ga('send', 'pageview');

Στις 14.12.2023 δύο πρόσωπα, ένας άνδρας και μία γυναίκα, τα οποία συστήθηκαν ως Λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ), χωρίς να επιδείξουν κάποια επαγγελματική ταυτότητα ή έγγραφο, επισκέφθηκαν την κα Χ.Β. η οποία κατάγεται από χώρα της ΕΕ, στην οικία της σε περιοχή στη Λευκωσία όπου διαμένει μαζί με τον συμβίο της, κ. S.R., και τα δύο ανήλικα παιδιά τής οικογένειας. Το μεγαλύτερο παιδί είναι από προηγούμενο γάμο της μητέρας. Το μικρότερο παιδί γεννήθηκε φέτος στην Κύπρο, είναι επίσης  Ευρωπαία υπήκοός και ο κ. R. είναι ο νόμιμος πατέρας της.

Οι δύο λειτουργοί αρχικά ενημέρωσαν την κα. B. ότι ο σκοπός της επίσκεψης ήταν να βοηθήσουν την οικογένεια γιατί, όπως είχαν “ενημερωθεί”, αντιμετώπιζε κάποιες δυσκολίες. Η κα. B. λόγω των παιδιών δεν εργάζεται και ο κ. R. ως αιτητής ασύλου έχει πρόσβαση σε πολύ συγκεκριμένα χαμηλά αμειβόμενα επαγγέλματα με αποτέλεσμα η οικογένεια να αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. Μετά από σύντομη συνομιλία στα Αγγλικά, με τα οποία η κα. B. δυσκολεύεται να κατανοήσει, επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον κ. R. ο οποίος απουσίαζε στην εργασία του. Όταν έφτασε στο σπίτι ο κ. R. οι δύο Λειτουργοί τού ζήτησαν τα έγγραφά του και στη συνέχεια επικοινώνησαν τηλεφωνικά με κάποιο πρόσωπο για το οποίο δεν τον ενημέρωσαν. Λίγα λεπτά αργότερα έφτασε στο σημείο Κλιμάκιο της ΥΑΜ Λευκωσίας και τον συνέλαβε για «παράνομη παραμονή». Να σημειωθεί ότι ο κ. R. έχει υποβάλει προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας. Επίσης, ο κ. R. έχει δικαίωμα διαμονής στην Κύπρο ως νόμιμος πατέρας Ευρωπαίου υπηκόου.

Μετά την σύλληψη του κ. R. οι δύο Λειτουργοί ενημέρωσαν της κα. B. ότι οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι ικανοποιητικές και αν δεν βρει άλλη κατοικία ή δεν αναχωρήσει άμεσα για τη χώρα της θα προχωρήσουν σε αφαίρεση των γονικών της δικαιωμάτων και απομάκρυνση των παιδιών. Να σημειωθεί ότι η κα B. δεν έχει εισοδήματα και ως εκ τούτου ουσιαστικά η μόνη επιλογή που της προτάθηκε ήταν η άμεση αναχώρηση από την Κύπρο μαζί με τα παιδιά.

Την επόμενη μέρα, 15.12.2023, οι Λειτουργοί των ΥΚΕ επισκέφθηκαν εκ νέου την κα. B. για να τις δώσουν κάποια τρόφιμα και να την ενημερώσουν μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με μεταφραστή ότι έχει κάθε δικαίωμα να πάρει τα παιδιά και να επιστρέψει πίσω στη χώρα της παρά τη διαφωνία του συμβίου και πατέρα τους ενός από τα δύο παιδιά.

Η ΚΙΣΑ καταγγέλλει τις ΥΚΕ για τα ακόλουθα

  1. Αντί να ενεργήσουν με βάση το συμφέρον του παιδιού ενήργησαν κατά παράβαση του κώδικα επαγγελματικής δεοντολογίας τους ως προέκταση των μεταναστευτικών αρχών.
  2. Υποκίνησαν και εκβίασαν τη μητέρα να απαγάγει στην ουσία και να μεταφέρει στο εξωτερικό το ανήλικο παιδί του κ. R, γνωρίζοντας ότι μια τέτοια πράξη όχι μόνο παραβιάζει τα δικαιώματα του παιδιού αλλά είναι και ποινικά κολάσιμη, αφού σε αυτή την περίπτωση ο πατέρας δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να ασκεί τα γονικά του δικαιώματα.

Ενόψει των πιο πάνω ζητούμε:

  1. Την άμεση οικονομική και άλλη στήριξη της οικογένειας ώστε να μπορέσει να μετακινηθεί σε καταλληλότερο υποστατικό και να διασφαλίσει κατάλληλες συνθήκες για τα παιδιά της.
  2. Την άμεση απελευθέρωση του κ. R. και την παραχώρηση άδειας διαμονής και εργασίας ως γονέας Ευρωπαίου υπηκόου. 
  3. Τη διερεύνηση διάπραξης πιθανών πειθαρχικών ή και ποινικών αδικημάτων από πλευράς των εμπλεκόμενων Λειτουργών των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και μελών της Αστυνομίας που παράνομα έχουν συλλάβει τον κ. R.

Διοικητικό Συμβούλιο

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!