ga('send', 'pageview');

11181783_1198519626839810_7147728048714533227_n copy

Ανανέωση 2 (08/04/16)
Χθες, οι τρείς από τους τέσσερεις διαμαρτυρόμενους στο Κέντρο Κράτησης Άτυπων Μεταναστών της Μεννόγειας αποφάσισαν να τερματίσουν την απεργία τους μετά από υποσχέσεις που έλαβαν από εκπροσώπους του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (ΤΑΠΜ). Πιο συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι του ΤΑΠΜ διαβεβαίωσαν τους διαμαρτυρόμενους ότι:
 
• Το αίτημα τους για άμεση απελευθέρωση τους θα επανεξεταστεί και θα λάβουν απάντηση εντός δέκα ημερών.
• Τις υποθέσεις τους θα της χειριστεί προσωπικά ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών με καλή θέληση προκειμένου να γίνει εφικτή η απελευθέρωση τους.
 
Ο τέταρτος διαμαρτυρόμενος (Α.P), συνεχίζει τη διαμαρτυρία του αφού θεωρεί ότι το ΤΑΠΜ δεν θα τηρήσει τις υποσχέσεις του. Ήδη, μέχρι σήμερα το ΤΑΠΜ έχει αθετήσει δυο φορές τις δεσμεύσεις του ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου σχετικά με την ακύρωση των διαταγμάτων κράτησης και απέλασης και άμεση απελευθέρωση του (δείτε τις σχετικές φωτογραφίες). Κάθε επιπλέον μέρα παράτυπης κράτησης του Α.P στη Μεννόγεια, επιβαρύνει την ψυχική του υγεία που έχει ήδη κλονιστεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τη ζωή του. Υπενθυμίζεται ότι Α.Ρ. είναι πρόσφυγας ο οποίος ήρθε στην Κύπρο πριν από 20 χρόνια (1998 στις Βρετανικές Βάσεις). Καταδικάστηκε για έγκλημα και υπηρέτησε κάποιο χρονικό διάστημα στη φυλακή. Όταν εξέτισε την ποινή του πριν από δύο χρόνια, αντί να αφεθεί ελεύθερος, μεταφέρθηκε στη Μεννόγεια χωρίς οποιαδήποτε δικαστική απόφαση. Από τότε, βρίσκεται σε επ ‘αόριστον κράτηση.
 
Η ΚΙΣΑ καλεί τις Αρχές να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να προχωρήσουν στην άμεση απελευθέρωση των πιο πάνω ατόμων όπως και όλων των άλλων που κρατούνται παράτυπα στη Μεννόγεια. Ευρύτερα, θεωρούμε ότι η αναταραχή που έχει προκληθεί στη Μεννόγεια τα τελευταία εικοσιτετράωρα οφείλεται στην άτεγκτη και παράτυπη πολιτική που ακολουθεί ο αναπληρωτής διευθυντής του ΤΑΠΜ όσον αφορά αλόγιστη την έκδοση διαταγμάτων κράτησης και απέλασης, η οποία συγκρούεται με το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Οδηγίας Επιστροφών (2008/115/ΕΚ), καθώς και της εθνικής νομοθεσίας. Υπενθυμίζεται ότι, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης σε έκθεση του που δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη (31/03/2016), μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η Κύπρος πρέπει να τερματίσει την αλόγιστη πολιτική κράτησης μεταναστών.
Ανανέωση 1 (06/04/16)

Σήμερα το πρωί (06/04/16), δυο υπάλληλοι του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης μετέβησαν στη Μεννόγεια προκειμένου να χειριστούν την υπόθεση των τεσσάρων κρατούμενων που από τη Δευτέρα το πρωί βρίσκονται στην οροφή του Κέντρου Κράτησης. Οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται ενάντια στην αυθαίρετη και παρατεταμένη κράτηση τους. Εντούτοις, οι εκπρόσωποι του ΤΑΠΜ, αντί να ασχοληθούν με την ουσία του αιτήματος των διαμαρτυρομένων, δηλαδή για το πότε θα αφεθούν ελεύθεροι, προσπάθησαν να τους πείσουν να σταματήσουν τη διαμαρτυρία τους με γενικόλογες υποσχέσεις.

Οι κρατούμενοι απειλούν ότι θα αυτοκτονήσουν εάν δεν αφεθούν ελεύθεροι. Ήδη έχουν προκαλέσει τραύματα σε ολόκληρο τους το σώμα ως ένδειξη ότι είναι διατεθειμένοι να φτάσουν μέχρι την αυτοκτονία εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα τους.

