ga('send', 'pageview');

Τις τελευταίες μέρες είμαστε μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου κλιμάκωσης των χρόνιων προσπαθειών από τοπικές Αρχές και  παράγοντες, μερίδα των ΜΜΕ, ακροδεξιών και εθνικιστικών δημόσιων προσώπων και τρολ στα ΜΚΔ για διασύνδεση των στελεχών και της δράσης της ΚΙΣΑ με εγκληματικές και παράνομες δραστηριότητες (κυκλώματα διακίνησης, τρομοκρατία, ξέπλυμα χρήματος), σχέσεις με θρησκευτικό φονταμενταλισμό, υποκίνηση σε βιαιοπραγίες και άλλα εγκλήματα, αθέμιτο πλουτισμό, διαφθορά, κ.ά.. Πολλές από αυτές τις κατηγορίες είναι ξαναμαγειρεμένο φαγητό το οποίο αναμένουμε ότι θα ξεκαθαρίσει, μεταξύ άλλων, και στο πλαίσιο της αγωγής για δυσφήμιση που έχουμε καταχωρίσει και ευρίσκεται σε εκδίκαση κατά του πρώην Υπουργού των Εσωτερικών.

Η πρόσφατη κλιμάκωση οδήγησε  μεταξύ άλλων σε λεκτικές επιθέσεις, ύβρεις  και απειλές κατά του προσώπου και της ζωής  μελών και στελεχών της οργάνωσης  και των οικογενειών τους.

Θεωρούμε αυτές τις επιθέσεις άμεσα συνδεδεμένες με τη δράση της οργάνωσης και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε στην αποκάλυψη  και ανάδειξη των πογκρόμ κατά μεταναστών και προσφύγων που διαπράχθηκαν από φασιστικές, ακροδεξιές και εθνικιστικές δυνάμεις, αρχικά στη Χλώρακα και στη συνέχεια στη  Λεμεσό.  Είναι συνέχεια άλλων επιθέσεων που κατά καιρούς λαμβάνουν μέρος κυρίως όταν θέματα (λ.χ ζητήματα ισότητας, θεσμικού ρατσισμού, διαφθοράς κ.α) που ανησυχούν και απασχολούν την οργάνωση μας εισέρχονται άμεσα στον δημόσιο διάλογο. Στις 27/08/2023 τόσο σειρά από ΜΜΕ όσο και η ίδια η Αστυνομία προσπάθησαν να παραπλανήσουν την κοινωνία για τα πογκρόμ που έγιναν κατά των Σύρων προσφύγων και μεταναστών στη Χλώρακα καθώς και τις ευθύνες της Αστυνομίας,  παρουσιάζοντας τα ως μεμονωμένα περιστατικά και μικροσυμπλοκές  που αντιμετωπίστηκαν με την επέμβαση της αστυνομίας.

Η ΚΙΣΑ αντέδρασε άμεσα σε αυτή την προσπάθεια, ενημερώνοντας το ίδιο βράδυ μέσα από τους λογαριασμούς της στα ΜΚΔ τόσο  την κοινωνία όσο και τους θεσμούς (Αρχηγό Αστυνομίας, Υπουργό Δικαιοσύνης και τον ίδιο τον Πρόεδρο) της χώρας ότι στη Χλώρακα δεν είχαμε μικροεπεισόδια αλλά επιθέσεις πογκρόμ από φασιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις. 

Την επόμενη μέρα, μέσα από στοχευμένη διάδοση των πραγματικών γεγονότων προς θεσμούς του κράτους και λειτουργούς των ΜΜΕ καταφέραμε να συμβάλουμε στην ενημέρωση τόσο του αντιρατσιστικού-αντιφασιστικού κινήματος που διαθέτει λιγοστά μέσα εναλλακτικής ενημέρωσης αλλά και αναστροφή της αρχικής εικόνας και να εμπεδωθεί γενικότερα στην  κοινωνία η πραγματικότητα για τα πογκρόμ που έγιναν στη Χλώρακα και την ανοχή που επέδειξε η αστυνομία. 

