ga('send', 'pageview');

Μετά από την επικύρωση της απόφασης της κυβέρνησης[1] για έκδοση του Κούρδου ακτιβιστή Αγιάζ ΚΕΝΑΝ (ΑΚ) στη Γερμανία από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας και την απόρριψη της έφεσής του από το Ανώτατο Δικαστήριο[2], ο ΑΚ είναι πλέον σε άμεσο κίνδυνο να εκδοθεί στη Γερμανία όπου, μεταξύ άλλων, θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του.

Ο ΑΚ ήρθε στην Κύπρο  πριν 13 χρόνια μετά από διώξεις, φυλακίσεις και βασανιστήρια που είχε υποστεί στην Τουρκία και ζήτησε διεθνή προστασία από τις κυπριακές Αρχές. Ο ΑΚ δεν απέκρυψε από τις Αρχές τις πολιτικές του πεποιθήσεις ή τη δράση του ενάντια στην καταπίεση των Κούρδων από το καθεστώς της Τουρκίας, ούτε και τη συμμετοχή και τη στήριξή του στον αγώνα των Κούρδων της Τουρκίας. Οι κυπριακές Αρχές τον έκριναν αξιόπιστο και, προσφέροντας του διεθνή προστασία, στην ουσία αναγνώρισαν ότι η δράση του ήταν νόμιμη και δημοκρατική.  

Η παραχώρηση του καθεστώτος του πρόσφυγα στον ΑΚ σήμαινε ότι οι Αρχές της Κύπρου ορθά τότε δεν θεώρησαν τη δράση του ΑΚ εγκληματική/τρομοκρατική επειδή, σε τέτοια περίπτωση, θα τον είχαν αποκλείσει από τη διεθνή προστασία. Αν κάποιος πρέπει λοιπόν να ντρέπεται για την αλλαγή  στάσης , αυτός δεν είναι ο ΑΚ που παραμένει πιστός στις αρχές και τα πιστεύω του, αλλά οι κυπριακές Αρχές που έρχονται σήμερα με την απόφαση έκδοσής του να αναιρέσουν και να ξεπουλήσουν τις δικές τους αποφάσεις και θέσεις για την προστασία του ΚΑ και για τον αγώνα των Κούρδων.

Οι Αρχές τις Γερμανίας ούτε κατά την έκδοση του ευρωπαϊκού εντάλματος ούτε σε κατοπινό στάδιο δεν έχουν αναφερθεί σε συμμετοχή του ΑΚ σε τρομοκρατικές ενέργειες και δράση. Εάν υιοθετήσουμε την άποψη των γερμανικών Αρχών ότι η πολιτική και οικονομική στήριξη  του αγώνα των Κούρδων και του PKK με νόμιμα μέσα καθιστά συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, τότε πολύ φοβούμαστε ότι εύκολα  η συντριπτική πλειοψηφία της κυπριακής κοινωνίας, ακόμη και η ίδια η Κυβέρνηση μπορεί να κατηγορηθεί για μια τέτοια συμμετοχή. Ταυτόχρονα, καταγγέλλουμε τη διγλωσσία των γερμανικών Αρχών που, σε αντίθεση με την στάση τους απέναντι στον αγώνα των Κούρδων της Τουρκίας και του PKK, στην περίπτωση των Κούρδων της Συρίας όχι μόνο δεν τους θεωρούν τρομοκράτες αλλά τους έχουν στηρίξει έμπρακτα στον αγώνα κατά του καθεστώτος του Άσαντ.

Γνωρίζουμε ότι στο παρελθόν, ιδιαίτερα στη Γερμανία, υπήρξαν έντονες αντιπαραθέσεις οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν οδηγήσει σε βία μεταξύ των οργανώσεων των εξόριστων Κούρδων. Μάλιστα κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις  ήταν  καθαρά πολιτικές εκτελέσεις. Θεωρούμε ότι αυτές οι πρακτικές του παρελθόντος, οι οποίες στιγμάτισαν το κουρδικό κίνημα, πρέπει να αξιολογηθούν με τα σημερινά δεδομένα με κριτική σκέψη ώστε να αποκατασταθεί αφενός η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα του κινήματος και αφετέρου να παραμεριστούν οι όποιες δικαιολογίες επικαλείται σήμερα η Γερμανία και άλλες χώρες για την υπόσκαψη του αγώνα τους. 

Τέλος, θα θέλαμε να στηλιτεύσουμε τη διγλωσσία που ακολουθούν συγκεκριμένες δυνάμεις και εθνικιστικοί κύκλοι για την απόφαση έκδοσης του Κούρδου ακτιβιστή ΑΚ. Η ΚΙΣΑ τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της προστασίας όλων των προσφύγων που διατρέχουν βάσιμο φόβο  δίωξης,  ανεξάρτητα από τη σχέση του αγώνα τους με το κυπριακό πρόβλημα. Θεωρούμε αδιανόητο να καταγγέλλουμε από τη μια την Τουρκία για τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επομένως απαράδεκτη την όποια υιοθέτηση ή συνεργασία με το καθεστώς της όσον αφορά τους Κούρδους πρόσφυγες, αλλά την ίδια ώρα να επιδιώκουμε και να θεωρούμε νόμιμη και επιθυμητή την επιστροφή όλων των άλλων προσφύγων στην Τουρκία.

Διοικητικό Συμβούλιο


Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!