ga('send', 'pageview');

Ανακοίνωση της ΚΙΣΑ σχετικά με τα fake δημοσιεύματα γύρω από τα πρόσφατα περιστατικά στο Κέντρο Προσφύγων στη Κοφίνου

Η  αγανάκτηση που βαπτίστηκε «επίθεση» και ένας μεθυσμένος που έγινε  «επικίνδυνος τρομοκράτης» …

Αιτητής ασύλου που μαζί με τη σύζυγο  και τα τρία  ανήλικα παιδιά τους βρίσκονται εδώ και 2 χρόνια στην Κοφίνου, σε χώρο 10 τ.μ., αναμένοντας απελπισμένα την Υπηρεσία Ασύλου να εξετάσει την αίτηση του, ζήτησε εισιτήριο για να μεταβεί στη Λευκωσία να δει τι θα κάνει για να προχωρήσει η αίτηση του … Η λειτουργός του είπε ότι υπάρχουν «νέοι κανονισμοί» και για να του δώσει εισιτήριο θα πρέπει να της πει ποιον θα δει στη Λευκωσία για να γράψει το όνομα στο έντυπο που θα πρέπει να υπογραφεί από το συγκεκριμένο πρόσωπο και να επιστραφεί. Να σημειωθεί ότι για τη Λάρνακα υπάρχουν ελεύθερα εισιτήρια ή/και μηνιαία κάρτα για τα λεωφορεία, όχι όμως για τη Λευκωσία όπου συγκεντρώνονται όλες οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Η νέα αυτή αυθαίρετη ρύθμιση  ήταν αναμενόμενο να κριθεί ως ένα ακόμη μέτρο καταπίεσης και περιορισμού των δικαιωμάτων τους σε ελεύθερη διακίνηση στο έδαφος της Δημοκρατίας με αποτέλεσμα να εξοργιστεί και να αρχίσει να βρίζει όχι όμως να επιτεθεί στη λειτουργό, όπως οι διάφοροι επιτήδειοι διαδίδουν για τους δικούς τους και μόνο λόγους.

Η απειλή ατόμου σε κατάσταση μέθης έγινε  «επίθεση με μαχαίρι»

Όταν οι φρουροί επενέβησαν για να κατευνάσουν τα πνεύματα,  ένας δεύτερος αιτητής ασύλου, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα αλκοολισμού και ήταν σε έντονη κατάσταση μέθης, κινήθηκε απειλητικά κατά των φρουρών. Να σημειωθεί ότι η Υπηρεσία Ασύλου γνωρίζει εδώ και αρκετό καιρό το σοβαρό πρόβλημά αλκοολισμού που αντιμετωπίζει και δεν μερίμνησαν όπως όφειλαν να διευθετήσουν τη μετακίνησή του σε χώρο εκτός του Κέντρου όπου με βάση τους κανονισμούς δεν έπρεπε να παραμείνει.

Να σημειωθεί επίσης ότι ο θυμός του με τους φρουρούς δεν είχε σχέση με το συγκεκριμένο συμβάν αλλά συνδέεται με την απαγόρευση  μεταφοράς αλκοόλ στο δωμάτιο του και  στο Κέντρο γενικά, με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένος να κάθεται συχνά έξω από την πύλη για να πιεί όλο το ποτό που έχει πριν του επιτραπεί να εισέλθει στο Κέντρο. Σε μια τέτοια κατάσταση μέθης και σε βαθμό που προφανώς δεν είχε καν συναίσθηση της πραγματικότητας κινήθηκε απειλητικά προς τους φρουρούς οι οποίοι σε καμιά περίπτωση δεν διέτρεξαν τον παραμικρό κίνδυνο.

Η ΚΙΣΑ ούτε επικροτεί ούτε δικαιολογεί την όποια παραβατική  συμπεριφορά, έστω και αν νοιώθει συμπάθεια και κατανόηση για την αγανάκτηση που νοιώθουν οι πλείστοι αιτητές ασύλου στο Κέντρο της Κοφίνου η οποία ενίοτε οδηγεί και σε παραβατική συμπεριφορά.

Ωστόσο,  καταδικάζει κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης των μεμονωμένων αυτών περιστατικών που στοχοποιούν  το σύνολο των αιτητών ασύλου που ζουν σε  άθλιες συνθήκες που υποβιβάζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια  και παραμένουν έρμαια της διάθεσης των αρμόδιων αρχών για το πότε θα αποφασίσουν να προχωρήσουν στην εξέταση των αιτήσεων τους.

Η ΚΙΣΑ καταδικάζει και καταγγέλλει τα κελεύσματα γνωστών λαϊκιστικών και νεοναζιστικών κύκλων, οι οποίοι μέσω τέτοιων ψεύτικων ειδήσεων που στο μόνο που αποσκοπούν είναι η υπόθαλψη του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, και οι οποίοι καλούν τους πολίτες σε βία και να πάρουν το νόμο στα χέρια τους, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το κράτος δικαίου  και καταστροφικές επιπτώσεις στο σεβασμό  των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διοικητικό Συμβούλιο

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!