Θεωρούμε ότι η πιο πάνω άνευ προηγουμένου επίθεση κατά της οργάνωσης μας και στελεχών της είναι εκδικητικές ενέργειες για το ρόλο που διαδραμάτισε η ΚΙΣΑ στην ανατροπή της εικόνας που ήθελαν να μεταφέρουν στην κοινωνία. Επιπλέον, είναι μέρος μιας γενικότερης προσπάθειας από πλευράς διαφόρων πολιτικών χώρων περιορισμού και εν τέλη εξάλειψης, οργανώσεων που δεν συμβιβάζονται με ψευδείς ειδήσεις, θεσμικό ρατσισμό και τη διεκδίκηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όσους ζουν στην Κύπρο ανεξαρτήτως οποιασδήποτε διαφορετικότητας. Το μένος τους έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα που δεν μπορούν να σεβαστούν ούτε την προσωπική ούτε την επαγγελματική αξιοπρέπεια και υπόληψη των μελών μας, υποθάλποντας ακόμα και τις  επιθέσεις και απειλές για τη σωματική ακεραιότητα και ζωή τους.  Με πρακτικές δολοφονίας χαρακτήρων, θέλουν να εξαφανίσουν την φωνή της ΚΙΣΑ και των μελών της, με στοχοποίηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Για να μην αφήνεται όμως η λάσπη να αιωρείται μέσα στην κοινωνία και να φουντώνει η καχυποψία, η ΚΙΣΑ αναγκάζεται να απαντήσει για την εμπλοκή της στην συγκεκριμένη υπόθεση της Χλώρακας. Η ΚΙΣΑ τονίζει ότι η εμπλοκή της όσον αφορά το συγκρότημα St. Nicolas ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021, μετά από έκκληση των ίδιων των προσφύγων που διέμεναν εκεί για να τους στηρίξει να αντιμετωπίσουν τη συντονισμένη, με ρατσιστικά και ξενοφοβικά κίνητρα απαίτηση των τοπικών και κρατικών αρχών με τη στήριξη τοπικών ΜΜΕ,  να εγκαταλείψουν τη διαμονή τους  που ήταν αξιοπρεπής και κάλυπτε τις στεγαστικές τους ανάγκες.

Η ΚΙΣΑ προσέφερε όπως πάντα όλες τις υπηρεσίες της αφιλοκερδώς και ευχαριστεί όλους τους νομικούς και άλλους ειδικούς που Pro bono  συνεργάστηκαν μαζί μας για την προστασία των προσφύγων στο St. Nicolas και τη δυτική Πάφο ευρύτερα. Γνωρίζοντας αυτά, το ερώτημα που τίθεται σε κάθε δημοκρατικό προοδευτικό άνθρωπο είναι: τι εξυπηρετεί η επίθεση εναντίον της ΚΙΣΑ, οι προτροπές για βία ενάντια στα μέλη της ονομαστικά στις ανακοινώσεις των οργανωτών των ρατσιστικών διαδηλώσεων και η καθημερινή λασπολογία σε μια σειρά από ΜΜΕ;

Δυστυχώς, τα αντανακλαστικά της κοινωνίας μας φάνηκε πως δεν είναι τόσο ανεπτυγμένα για να κατανοήσει αυτές τις επιθέσεις ως μέρος της ανόδου της ακροδεξιάς, και να απλώσουν το χέρι σε οργανώσεις όπως η ΚΙΣΑ. Επειδή όμως ο ρατσισμός, η ακροδεξιά βία και ο φασισμός δεν θα εξαϋλωθούν στις επόμενες μέρες, και επειδή χρειάζεται συλλογική προσπάθεια αντιμετώπισης πολιτικών που συντείνουν στην άνοδο τους, καλούμε την κοινωνία να αναγνωρίσει, προστατεύσει και στηρίξει το σημαντικό έργο που επιτελεί η οργάνωση μας  για την  προστασία των προσφύγων και των μεταναστών ως των πιο περιθωριοποιημένων  ομάδων του πληθυσμού και στην διασφάλιση του κράτους δικαίου.

Τέλος, καλούμε τις ΜΚΟ, ιδιαίτερα αυτές που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου καθώς και το αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό  κίνημα σε συνεργασία και συντονισμό της  δράσης μας, ώστε αλληλέγγυοι να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την άνοδο και δράση του φασισμού και της ακροδεξιάς αλλά και τις επιθέσεις κατά των οργανώσεων μας και των ακτιβιστών τους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και παρόλη τη σιωπή και διάχυτη καχυποψία ενάντια στην οργάνωση μας, καλούμε σε στήριξη της αντιρατσιστικής-αντιφασιστικής πορείας την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία στις 18:00.

Διοικητικό Συμβούλιο

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!