλοι και όλες μας έτσι και η Αστυνομία, στο τέλος της ημέρας κρίνεται από τα έργα της. Δυστυχώς, χθες η Αστυνομία Κύπρου κατέγραψε νέο ρεκόρ στις  παραβιάσεις αντί της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Χθες Σάββατο, 15/01/2022, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση εκφοβισμού των προσφύγων στη Χλώρακα, έξω από το κτηριακό συγκρότημα «Άγιος Νικόλαος»  όπου διαμένουν. Στην εκδήλωση κυριαρχούσαν με την παρουσία τους στελέχη και μέλη του ΕΛΑΜ, του τοπικού παραρτήματος της εγκληματικής Χρυσής Αυγής και συμμετείχαν ο κοινοτάρχης της κοινότητας και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, του ΕΛΑΜ και του ΔΗΚΟ.

Κατά τη διάρκεια της «διαμαρτυρίας» εκφράστηκαν ρατσιστικά συνθήματα και ρητορική μίσους κατά των προσφύγων που προπηλακίστηκαν ως «τρομοκράτες», «εγκληματίες», «λαθραίοι» και «ανεπιθύμητοι»  στην κοινότητα. Φωτογραφήθηκαν ανήλικα προσφυγόπουλα που έπαιζαν στον παιχνιδότοπο του συγκροτήματος καθώς και πρόσφυγες που μαζεύτηκαν στην αυλή του συγκροτήματος. Επίσης, μέλος της ΚΙΣΑ που ήταν παρόν εξυβρίστηκε  και απειλήθηκε. Πριν τη διάλυση της εκδήλωσης, ακούστηκαν δύο εκκωφαντικές εκρήξεις και ακολούθησαν απειλές πως «την επόμενη φορά θα έρθουμε με τα όπλα».

Οι παρευρισκόμενοι αστυνομικοί, αντί να προβούν στις δέουσες ενέργειες κατά των παραβιάσεων της νομοθεσίας από τους διαδηλωτές,  εισήλθαν στον χώρο του συγκροτήματος χωρίς άδεια και φώναζαν στους πρόσφυγες που συγκεντρώθηκαν να διαλυθούν.  

Μέλος της Αστυνομίας   με πολιτικά ζήτησε από το μέλος μας να φύγει από το σημείο  που βρισκόταν και να σταματήσει να φωτογραφίζει γιατί είναι παράνομο. Όταν το μέλος μας του ανέφερε ότι μπήκε σε ιδιωτικό χώρο χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη του, το μέλος της Αστυνομίας δήλωσε ότι «η αστυνομία πάει όπου θέλει». Επίσης ζήτησε από το μέλος μας να πάει μετά την εκδήλωση στον αστυνομικό σταθμό για να κατηγορηθεί και αν δεν το πράξει θα του εκδώσει ένταλμα να τον συλλάβει.  

Μετά από την εκδήλωση, το μέλος της ΚΙΣΑ που ήταν παρόν επισκέφτηκε τον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Πάφου για να υποβάλει καταγγελία για τα όσα διαδραματίστηκαν στη ρατσιστική εκδήλωση. Όταν μετά από αρκετή ώρα αναμονής κλήθηκε στο γραφείο παραπόνων, διαπίστωσε ότι ο αστυνομικός τον οποίον είχε ενημερώσει για τον σκοπό της επίσκεψης του, είχε ήδη γραπτές οδηγίες υ να τον κατηγορήσει για «παραβίαση της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα». Όταν ρωτήθηκε ποιο ακριβώς άρθρο της νομοθεσίας παραβιάζει, η απάντηση του ήταν ότι δεν γνώριζε.  Το μέλος μας αναχώρησε από τον σταθμό όταν διαπίστωσε ότι η Αστυνομία προσπαθούσε παράνομα να του αποσπάσει και να κατακρατήσει την κάμερα και το οπτικογραφικό υλικό που ήδη τους ενημέρωσε ότι θα παρέδιδε στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας όπου είχε πρόθεση να υποβάλει παράπονο κατά της Αστυνομίας.  

Η ΚΙΣΑ καταδικάζει για μια ακόμα φορά τη μεροληπτική στάση της Αστυνομίας και τη νέα αυτή προσπάθεια δίωξης ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντί τη διερεύνηση και δίωξης προσώπων που διαπράττουν αδικήματα ρητορικής μίσους, δημόσιας εξύβρισης και άλλα.

Καλούμε όλους και όλες στην εκδήλωση αλληλεγγύης με τους πρόσφυγες, που θα γίνει  αύριο Δευτέρα, 17/01/2022 και ώρα 11 το πρωί, έξω από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων στην Πάφο με  αίτημα την άμεση τροφοδότηση του συγκροτήματος με πόσιμο νερό ως έμπρακτη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις του κράτους για διασφάλιση της πρόσβασης στο νερό σε κάθε πρόσωπο, ως έκφανση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως αυτό της ζωής, της απαγόρευσης της απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης και του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής.

Διοικητικό Συμβούλιο

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!