ga('send', 'pageview');

Η γυναίκα πρόσφυγας  που κακοποιήθηκε βάναυσα την περασμένη Τετάρτη στη Λάρνακα επικοινώνησε την ίδια ώρα και ζήτησε προστασία από την αστυνομία, η οποία φαίνεται να μετέβηκε επιτόπου και να εισηγήθηκε στο θύμα να πάει στον αστυνομικό σταθμό για καταγγελία.

Όταν με πόνους σε όλο το σώμα και ένα βρέφος στην αγκαλιά έφτασε στον σταθμό της επιδόθηκε το περιβόητο παραπεμπτικό για ιατρικές εξετάσεις και της ανάφεραν ότι μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων να επιστρέψει στον σταθμό για την καταγγελία της.  Ο δράστης μέχρι την επομένη ούτε συνελήφθη, ούτε κλήθηκε στον σταθμό για κατάθεση επιβεβαιώνοντας τη ρατσιστική του δήλωση προς το θύμα: «όπου θέλεις πήγαινε… τούτη εν η χώρα μου και κανένας δεν θα σε πιστέψει»!

Την επομένη, μετά από την δημοσιοποίηση και πάλι του συγκλονιστικού βίντεο, στο οποίο φαίνεται ο θύτης να κτυπά ανελέητα με γροθιές και κλωτσιές το θύμα ακόμη και όταν ήταν στο έδαφος με το βρέφος της, παρέμβηκε ο Γενικός Εισαγγελέας και τότε μόνο ξεκίνησε η αναζήτηση του και η αντίστροφη μέτρηση για τον θύτη.

Σε αυτή την υπόθεση αλλά και γενικότερα στις γυναίκες θύματα έμφυλης βίας που αποτείνονται στην αστυνομία μετά από κακοποίησή τους η αστυνομία τους δίνει  παραπεμπτικό για ιατρικές εξετάσεις. Το θύμα πρέπει κατά κανόνα να μεταβεί στις πρώτες βοήθειας των Γενικών Νοσοκομείων και να περιμένει ατέλειωτες ώρες μέχρι να ολοκληρωθούν αυτές οι εξετάσεις. Αρκετές μετανάστριες δεν έχουν καν μέσο ή τους οικονομικούς πόρους για να μεταβούν στο Νοσοκομείο. Σε αρκετές περιπτώσεις όταν θα ολοκληρώσουν τις εξετάσεις  ο εξεταστής της αστυνομίας  που ξεκίνησε τη διερεύνηση έχει ήδη σχολάσει και το θύμα θα αναμένει, όταν και εφόσον ειδοποιηθεί, να πάει για κατάθεση σε άλλη μέρα και ώρα.

Αυτή η διαδικασία, συνιστά μηχανισμό αποθάρρυνσης των θυμάτων να καταγγέλλουν περιστατικά έμφυλης ή ρατσιστικής βίας και συνιστά εκ νέου κακοποίηση και ταλαιπωρία των θυμάτων, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά  την   έλλειψη  βούλησης για προστασία αυτών των θυμάτων από την αστυνομία. Σε πολλές δε περιπτώσεις, ο θύτης προβαίνει ο ίδιος σε καταγγελία για να προλάβει την καταγγελία του θύματος  και την άσκηση πίεσης, με  αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να καταλήγει το θύμα να βρίσκεται επίσης κατηγορούμενο. Αυτή η ζημιογόνα για την κοινωνία και το θύμα εξέλιξη πολλές φορές ενισχύεται και με υποβολές και αποθαρρυντικά μηνύματα και σχόλια από πλευράς των εμπλεκόμενων αστυνομικών για απόσυρση των καταγγελιών τους.    

Η ΚΙΣΑ ζητά

  1. Τη διερεύνηση της στάσης των εμπλεκόμενων αστυνομικών και του χειρισμού που έτυχε η υπόθεση από την αρχική καταγγελία του θύματος  μέχρι την ώρα που αποφάσισε να παρέμβει  ο Γενικός Εισαγγελέας.
  2. Τροποποίηση των διαδικασιών της αστυνομίας ώστε η αστυνομία από τη στιγμή που ενημερώνεται για έμφυλη ή/και ρατσιστική  βία να έχει την ευθύνη μεταφοράς ή συνοδείας του θύματος στο Νοσοκομείο, να διασφαλίζει ότι το θύμα θα εξεταστεί άμεσα ή κατά προτεραιότητα και να επιστρέφει στον σταθμό για ολοκλήρωση της καταγγελίας του.

Όσον αφορά το ρατσιστικό κοινωνικό πλαίσιο  και τις ευθύνες της πολιτείας και των δημόσιων αξιωματούχων με τις δηλώσεις τους η ΚΙΣΑ θα επανέλθει με νέα ανακοίνωση την ερχόμενη βδομάδα.

Διοικητικό Συμβούλιο

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!