ga('send', 'pageview');

Στις 3 Ιουνίου, δύο νεαρές Τουρκοκύπριες, μετά την έξοδό τους στο τουριστικό θέρετρο της Αγίας Νάπας, κατευθύνθηκαν προς τον χώρο στάθμευσης συνοδευόμενες από δύο Τουρκοκύπριους νέους  που γνώρισαν εκεί.  

Σύμφωνα με επικοινωνία που είχε η ΚΙΣΑ με τα πρόσωπα αυτά, όταν πλησίασαν τον χώρο στάθμευσης κινήθηκαν προς το μέρος τους τρεις άγνωστοι σε αυτούς άντρες. Οι δύο γυναίκες αρχικά είχαν σκεφτεί ότι τις προσέγγισαν για “γνωριμία”. Όταν αυτές τους ξεκαθάρισαν ότι δεν θέλουν να τις ενοχλούν, ο ένας από αυτούς τις ρώτησε αν είναι Τουρκοκύπριες και όταν αυτές απάντησαν καταφατικά ο άνδρας τους είπε “εμείς είμαστε Έλληνες” και άρχισαν να τις χτυπούν και να τις βρίζουν με διάφορες βρισιές στα ελληνικά.

Επίσης, επιτέθηκαν και χτύπησαν τον ένα Τουρκοκύπριο που ήταν μαζί με τις δυο νεαρές γυναίκες όταν αυτός προσπάθησε να τους σταματήσει. Ο Τουρκοκύπριος, στην προσπάθειά του να προστατεύσει τις δύο νεαρές γυναίκες, οι οποίες είχαν ήδη παγιδευτεί από τους τρεις άντρες που δεν τις άφηναν να προχωρήσουν, έτρεξε προς το αυτοκίνητο του για να φέρει ένα ρόπαλο. Δυστυχώς, οι τρεις άντρες όχι μόνο δεν σταμάτησαν τη βία αλλά συνέχισαν να χτυπούν και τους τρεις ανελέητα. Τη μια γυναίκα την άρπαξαν από τα μαλλιά και αφού τη χτύπησαν στο κεφάλι πήραν το κινητό της . Όταν η άλλη νεαρή γυναίκα  προσπάθησε να τους σταματήσει λέγοντας τους ότι τους βιντεογραφεί, την χτύπησαν βάναυσα δύο φορές και την έριξαν από περιτοίχισμα ύψους περίπου 1,5 με 2 μέτρα. Η γυναίκα έχασε τις αισθήσεις της και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο τοπικό νοσοκομείο με βαριά σωματική βλάβη.  Το περιστατικό καταγγέλθηκε στην Αστυνομία η οποία ανέλαβε την διερεύνηση. 

Από την πλευρά της τουρκοκυπριακής κοινότητας, οι επιθέσεις θεωρήθηκαν σοβαρές και καταδικάστηκαν ευρέως. Από την πλευρά της ελληνοκυπριακής κοινότητας οι δηλώσεις που έγιναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την επομένη ότι πρόκειται για περιστατικό που δεν σχετίζεται με την εθνοτική καταγωγή των εμπλεκομένων αλλά ούτε και κρίνεται ως ρατσιστική επίθεση, πριν ακόμη ξεκινήσει καλά-καλά  η έρευνα της Αστυνομίας, ήταν εντελώς λανθασμένη: 

  1. Η δήλωση του Προέδρου σε αυτό το πρώιμο στάδιο της διαδικασίας διερεύνησης συνιστούσε παρέμβαση στο έργο της Αστυνομίας
  2. H δήλωση, πέρα από τις επιπτώσεις στη διερεύνηση, είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί η στάση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης όσο και της ιδίας της κοινωνίας σε μια συστηματική προσπάθεια να συγκαλυφθεί το εμφανές εθνικιστικό και ρατσιστικό κίνητρο των κατηγορουμένων.

Δεν μας εκπλήσσει καθόλου το γεγονός ότι η Αστυνομία προχώρησε στην καταχώρηση της υπόθεσης χωρίς τον εντοπισμό και την προσαγωγή στη δικαιοσύνη και του τρίτου εμπλεκόμενου προσώπου  και το σημαντικότερο οι δύο δράστες δεν έχουν κατηγορηθεί καν για εγκλήματα μίσους.

Είναι σαφές ότι η Αστυνομία, μετά από τις δηλώσεις του Προέδρου, παρά το ότι υπήρχαν όλα τα δεδομένα που δικαιολογούν τη δίωξη των δραστών για εγκλήματα μίσους, δεν θα μπορούσε να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε στις 7 Ιουνίου στην Πάφο «ότι δεν πρόκειται να ρίξει λάδι στη φωτιά του εθνικισμού».  Η ΚΙΣΑ θεωρεί ότι η δήλωση του Προέδρου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως ο εθνικισμός δεν αντιμετωπίζεται με το κρύψιμό του κάτω από το χαλί.

Αν πραγματικά θέλουμε να προστατεύσουμε την κοινωνία μας από το σαράκι του εθνικισμού και του ρατσισμού, θα πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουμε την έκταση του προβλήματος που υπάρχει στην κοινωνία μας και να προχωρήσει η Κυβέρνηση επιτέλους στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών, που όπως προκύπτει από πολλά πρόσφατα περιστατικά βίας κατά προσώπων με διαφορετική εθνοτική καταγωγή ή μεταναστευτική προέλευση,  βρίσκονται  σε έξαρση και συνιστούν σημαντική απειλή για το μέλλον της χώρας.

Διοικητικό Συμβούλιο


Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!