ga('send', 'pageview');

(20.02.2021. 16.00, Πάρκο Κολοκάση στη Λευκωσία)

Η ΚΙΣΑ καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την κρατική/αστυνομική βία  που ασκήθηκε για καταστολή της διαδήλωσης του περασμένου Σαββάτου στο Πάρκο  Κολοκάση στη Λευκωσία. Ταυτόχρονα, δηλώνει την αλληλεγγύη της με όλα τα θύματα και καλεί τους πολίτες και όλα τα οργανωμένα σύνολα να συμμετέχουν στην εκδήλωση που προγραμματίζεται για αυτό το Σάββατο, 20.02.2021, στον ίδιο χώρο, κατά της διαφθοράς και των πολιτικών παραβίασης συνταγματικά κατοχυρωμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυτό της ελευθερίας διακίνησης, έκφρασης και συνάθροισης.

Η βάναυση βία που ασκήθηκε το Σάββατο από την αστυνομία ενάντια σε πολίτες που αρνούνται να απεμπολήσουν αμαχητί τις ατομικές τους ελευθερίες δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει  στην κοινωνία τη συναίνεση και ανοχή στον αυταρχισμό, το ρατσισμό, την αστυνομοκρατία και την καταστολή.

Πρόσφυγες έχουν στιγματιστεί ως τρομοκράτες και κατάσκοποι της Τουρκίας με αποτέλεσμα να γίνεται ανεχτή η κράτηση τους για απεριόριστο χρονικό διάσημα χωρίς να έχουν κατηγορηθεί και να καταδικαστεί από δικαστήρια. Αιτητές ασύλου κατηγορήθηκαν για «υπερχείλιση» της κοινωνίας και τα κέντρα υποδοχής μετατράπηκαν σε απέραντα κλειστά στρατόπεδα με σκοπό να διαβρωθεί το δικαίωμα ασύλου, της ελευθερίας διακίνησης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι μετανάστριες/τες χαρακτηρίζονται ως εγκληματίες και επικίνδυνοι για τη ζωή και ακεραιότητα μας με στόχο να επιτευχθεί η απαιτούμενη κοινωνική συναίνεση και να επικροτηθούν οι κοινές περιπολίες στρατού και αστυνομίας, η απαγόρευση προσώπων στη βάση της εθνοτικής τους καταγωγής να διαμένουν σε συγκεκριμένη περιοχή βάσει διατάγματος του ΥΠΕΣ καθώς και η επικείμενη εισαγωγή ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης των πολιτών.

Ακτιβιστές έχουν σπιλωθεί ως διεφθαρμένοι συνεργοί του οργανωμένου εγκλήματος και ΜΚΟ έχουν κηρυχθεί παράνομες γιατί δεν μπόρεσαν εν μέσω πανδημίας και μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης να οργανώσουν γενικές συνελεύσεις των μελών τους, ώστε με αυτό τον τρόπο να ξεφορτωθούν κάθε οργανωμένη κριτική και αμφισβήτηση των στόχων και των πολιτικών τους.

Η ΚΙΣΑ συμφωνεί με την ανάγκη διεξαγωγής αμερόληπτης και σε βάθος διερεύνησης των γεγονότων ώστε να εντοπιστούν όλοι όσοι ευθύνονται για τη βία που ασκήθηκε, τους τραυματισμούς πολιτών και τις σημαντικές παραβιάσεις της έννομης τάξης. Ανεξάρτητα από την έρευνα αυτή και τις ατομικές ευθύνες που θα καταδείξει, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ή ανάγκη διερεύνησης των πολιτικών ευθυνών τόσον του Αρχηγού της αστυνομίας όσο και της υπουργού Δικαιοσύνης οι οποίοι οφείλουν άμεσα να παραιτηθούν. Παράλληλα, η ΚΙΣΑ καλεί το Γενικό Εισαγγελέα  να αναστείλει όλες τις διαδικασίες δίωξης  που αφορούν στη συμμετοχή σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το ζητούμενο για μας σε αυτή τη συγκυρία είναι να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τη συστηματική προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης να εμπεδώσει στην κοινωνία τη διαφθορά, το ρατσισμό και την καταστολή ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.  Γι’ αυτό και  καλούμε όλους και όλες σε συμμετοχή στην εκδήλωση του Σαββάτου, μακριά από κάθε προσπάθεια ποδηγέτησης και εκμετάλλευσης των κινητοποιήσεων αλλά και των όποιων πρακτικών αποκλεισμού πολιτών και οργανωμένων συνόλων που τάσσονται υπέρ των στόχων αυτής της εκδήλωσης.

Διοικητικό Συμβούλιο

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!