ga('send', 'pageview');

Η ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό διαπιστώνει με έντονη ανησυχία  την άνοδο της ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Άκρως ανησυχητική είναι και η επίδραση που η ακροδεξιά ασκεί στην στάση και διαμόρφωση πολιτικών και πολιτικού λόγου συντηρητικών κομμάτων και πολιτικών, σε ευρωπαϊκό όσο και εθνικό επίπεδο.

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών σε Αυστρία και Γερμανία, καθώς και προηγουμένως στην Γαλλία, είναι ενδεικτικά αυτής της ανόδου της ακροδεξιάς ανά την Ευρώπη. Πιο ανησυχητική όμως είναι η επίδραση της ακροδεξιάς σε άλλα κόμματα και πολιτικούς, καθώς και η απήχησή των αντιλήψεων της στην κοινωνία. Κυρίως, αλλά όχι μόνο, συντηρητικά κόμματα και πολιτικοί χρησιμοποιούν ακροδεξιά ρητορική (αντιμεταναστευτική, εθνικιστική, ισλαμοφοβική) στην προσπάθειά τους να συγκρατήσουν ψηφοφόρους τους από το να ψηφίσουν ακροδεξιά κόμματα και να διατηρήσουν ή ακόμα και να αυξήσουν τα ποσοστά τους. Αυτή η πολιτική πέρα από αναποτελεσματική αποδεικνύεται και επικίνδυνη. Αναποτελεσματική αφού, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα, η μετακίνηση ψηφοφόρων στην ακροδεξιά δεν αναχαιτίζεται και το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η καθυστέρησή της. Επικίνδυνη γιατί αφήνει κατάλοιπα στην κοινωνία, κανονικοποιώντας και εδραιώνοντας τον ρατσισμό, τον εθνικισμό, τις διακρίσεις και το μίσος, ιδιαίτερα ενάντια στις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην Κύπρο, ενόψει και των επερχόμενων εκλογών, πολιτικές δυνάμεις, περιλαμβανομένου και του χώρου του νυν Προέδρου της ΚΔ, επιλέγουν να στραφούν προς  μια πιο εθνικιστική ρητορική και στάση, ιδιαίτερα όσον αφορά το κυπριακό, με σκοπό να συγκρατήσουν ή να κερδίσουν ψηφοφόρους της πιο ακραίας εθνικιστικής παράταξης της κοινωνίας και του κόμματός τους.

Το ακροδεξιό νέο-ναζί κόμμα ΕΛΑΜ φαίνεται μεν να έχει περιορίσει τις τραμπουκιστικές ενέργειές του το τελευταίο διάστημα, αλλά η πραγματικότητα είναι πως αυτήν του τη δράση έχουν πια αναλάβει άλλες οργανώσεις που έχουν ως σημαία τους τον «μάχιμο» εθνικισμό. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την επίθεση που δέχτηκε ο εκτελεστικός διευθυντής της ΚΙΣΑ από μέλη μιας τέτοιας ομάδας, το βράδι της περασμένης Δευτέρας,  μετά το τέλος εκδήλωσης στη Λεμεσό ενάντια στην ανέγερση μνημείου του Γρίβα. Η επίθεση τερματίστηκε μετά από την άφιξη στη σκηνή άλλων πολιτών, μεταξύ των οποίων και του πρώην Δήμαρχου της Λεμεσού.

Παράλληλα, το ΕΛΑΜ φαίνεται να έχει διεισδύσει σε παραδοσιακούς ενωτικούς και γριβικούς κύκλους, μεταξύ των οποίων και τους συνδέσμους αγωνιστών της ΕΟΚΑ και ποδοσφαιρικών ομάδων που μέχρι σήμερα λειτουργούσαν ως δεξαμενές άντλησης λαϊκού ερείσματος και ψήφων για τη συντηρητική παράταξη. Η πρόσφατη απόφαση της πλειοψηφίας της βουλής για ένταξη του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950 στη διδακτέα ύλη των σχολείων, καθώς και η πλειοψηφική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Λεμεσού για παραχώρηση πολεοδομικής άδειας ανέγερσης μνημείου του ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΟΚΑ Β, η οποία ευθύνεται για την κατάλυση του Συντάγματος και τις τραγικές συνέπειές της, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα της νέας τακτικής και δράσης του ΕΛΑΜ. Είναι πλέον πασιφανές πως στην Κύπρο όχημα εξασφάλισης ψήφου δεν είναι πια μόνο η αντιμεταναστευτική ρητορική, αλλά κυρίως η αντιτουρκική  και εθνικιστική – ενωτική ρητορική.

Οργανώσεις και ομάδες ανθρώπων που αντιστέκονται σε αυτές τις αντιδραστικές ρητορικές και πολιτικές, όπως η ΚΙΣΑ, η Unite Cyprus Now και άλλες, έχουμε στοχοποιηθεί και αποκηρυχθεί εκ νέου ως «προδότες» και «ανθέλληνες».  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο διασυρμός, οι προπηλακισμοί μέχρι και η εκτόξευση απειλών κατά της ζωής ατόμων μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Γενικού Εισαγγελέα να προχωρήσει στην ποινική δίωξη του αστυνομικού που, με βάση το πόρισμα του ποινικού ανακριτή, φαίνεται να έχει κακοποιήσει και να έχει καταχραστεί την εξουσία του κατά τη σύλληψη Τούρκου υπηκόου  στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Η ΚΙΣΑ επισημαίνει τον κίνδυνο, όχι μόνο για την άνοδο της ακροδεξιάς στις εκλογές, αλλά και για την επίδραση της ακροδεξιάς στον πολιτικό λόγο και την κοινωνική συνείδηση. Χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ να αντιπαρατάξουμε στην ακροδεξιά και νεο-ναζιστική ρητορική μια προοδευτική στάση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλες και για όλους, προστατεύοντας και συνηγορώντας για τα δικαιώματα των πιο καταπιεσμένων και κοινωνικά ευάλωτων ανθρώπων και με όραμα ελεύθερες και προοδευτικές κοινωνίες που τις ενώνει η αλληλεγγύη πέρα από τα όποια σύνορα.

18.10.2017

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!