ga('send', 'pageview');

Με πρωτοβουλία μεταναστών που εργάζονται ως ντελιβεράδες στη Λευκωσία  πραγματοποιήθηκε ανοιχτή σύσκεψη όπου συζητήθηκαν εκτεταμένα οι πρόσφατες ρατσιστικές επιθέσεις, η αμελής στάση της αστυνομίας  και τα γενικότερα επαγγελματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Οι ρατσιστικές επιθέσεις

Οι πρόσφατες επιθέσεις και η ρατσιστική βία στη Λευκωσία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά αλλά δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά όπως φαίνεται να έχει δηλώσει η Αστυνομία. Εδώ και αρκετό οι μετανάστες αυτοί αντιμετωπίζουν

  1. Βία και επιθέσεις, ληστείες, απόσπαση χρημάτων, κακόβουλες ζημιές, καταστροφές και κλοπές των μηχανών τους.
  2. Υποβάλλονται σε μεγάλα κόστη αφού για να μπορούν να εργαστούν στον τομέα πρέπει να αγοράσουν και να συντηρούν με δικά τους έξοδα τη  μοτοσικλέτα που χρησιμοποιούν για την εργασία τους.
  3. Εξαναγκάζονται, σε αντίθεση με τους Κύπριους συναδέλφους τους, να εγγράφονται σε μεσάζουσες εταιρείες, οι οποίες τους υποχρεώνουν να καταβάλλουν το 40% των εισοδημάτων τους για να μπορούν να συνεχίσουν την εργοδότηση τους.
  4. Αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην έκδοση και ανανέωση της άδειας οδήγησης τους με αποτέλεσμα να αναγκάζονται πολλές φορές να καταφεύγουν σε κυκλώματα που τους χρεώνουν μέχρι και 800 ευρώ για τις «υπηρεσίες» αυτές. 

Η στάση της αστυνομίας

Οι μετανάστες εκφράζουν την έντονη απογοήτευση τους για την αντιμετώπιση που τυγχάνουν από την αστυνομία όταν προβαίνουν σε καταγγελίες για τα πιο πάνω. Συνήθως, οι αστυνομικοί απλά καταγράφουν το περιστατικό και τους αποθαρρύνουν από την υποβολή καταγγελίας επικαλούμενοι διάφορα προσχήματα και δικαιολογίες (δύσκολα να αποδειχτεί, χρειάζεστε δικηγόρο, κλπ)

Τα περιστατικά της περασμένης βδομάδας στην Παλλουριώτισσα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν η αστυνομία ανταποκρινόταν στις κλήσεις των μεταναστών  για επιθέσεις που προηγήθηκαν την ίδια ημέρα , από τα ίδια άτομα στην παλιά πόλη της Λευκωσίας.

Οι παρευρισκόμενοι στην πιο πάνω σύσκεψη μετανάστες εξέφρασαν την επιθυμία πραγματοποίησης συνάντησης με τους πιο κάτω φορείς:

  1. Την Αστυνομία για να ενημερώσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να ζητήσουν τρόπους αποτελεσματικής προστασίας των ιδίων και της περιουσίας τους.
  2. Ττο Υπουργείο Εργασίας για να ενημερώσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να ζητήσουν την παρέμβαση του Υπουργείου για προστασία των εργασιακών τους δικαιωμάτων 
  3.  Συνδικαλιστικές οργανώσεις για να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο επάγγελμα τους και να ζητήσουν τη στήριξη και συνδρομή του συνδικαλιστικού κινήματος

Διοικητικό Συμβούλιο

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!