Η ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό εκφράζει και δημόσια την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό της για την αύξηση περιστατικών βίας και κατάχρησης εξουσίας από τις αρχές εναντίον μεταναστριών γυναικών.
Απτό παράδειγμα της βίας και της κατάχρησης εξουσίας από τις αρχές είναι η περίπτωση της συζύγου ξένου ποδοσφαιριστή που στοχοποιήθηκε από την αστυνομία. Οι αρχές εξέτασαν άμεσα και προχώρησαν στην πειθαρχική τιμωρία των εμπλεκόμενων αστυνομικών ακριβώς λόγω του επωνύμου του θύματος και της δημοσιοποίησης του σχετικού βίντεο. Όπως όμως είχε τονίσει και τότε η ΚΙΣΑ, η σπουδή αυτή δεν παρατηρείται στις πάμπολλες περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας και παραβίασης των δικαιωμάτων εντελώς «ανώνυμων και αόρατων» μεταναστών και μεταναστριών.
Παραδειγματικά, αναφέρεται η περίπτωση οικιακής εργάτριας που κρατείται για απέλαση επειδή αρρώστησε. Η εργάτρια νοσηλεύτηκε για δύο μήνες στο Νοσοκομείο Κυπερούντας με φυματίωση και μετά τη θεραπεία της, το Υπουργείο Υγείας πιστοποίησε ότι έχει θεραπευτεί και είναι σε θέση να συνεχίσει κανονικά την εργασία της από τις 15/12/2017. Πριν λίγες μέρες, η εν λόγω γυναίκα συνελήφθηκε από την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΥΑΜ) Λεμεσού και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Κράτησης Παράτυπων Μεταναστών στην Μεννόγεια για να απελαθεί. Η εν λόγω γυναίκα συνελήφθηκε όταν επισκέφθηκε την ΥΑΜ μαζί με την εργοδότρια της, η οποία εξαπατήθηκε από τους αστυνομικούς της ΥΑΜ ότι τις ήθελαν «για να συζητήσουν μαζί τους». Στη συνέχεια, η εργοδότρια αποτάθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες, αντί να ανακαλέσουν την απόφαση τους, της εισηγήθηκαν να αποταθεί στον Υπουργό Εσωτερικών, με αποτέλεσμα να καταφύγει σε γνωστό βουλευτή για να τη βοηθήσει να διαβιβαστεί το θέμα στον Υπουργό Εσωτερικών.
Πριν δύο μέρες, άλλη οικιακή εργάτρια κρατήθηκε στο αεροδρόμιο για απέλαση, αν και είχε έλθει στην Κύπρο με έγκυρη άδεια εισόδου και εργασίας. Η εν λόγω γυναίκα είχε εργαστεί προηγούμενα στην Κύπρο για πολλά χρόνια και η ΥΑΜ αεροδρομίου δεν της επέτρεψε την είσοδο γιατί το όνομά της είχε τοποθετηθεί πριν από 7 χρόνια στον κατάλογο απαγορευμένων προσώπων (“stop list”) λόγω προηγούμενης άτυπης παραμονής. Σημειώνουμε ότι η νομοθεσία προβλέπει ότι η ανώτατη χρονική περίοδος που το όνομα ενός ατόμου μπορεί να βρίσκεται στη λίστα απαγορευμένων προσώπων είναι τα 5 χρόνια. Να σημειωθεί επίσης ότι η ίδια υπηρεσία, το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης – ΤΑΠΜ, που έκδωσε την άδεια θεώρησης εισόδου της είναι εκείνη που είχε παραλείψει να αφαιρέσει το όνομά της από τη λίστα απαγορευμένων προσώπων. Και στην περίπτωση αυτή, το θέμα διευθετήθηκε την υστάτη και ενώ η εργάτρια βρισκόταν στο αεροπλάνο για απέλαση, μετά από την παρέμβαση του εργοδότη προς τον Υπουργό Εσωτερικών.
Σε άλλη περίπτωση, οικιακή εργαζόμενη συνελήφθητε και τέθηκε υπό κράτηση με σκοπό την απέλασή της μετά από ψευδή καταγγελία του επωνύμου εργοδότη της για δήθεν εγκατάλειψη της εργασίας της. Με βάση την πολιτική του ΤΑΠΜ, τα ονόματα μεταναστριών/στών που καταγγέλλονται από τους/ τις εργοδότες/τριες τους για «εγκατάλειψη» της εργασίας τους τοποθετούνται μετά από 15 μέρες αυτόματα και χωρίς διερεύνηση στη λίστα απαγορευμένων προσώπων. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω γυναίκα συνελήφθη στα γραφεία της ΥΑΜ όταν αποτάθηκε η ίδια εκεί για να υποβάλει παράπονο κατά του εργοδότη της για παραβίαση των εργασιακών της δικαιωμάτων. Η απέλασή της αποτράπηκε μετά από παρέμβαση της ΚΙΣΑ προς την ηγεσία των αρμόδιων αρχών.
Με βάση τα πιο πάνω περιστατικά, καθώς και πολλές άλλες παρόμοιες υποθέσεις που της υποβάλλονται καθημερινά, η ΚΙΣΑ καταγγέλλει την ανησυχητική ένταση και αύξηση της αυθαιρεσίας, της βίας και της κατάχρησης εξουσίας εναντίον μεταναστριών γυναικών.
Όπως επανειλημμένα έχει αναλύσει η ΚΙΣΑ, τέτοια περιστατικά σχετίζονται άμεσα με το μοντέλο και το σύστημα μετανάστευσης της Κύπρου, το οποίο παρά τις διακοσμητικές αλλαγές προς ικανοποίηση των διεθνών και Ευρωπαϊκών συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας, συνεχίζει να στοχεύει στη διατήρηση των μεταναστών και μεταναστριών σε μια τόσο ευάλωτη θέση που να στοχοποιούνται και να θυματοποιούνται εύκολα μέσα από την κατάχρηση εξουσίας και τη βία.
Ταυτόχρονα, το σύστημα αυτό, λόγω της αδιαφάνειας και των ανεπαρκών αντικειμενικών διαδικασιών, οδηγεί τους εργοδότες σε πελατειακές σχέσεις με τα κέντρα εξουσίας και τους/ τις εκάστοτε αρμόδιους/ ες Υπουργούς.
Διοικητικό Συμβούλιο ΚΙΣΑ