ga('send', 'pageview');

Την ημέρα του Ραμαζανιού, μια ιδιαίτερα σημαντική θρησκευτική μέρα για τους μουσουλμάνους, επέλεξε η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας (ΥΑΜ) να οργανώσει επιχείρηση σε διαμερίσματα πολυκατοικίας στη Λεμεσό που εδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι διαμένουν σε πολύ φτωχές στεγαστικές συνθήκες μετανάστες και μετανάστριες. 

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, γύρω στις 6:00 τα ξημερώματα της 10ης Απριλίου, μεγάλη ομάδα μελών της ΥΑΜ παραβίασε αρχικά την κύρια είσοδο του διαμερίσματος στο οποίο διέμεναν οι μετανάστες και άρχισε να προβαίνει σε συλλήψεις. Κάποιοι αστυνομικοί προχώρησαν στα υπνοδωμάτια και όσες πόρτες ήταν κλειδωμένες τις άνοιγαν με τη βία. Στο ένα από αυτά τα δωμάτια κοιμόταν ο 24χρονος Anisur Mohammad μαζί με άλλο συμπατριώτη του.

Ο νεαρός Anisur σε πρόσφατη φωτογραφία του στη Λεμεσό

Όταν ξύπνησε από τη βίαιη είσοδο των αστυνομικών, ενδεχομένως απότομα και σε κατάσταση πανικού, άνοιξε το παράθυρο του υπνοδωματίου του στο 5ο όροφο της πολυκατοικίας και πήδηξε έξω, με αποτέλεσμα να πεθάνει ακαριαία όταν κτύπησε στο έδαφος. Δεύτερο άτομο, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η επιχείρηση της Αστυνομίας, προχώρησε στο μπαλκόνι του καθιστικού και προσπάθησε να  πηδήξει στους πιο κάτω ορόφους για να διαφύγει, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί πολύ σοβαρά και να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

Επίσης, με βάση την πληροφόρηση που έχουμε, η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη και κράτηση όλων των διαμενόντων στο διαμέρισμα μεταναστών, συμπεριλαμβανομένου και του τραυματία που φρουρείται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού κατά παράβαση των προνοιών της νομοθεσίας για κράτηση παράτυπων μεταναστών ως το έσχατο μέτρο και μετά από προειδοποίηση για εθελούσια αναχώρηση από την Κύπρο.  Να σημειωθεί ότι επίσημα από πλευράς Αστυνομίας μέχρι στιγμής δεν ήταν σε θέση να μας ενημερώσουν σε ποια βάση ο νοσηλευόμενος μετανάστης τελεί υπό κράτηση.

Η ΚΙΣΑ θεωρεί ότι η Αστυνομία για άλλη μια φορά με τις δηλώσεις και ενέργειές της που ακολούθησαν, προσπάθησε να παραπλανήσει την κοινή γνώμη για τα πραγματικά γεγονότα ώστε να αποπροσανατολίσει από τυχόν ευθύνες και αδικήματα που προέκυψαν κατά τη συγκεκριμένη επιχείρηση.  Επίσης θεωρούμε ότι ο Αρχηγός Αστυνομίας όφειλε, σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα, να είχαν διασφαλίσει από την πρώτη στιγμή τη διερεύνηση των χειρισμών της Αστυνομίας από ποινικό ανακριτή της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνηση Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ).

Η ΚΙΣΑ, σύμφωνα με τη νομοθεσία, έχει δικαίωμα πρόσβασης στους κρατούμενους και έχει ζητήσει τόσο τηλεφωνικά όσο και γραπτά από τον Αρχηγό Αστυνομίας άδεια για να τους επισκεφτεί. Η Αστυνομία, προφανώς για να καθυστερήσει την πρόσβασή μας στους κρατούμενους, μας ενημέρωσε σήμερα ότι «ο Αρχηγός Αστυνομίας σχολάει η ώρα 2:30 και ως εκ τούτου το αίτημά σας δεν μπορεί να εξεταστεί πριν από την ερχόμενη Δευτέρα που θα επιστρέψει στο γραφείο του».

Η ΚΙΣΑ εκφράζει και με αυτή την τραγική εξέλιξη την έντονη ανησυχία της για την εντεινόμενη βία που ασκεί η Αστυνομία το τελευταίο διάστημα κατά των μεταναστών και προσφύγων, είτε λόγω του γενικότερου τοξικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στη κοινωνία είτε για να αποπροσανατολίσει από τη συνεχιζόμενη ανεπάρκειά της να αντιμετωπίσει το πραγματικό έγκλημα στη χώρα.

Θεωρούμε ότι ευθύνη φέρει και η Κυβέρνηση, με προεξάρχοντα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εσωτερικών, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργήσει κατάσταση πανικού στην κοινωνία με τις δηλώσεις τους περί “εισβολής” και “επιθεσης” σε σχέση με την αύξηση των προσφύγων που καταφθάνουν το τελευταίο διάστημα στη Κύπρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Χλώρακα, αντί να ψέξει το ρατσιστικό έγκλημα που προηγήθηκε κατά των προσφύγων και τις ευθύνες της Αστυνομίας, υποσχέθηκε στον ρατσιστή κοινοτάρχη και Επαρχιακό Γραμματέα του ΔΗΣΥ «επιπρόσθετα μέτρα», και έκτοτε η Αστυνομία προβαίνει σε συστηματική βία και άνευ προηγουμένου τρομοκράτηση των μεταναστών και προσφύγων που ζουν στην Πάφο.  

Τέλος, η ΚΙΣΑ χαιρετίζει τη διοργάνωση εκδήλωσης διαμαρτυρίας που διοργανώνουν διάφορες ομάδες πολιτών της Λεμεσού και καλεί το κοινό, τους φίλους και μέλη της ΚΙΣΑ να λάβουν μέρος.

Η συγκέντρωση μνήμης θα ξεκινήσει η ώρα 12 το μεσημέρι απέναντι από το κεντρικό κτίριο της ΑΗΚ, δίπλα από την εκκλησία της Αγίας Νάπας στη Λεμεσό. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει διαμαρτυρία στο ΤΑΕ Λεμεσού. 

Διοικητικό Συμβούλιο

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!