ga('send', 'pageview');

Τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε σημαντικές αυξήσεις προσφύγων, κυρίως Σύριων, που έρχονται στην Κύπρο μέσω θαλάσσης. Η γενοκτονία που συντελείται κατά του Παλαιστινιακού λαού από την ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ  και οι επιθέσεις του κατά άλλων γειτονικών χωρών έχουν, μεταξύ άλλων, σπείρει τον τρόμο στην ευρύτερη περιοχή και έχει επιδεινώσει αφάνταστα τις ήδη αβάστακτες συνθήκες  διαβίωσης μεγάλης μερίδας του πληθυσμού και ειδικότερα των προσφύγων που ζουν στον Λίβανο. Η ΚΙΣΑ θεωρεί ότι ήταν αναμενομένη η αύξηση των προσφυγικών ροών και μερίδιο ευθύνης έχουν και όσοι συνεχίζουν να ανέχονται και να στηρίζουν τη συνέχιση αυτής της γενοκτονίας.

Οι αρχές της Κύπρου, ενώ γνώριζαν ότι ως αποτέλεσμα της πιο πάνω κατάστασης θα  υπήρχε σημαντική άφιξη προσφύγων, αρκούμενες σε άδοξες ρητορικές, δεν επεξεργάστηκαν  τα απαιτούμενα πλάνα και μέτρα που θα έθεταν σε εφαρμογή την κατάλληλη στιγμή, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται σε κατάσταση πανικού και οι «λύσεις» που προτείνουν να συγκρούονται και παραβιάζουν το Ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο αποκαλύπτοντας τις απάνθρωπες πολιτικές που καθοδηγούν και διέπουν τις αρχές αυτής της χώρας.  

Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, προεξάρχοντος του Προέδρου, αλλά και άλλοι  πολιτικοί ηγέτες αυτού του τόπου, συνεπικουρούμενοι από την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης, καταφεύγουν για άλλη φορά στη ρητορική μίσους και την υπόθαλψη των εγκλημάτων μίσους που αυτή θα επιφέρει, όπως έχει αποδειχτεί πρόσφατα με τα ρατσιστικά πογκρόμ στη Χλώρακα και τη Λεμεσό.

Βουλευτές, πολιτικοί, ακόμη και ο Πρόεδρος της χώρας, όταν μιλούν για πρόσφυγες αναφέρονται σε «παράνομους ανθρώπους», σε «εισβολείς», «παράνομους» ή «παράτυπους» μετανάστες, και όχι για «αυτούς που χρήζουν διεθνούς προστασίας», κατά τον κ. Χριστοδουλίδη.

Κερασάκι στην τούρτα οι εθνικιστές, οι ρατσιστές και οι νεοναζί που αναφέρονται «σε  οργανωμένη εισβολή από τις ελεγχόμενες από τα τουρκικά στρατεύματα περιοχές» αφού, όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν, τα σαπιοκάραβα με τα οποία καταφθάνουν οι πρόσφυγες δεν αντέχουν να ταξιδέψουν από τον Λίβανο και επομένως οι πρόσφυγες «φορτώνονται σε αυτά από τον κατοχικό στρατό στις ακτές του αποστόλου Ανδρέα και αποστέλλονται στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές για να αποσταθεροποιήσουν την κοινωνία μας».

Οι εξαγγελθέντες στόχοι και προθέσεις της Κυβέρνησης είτε για ενίσχυση των αρχών του Λιβάνου για αναχαίτηση και αποτροπή της «εξαγωγής μεταναστών», κατά τον Πρόεδρο,  προς την Κύπρο, είτε των επαναπροωθήσεων πίσω στον Λίβανο  όσων καταφέρνουν να προσεγγίσουν τις ακτές της Κύπρου, είναι ηθικά κατάπτυστη,  πολιτικά ανέφικτη και νομικά  καταδικαστέα. Δεν μπορεί η Κύπρος να ζητά την παρέμβαση της ΕΕ για να εξακολουθήσει να ο Λίβανος να αποτελεί  μια ανοιχτή φυλακή εξαθλιωμένων προσφύγων, καταδικασμένων σε πίνα και άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Ο Λίβανος ούτε ασφάλεια ούτε αξιοπρεπείς συνθήκες μπορεί να προσφέρει σήμερα και αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι που οι πρόσφυγες αναζητούν προστασία σε ασφαλή κράτη μέλη της ΕΕ.  

Η ΚΙΣΑ καλεί την Κυβέρνηση  

  1. Να επεξεργαστεί σε συνεργασία με την ΕΕ σχέδιο δράσης για την ουσιαστική στήριξη του Λίβανου ώστε να βελτιώσει τις υποδομές φιλοξενίας και διαβίωσης των προσφύγων και ολόκληρου του λαού του Λιβάνου αντί των υποδομών τεχνικής παρακολούθησης και φύλαξης των συνόρων της χώρας.
  2. Να ζητήσει την υιοθέτηση καθεστώτος προσωρινής προστασίας όπως έγινε με τους Ουκρανούς πρόσφυγες και την αποτελεσματική ενεργοποίηση του μηχανισμού μετέγκαταστασης ούτως ώστε τα 27 Κράτη Μέλη να λάβουν συλλογική ευθύνη για την φιλοξενία των προσφύγων
  • Να προχωρήσει στην άμεση εξέταση όλων των αιτήσεων ασύλου από Σύριους πρόσφυγες και  την παραχώρηση καθεστώτος αναγνωρισμένου πρόσφυγα ώστε αυτοί να μπορούν να αποκτήσουν ταξιδιωτικά έγγραφα και να μετακινηθούν σε χώρες της δικής τους επιθυμίας.

Καταδικάζοντας απερίφραστα την εσκεμμένη δολοφονία των 7 ακτιβιστών της World Centre Kitchen και 200 τόσων μελών άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων, περιλαμβανόμενων και υπηρεσιών του ΟΗΕ, όπως η UNRWA, η ΚΙΣΑ καλεί την κυπριακή κυβέρνηση και Βουλή να αναλάβει επιτέλους την απαιτούμενη πολιτική απόφαση και να καταδικάσει ανοικτά και «ξεκάθαρα» τις δολοφονίες αυτές που δεν είναι «παράπλευρες απώλειες» αλλά συγκεκριμένη στρατηγική της κυβέρνησης του Ισραήλ για να επιτύχει μέσω και της λιμοκτονίας την επιδιωκόμενη εθνοκάθαρση του Παλαιστινιακού λαού. 

Διοικητικό Συμβούλιο   

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!