ga('send', 'pageview');

Για μια ακόμη φορά οι Αρχές της Κύπρου, με τη συνεργασία δυστυχώς θεσμών της Ε.Ε.,  χρησιμοποιούν κάθε διαθέσιμο μέσο, νόμιμο και μη, τον χρόνο, την παραπληροφόρηση και τον ψυχολογικό εκβιασμό για να αναγκάσουν πρόσφυγες να αποσύρουν «οικειοθελώς» τις αιτήσεις τους για διεθνή προστασία και να «επιστρέψουν  πίσω στις συνθήκες ανασφάλειας και επικινδυνότητας για τους ίδιους και τις οικογένειες τους.

Χθες πληροφορηθήκαμε από τη Σύρια πρόσφυγα που παρέμεινε στην Κύπρο ενώ ο σύζυγος και τα δύο παιδιά της επαναπροωθήθηκαν παράνομα από τις αρχές της Κύπρου πίσω στον Λίβανο  στις 23.08.2021,  ότι ζήτησε να αποσύρει το αίτημα της για διεθνή προστασία και να επιστρέψει στον Λίβανο για να βρίσκεται κοντά στα παιδιά της τα οποία την αναζητούν επίμονα.  

Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά από επίσκεψη που δέχτηκε πριν 2 μέρες  από δύο λειτουργούς, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex ) και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (ΕΑΣΟ), οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες υποστήριξης σε θέματα ασύλου στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

Σύμφωνα με τα όσα μας ανέφερε η Σύρια πρόσφυγας, η λειτουργός της Frontex της είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο Λίβανος θεωρείται “ασφαλής” χώρα και ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία της Κύπρου είναι αδύνατον να κάνει αίτηση για οικογενειακή επανένωση, ενώ ο λειτουργός του ΕΑΣΟ  της ανέφερε «ενημερωτικά» ότι μετά την πραγματοποίηση της συνέντευξης της από την Υπηρεσία Ασύλου θα περιμένει τουλάχιστον ένα χρόνο για τα αποτελέσματα και οι πιθανότητες να αναγνωριστεί ως πρόσφυγας είναι 1%. Επίσης, την ενημέρωσε πως αν αποφασίσει να ασκήσει προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας θα πρέπει να περιμένει πέντε χρόνια για τα αποτελέσματα.

Οι δηλώσεις των λειτουργών της FRONTEX / EASO είναι παραπλανητικές και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα:

  1. Είναι άκρως αντιδεοντολογικό και παράνομο οι αρχές να προβαίνουν σε εκτίμηση πιθανοτήτων πριν τη διεξαγωγή εξατομικευμένης εξέτασης μιας  αίτησης για άσυλο, ιδιαίτερα όταν αφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση Σύρια πρόσφυγα.
  2. Έχουν αποσιωπήσει από την αναφερόμενη το γεγονός ότι η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής έχει ζητήσει από την Υπηρεσία Ασύλου να προχωρήσει άμεσα στην εξέταση του αιτήματος της αναφερόμενης για διεθνή προστασία και να προβούν στις δέουσες ενέργειες για να παραχωρηθεί άδεια στον σύζυγο και τα παιδιά της να έρθουν στην Κύπρο.
  3. Σύμφωνα με τον περί Προσφύγων Νόμο και την Οδηγία 2013/32/ΕΕ , η Σύρια πρόσφυγας εμπίπτει ως έγκυος όταν εισήλθε στη Δημοκρατία και ως μονογονεϊκή οικογένεια, στην κατηγορία των αιτητών ασύλου με ανάγκη για ειδικές διαδικαστικές εγγυήσεις και για τους οποίους επιτρέπεται η ταχύρρυθμη εξέταση της αίτησης ασύλου τους.
  4. Η εγκαθίδρυση του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας επιτρέπει την ταχύρρυθμη εξέταση και από το Δικαστήριο αιτήσεων ασύλου, εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα ενώ  έχει εξουσία και αρμοδιότητα να παραχωρήσει το ίδιο προσφυγικό ή άλλο καθεστώς με αποτέλεσμα οι διαδικασίες ενώπιόν του να έχουν συντμηθεί κατά πολύ.
  • Σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία των ΗΕ για τους Πρόσφυγες  (UNHCR) και άλλων διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, ο Λίβανος δεν θεωρείται ασφαλής χώρα. Κι αυτό ιδιαίτερα υπό τις σημερινές συνθήκες και το θάνατο 4 ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων στις χθεσινές διαδηλώσεις ενώ Σύριοι πρόσφυγες με την επιστροφή τους τίθενται υπό κράτηση και απελαύνονται στη Συρία.

Η ΚΙΣΑ θεωρεί ότι οι τα δεδομένα «ενημέρωσης» των δύο λειτουργών ήταν λανθασμένα, ελλιπή, παραπλανητικά, αντιδεοντολογικά και αποσκοπούσαν κακόπιστα στο να συνδράμουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να «πείσει» την αιτήτρια να επιστρέψει «οικειοθελώς» πίσω στο Λίβανο όπου βρίσκεται η οικογένειά της, αντί να αποκαταστήσουν τα δικαιώματα της οικογένειας, την οποία αυτοί οι ίδιοι διέλυσαν, στην Κύπρο . Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε ήδη ανεπιτυχώς με την προσφορά «ενός χρηματικού ποσού» να πείσει την αιτήτρια να επιστρέψει στο Λίβανο.

Η ΚΙΣΑ έχει εν τω μεταξύ ενημερωθεί ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΔΙΠΑ) έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε ανεξάρτητη ποινική  και πειθαρχική έρευνα για τα επεισόδια κατά την παράνομη επαναπροώθηση των Σύριων προσφύγων στον Λίβανο. Θεωρούμε ότι εύλογα δημιουργείται η υποψία ότι οι ενέργειες των λειτουργών της FRONTEX και του EASO ενδεχομένως να έγιναν μετά από αίτημα της αστυνομίας ή του Υπουργείου Εσωτερικών για να απομακρυνθεί η αναφερόμενη, ως η βασικότερη αυτόπτης μάρτυρας για την έρευνα.

Πέραν από την ενημέρωση της κυπριακής κοινής γνώμης και της Βουλής,  της ΑΔΙΠΑ και του Γενικού Εισαγγελέα, η ΚΙΣΑ θα προβεί άμεσα σε καταγγελία εναντίον των κυπριακών αρχών και των πιο πάνω θεσμών και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίοι ήδη έχουν επίσης ξεκινήσει έρευνα για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από κράτη μέλη της Ε.Ε..

Διοικητικό Συμβούλιο

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!