Σύμφωνα με όλες της πληροφορίες που έχουμε εξασφαλίσει μέχρι στιγμής, θεωρούμε ότι όλοι οι διαμαρτυρόμενοι πρέπει να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι από τη Μεννόγεια δεδομένου ότι:

– O S.N είναι αιτητής ασύλου που συνελήφθη όταν μετέβησε εθελοντικά στην Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (Υ.Α.Μ.), προκειμένου να ενημερώσει για την αλλαγή της διεύθυνσής του. Σημειώνεται ότι, αφέθηκε ελεύθερος από τη Μεννόγεια πριν από περίπου δυο βδομάδες (συνελήφθη στα μέσα Δεκεμβρίου 2015), αφού εκκρεμούσε η αίτηση του για άσυλο ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων.

– Ο W.K είναι πρόσφυγας που βρισκόταν στην Κύπρο ως ασυνόδευτος ανήλικος και που οι Αρμόδιες Αρχές περίμεναν να ενηλικιωθεί ούτως ώστε να απορρίψουν την αίτηση του για άσυλο.

– Ο Α.P είναι άτομο με καθεστώς διεθνούς προστασίας που καταδικάστηκε για ποινικό αδίκημα και εξέτισε την ποινή του. Μετά την αποφυλάκιση του, πριν από δυο χρόνια, συνελήφθηκε ξανά και εκ τότε βρίσκεται στη Μεννόγεια επ’ αόριστον και χωρίς την οποιαδήποτε προοπτική απομάκρυνσης του από τη χώρα.

Ο TT είναι μετανάστης που κατά τη διαδικασία απέλασης του κακοποιήθηκε βάναυσα από αστυνομικούς της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης. Δεδομένου ότι ακόμη εκκρεμή η καταγγελία του εναντίον των αστυνομικών που τον κακοποίησαν ενώπιον της Αρχής Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, η κράτηση του στη Μεννόγεια μπορεί να θεωρηθεί ως έμμεσος εκβιασμός για απόσυρση των καταγγελιών του.

Ανακοίνωση Τύπου - 05/04/16

Η ΚΙΣΑ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο  την άσκηση βίας από την αστυνομία ενάντια κρατουμένων στο Κέντρο Κράτησης Άτυπων Μεταναστών της Μεννόγειας. Παράλληλα, για ακόμη μια φορά καταγγέλλουμε την αδικαιολόγητη και παράνομη πρακτική του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (ΤΑΠΜ), που εξακολουθεί να εμμένει στην αλόγιστη πολιτική κράτησης μεταναστών. Πρόσθετα, καταγγέλλουμε το ΡΙΚ για παραπλανητική παρουσίαση των γεγονότων που εκτυλίχθησαν αφού μέσω του μονόπλευρου τρόπου μετάδοσης τους, λειτούργησε στην ουσία ως απολογητής της αστυνομικής βίας.

Πιο συγκεκριμένα, από το πρωί της Δευτέρας (04/04/2016), τρεις κρατούμενοι μετανάστες βρίσκονται στην οροφή του Κέντρου Κράτησης της Μεννόγειας  διαμαρτυρόμενοι για την παράτυπη και μακρόχρονη κράτηση τους και απειλώντας να αυτοκτονήσουν εάν δεν αφεθούν ελεύθεροι. Παράλληλα, πολλοί κρατούμενοι αρνούνται  να μεταβούν στα κελιά τους ως ένδειξη αλληλεγγύης στα δίκαια αιτήματα των διαμαρτυρόμενων συγκρατούμενων τους. Χθες το απόγευμα, στο Κέντρο μετέβηκε μεγάλος αριθμός Αστυνομικής δύναμης, συμπεριλαμβανομένων μελών της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης (Μ.Μ.Α.Δ).  Σύμφωνα με όσα η ΚΙΣΑ έχει πληροφορηθεί, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε κακοποίηση και βίαιη σύλληψη κρατουμένων που επιδείκνυαν αλληλεγγύη με τους διαμαρτυρόμενους.[i] Σημειώνεται ότι,  την ώρα των επεισοδίων, το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης είχε τεθεί εκτός λειτουργίας από τη Διοίκηση του Κέντρου, προφανώς για να μην υπάρχουν οποιεσδήποτε αποδείξεις του τρόπου με τον οποίο  η αστυνομία χειρίστηκε την υπόθεση.

