21η Μαρτίου – Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού
Η σημερινή Παγκόσμια Μέρα κατά του ρατσισμού βρίσκει την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με την καταστροφή μιας ακόμα χώρας και την προσφυγοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού της. Η εισβολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία μας υπενθυμίζει με τον πλέον τραγικό τρόπο πόσο επισφαλής είναι η ειρήνη σε όλες τις γωνιές του κόσμου και πόσο εύκολα η προσφυγιά μπορεί να κτυπήσει την πόρτα μας όσο τρέφουμε την ψευδαίσθηση ότι η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί με τα όπλα, όσο ανεχόμαστε ή και επικροτούμε το μη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, τον εθνικισμό και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει οι λαοί της Ευρώπης στους πρόσφυγες της Ουκρανίας καταδεικνύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η διαχείριση μιας προσφυγικής κρίσης είναι πρώτα και κύρια θέμα πολιτικής βούλησης, σεβασμού του προσφυγικού δικαίου και της αξιοπρέπειας των προσφύγων. Η ορθή και άμεση ανταπόκριση των κρατών μελών και των θεσμών της ΕΕ με την Οδηγία 2001/55/ΕΚ για παραχώρηση προσωρινής προστασίας δυστυχώς μας υπενθυμίζει ταυτόχρονα την άδικη μεταχείριση που έτυχαν οι πρόσφυγες από τη Συρία και άλλες εμπόλεμες χώρες με παρόμοιες ή και χειρότερες συνθήκες. Οι πρόσφυγες αυτοί έπρεπε να περάσουν από χίλια μύρια δεινά, που σε αρκετές περιπτώσεις κόστισαν ακόμη και ζωές, μέχρι να μπορέσουν να φτάσουν ασφαλείς σε ευρωπαϊκές χώρες για να ζητήσουν προστασία.
Στην Κύπρο, οι πολιτικές που ακολουθεί η κυπριακή κυβέρνηση αναγκάζει τη συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων αυτών να ζουν για ακαθόριστο χρονικό διάστημα σε συνθήκες που καταρρακώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και όταν μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα τους παραχωρηθεί προστασία είναι αντιμέτωποι με κοινωνικό αποκλεισμό και διακρίσεις, παγιδευμένοι στη χώρα χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα και χωρίς δικαίωμα να φέρουν κοντά τους τις οικογένειές τους.
Η κυβέρνηση της Κύπρου δυστυχώς επέλεξε να ακολουθήσει μια επικίνδυνη και καταστροφική για την κοινωνία διαχείριση του προσφυγικού, μια διαχείριση που σφραγίστηκε με τα συρματοπλέγματα κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής, τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων, τη δημιουργία στρατοπέδων κράτησης προσφύγων τύπου «Πουρνάρα» και τη δίωξη υπερασπιστών των προσφύγων.
Η πολιτική και ρητορική της κυβέρνησης οδήγησε στην υπόθαλψη του ρατσισμού, στο στρώσιμο του χαλιού για την άκρα και νεοναζιστική δεξιά, στην υπόσκαψη του κράτους δικαίου και τη σύγκρουση της χώρας με διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς παρακολούθησης και προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.
Η ΚΙΣΑ καλεί με την ευκαιρία της μέρας την κυβέρνηση:
- Να προχωρήσει σε αναθεώρηση της προσφυγικής πολιτικής της και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της να προχωρήσει σε αποτελεσματικά μέτρα δημιουργίας ενός δίκαιου συστήματος ασύλου, το οποίο να βασίζεται στην αξιοπρεπή και χωρίς διακρίσεις αντιμετώπιση όλων των προσφύγων.
- Να προχωρήσει στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων κατά των στρεβλώσεων που παρουσιάζει ο τομέας της μετανάστευσης και οδηγεί αφενός σε παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μεταναστών και αφετέρου στην επιδείνωση του προσφυγικού.
- Τη χάραξη πολιτικής και σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση του ρατσισμού, των διακρίσεων, της ρητορικής και εγκλημάτων μίσους καθώς και της ανόδου ακροδεξιών και νεοναζιστικών δυνάμεων στην κοινωνία.
- Την προώθηση μέτρων που να διασφαλίζουν αποτελεσματική δημόσια διαβούλευση και τον σεβασμό του ρόλου και του έργου των υπερασπιστών των δικαιωμάτων των μεταναστών και προσφύγων.
Διοικητικό Συμβούλιο