Η περίπτωση ενός  από τους τρεις διαμαρτυρόμενους αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της αλόγιστης και παράτυπης πολιτικής του ΤΑΠΜ όσον αφορά την κράτηση μεταναστών στη Μεννόγεια. Πολιτική που στην ουσία αποτελεί την πηγή των προβλημάτων που δημιουργούνται στο Κέντρο. Ο κύριος S.N. αφέθηκε ελεύθερος από τη Μεννόγεια πριν από περίπου δυο βδομάδες (συνελήφθη στα μέσα Δεκεμβρίου 2015), αφού εκκρεμούσε η αίτηση του για άσυλο ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων και, ως εκ τούτου, θεωρείτο αιτητής ασύλου. Παρόλα αυτά, μία βδομάδα μετά την απελευθέρωση του (24/3/2016), ο κύριος S.N. συνελήφθη εκ νέου όταν μετέβηκε εθελοντικά στην Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (Υ.Α.Μ.), προκειμένου να ενημερώσει για την αλλαγή της διεύθυνσής του.  Η Υ.Α.Μ. προχώρησε σε σύλληψη και κράτησή του με τη δικαιολογία ότι η προσφυγή του απορρίφθηκε στις 21/3/2016. Ακολούθως, εκδόθηκαν διατάγματα κράτησης και απέλασης του.

Κατά πρώτο λόγο, η σύλληψη του κυρίου S.N. είναι απαράδεκτη και παράνομη αφού, σύμφωνα με το νόμο, θεωρείται αιτητής ασύλου μέχρι και την εκδίκαση της προσφυγής του ενάντια στη διοικητική απόφαση απόρριψης του αιτήματος του από το δικαστήριο. Περαιτέρω, ενδεχόμενη απέλαση του συγκεκριμένου ατόμου παραβιάζει το διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο αφού θα πρόκειται για επαναπροώθηση αιτητή ασύλου. Ταυτόχρονα, η απόφαση για έκδοση των διαταγμάτων κράτησης και απέλασης του θα κοστίσει στο κράτος μερικές χιλιάδες ευρώ αφού, πέραν του διοικητικού κόστους κράτησης, το κράτος θα επωμιστεί τα έξοδα για τη μεταφορά του προς και από το δικαστήριο για υποβολή προσφυγών, και πιθανότατα το κόστος όλης της δικαστικής διαδικασίας.

Τέλος, καταγγέλλουμε το ΡΙΚ για μονόπλευρη παρουσίαση των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν στη Μεννόγεια σε ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού (04/04/15). Το ΡΙΚ, παραβιάζοντας επανειλημμένα τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, επέλεξε να μεταφέρει στους τηλεθεατές μόνο την εκδοχή της αστυνομίας, παρουσιάζοντας στην ουσία τα θύματα της αστυνομικής βίας ως τα άτομα που «εξεγέρθηκαν και κτύπησαν αστυνομικούς του αστυνομικού σταθμού της περιοχής που έσπευσαν να επιβάλουν την τάξη». Σημειώνεται ότι το ΡΙΚ δεν έκρινε σημαντική την οποιαδήποτε αναφορά στην έκθεση του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης[ii] που δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη (31/03/2016) όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η Κύπρος πρέπει να τερματίσει την αλόγιστη πολιτική κράτησης μεταναστών.

Υπό το φως όλων των πιο πάνω, η ΚΙΣΑ ζητά:

  • Tην άμεση απελευθέρωση των διαμαρτυρόμενων κρατουμένων όπως και όλων όσων κρατούνται παράτυπα στο Κέντρο Κράτησης Άτυπων Μεταναστών της Μεννόγειας.
  • Για πολλοστή φορά, συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών ώστε να συζητήσουμε το ζήτημα της πολιτικής έκδοσης διαταγμάτων κράτησης και απέλασης από το ΤΑΠΜ. Σημειώνεται ότι επί έξι μήνες, η ΚΙΣΑ ζητά συνάντηση των ΜΚΟ με τον Υπουργό για συζήτηση του υπό αναφορά θέματος χωρίς όμως καμία ανταπόκριση.
  • Από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας όπως διορίσει ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οι κρατούμενοι κακοποιήθηκαν και να προσαχθούν οι υπαίτιοι ενώπιον της δικαιοσύνης.

[i] Δείτε βίντεο όπου αστυνομικοί ασκούν βία σε μετανάστες: https://www.youtube.com/watch?v=HeST-k6BtuA

[ii]  Δείτε την έκθεση εδώ: http://goo.gl/fbvPzd

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!