ga('send', 'pageview');

Το νεοναζιστικό Εθνικιστικό Λαϊκό Μέτωπο – ΕΛΑΜ στις 05.04.2018 έκδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Αλλοδαποί ισλαμιστές επιτέθηκαν με σκεπάρνι στους πιστούς στην εκκλησία της Φανερωμένης». Στην ανακοίνωση του δηλώνει ότι «οι ταραξίες αλλοδαποί ήταν φανατικοί ισλαμιστές, οι οποίοι κινήθηκαν οργανωμένα και επιτέθηκαν στους πιστούς για να τους προκαλέσουν ζημιά και να τους εκφοβίσουν, τις Άγιες αυτές ημέρες της Ορθοδοξίας».

Το εν λόγω ισλαμοφοβικό παραλήρημα στην ουσία δεν ήταν οτιδήποτε άλλο από μια γκεμπελική προσπάθεια μετατροπής ενός περιστατικού οχληρίας και νεανικής παραβατικότητας σε διαθρηκευτικό και εθνοτικό μίσος και σύγκρουση.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της ΚΙΣΑ, το βράδι της  4ης  Απριλίου, Μεγάλη Τετάρτη,  έξω από την εκκλησία Φανερωμένης στο κέντρο της παλιά πόλης της Λευκωσίας παρέα νέων βρέθηκαν να λογομαχούν και να διαπληκτίζονται έντονα μεταξύ τους με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν οχληρία.

Είναι γνωστό ότι στο συγκεκριμένο χώρο  συχνάζουν καθημερινά  παρέες εναλλακτικών και κοινωνικά αποκλεισμένων  νέων. Το περιστατικό  αυτό συνέβηκε, σύμφωνα με την έγκυρη πληροφόρησή μας, ακριβώς με τον παραπάνω τρόπο χωρίς οποιαδήποτε  θρησκευτική ή εθνοτική διάσταση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η διαμάχη μεταξύ των πιο πάνω νέων προκάλεσε αναστάτωση  στους εκκλησιαζόμενους πιστούς.

Το συμβάν αυτό στη συνέχεια παρουσιάστηκε  αρχικά στο Sigmalive και στη συνέχεια  αναμεταδόθηκε από άλλα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα ως μια επίθεση από μουσουλμάνους και δη ισλαμιστές κατά ορθόδοξων πιστών που μετείχαν στη λειτουργία. Με βάση αυτόπτες μάρτυρες, η είδηση μεταβιβάστηκε από συγκεκριμένο δημοσιογράφο του Sigmalive, ο οποίος βρισκόταν στην εκκλησία  και επενέβη άστοχα στο συμβάν.

 Τα δημοσιεύματα αυτά αποτέλεσαν αφορμή για ένα καταιγισμό σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  που σκορπούσαν μίσος και πολλές φορές έφτασαν σε επίπεδο προτροπής ακραίων αντιδράσεων, ακόμη και φυσικής βίας,  για να αντιμετωπιστεί το υποτιθέμενο φαινόμενο που κατ΄ισχυρισμό λαμβάνει χώρα συστηματικά και έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν καθημερινά χριστιανοί Ελληνοκύπριοι.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στο αναφερόμενο συμβάν ήταν παρών αστυνομικός, ο οποίος μπορεί να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι η διαφωνία δεν είχε οποιαδήποτε πρόθεση να βλάψει τους πιστούς που βρίσκονταν στην εκκλησία τη Μεγάλη Τετάρτη, ούτε ξεκίνησε με τέτοια αφορμή. Μάλιστα η επίσημη τοποθέτηση της αστυνομίας, σε ανακοίνωσή της  είναι ότι δεν υπήρχε στην αντιπαράθεση κανένας σκοπός ρατσιστικής ή θρησκευτικής επίθεσης από την πλευρά των εμπλεκόμενων, οι οποίοι δεν είναι μουσουλμάνοι, ενώ κάποιοι από αυτούς είναι Ελληνοκύπριοι.

Η ΚΙΣΑ ενόψει τα πιο πάνω καλεί:

  1. Τους λειτουργούς των Μέσων καθώς και τους διαχειριστές μέσων κοινωνικής δικτύωσης να είναι πολύ προσεχτικοί στη μετάδοση ανεπιβεβαίωτων ειδήσεων ρητορικής μίσους που το μόνο που μπορούν να επιφέρουν είναι η υπόθαλψη του ρατσισμού και του θρησκευτικού και εθνοτικού μίσους
  2. Τις αρμόδιες αρχές (αστυνομία, ανεξάρτητες αρχές και γενικό εισαγγελέα) να εξετάσουν τη διάπραξη πιθανών αδικημάτων τόσο από πλευράς του ΕΛΑΜ όσο και από πλευράς των εμπλεκομένων μέσων ενημέρωσης για ρητορική μίσους και υποκίνηση σε βία εναντίον προσώπων λόγω της θρησκείας τους ή/και της εθνοτικής τους καταγωγής.

Ανακοίνωση Τύπου – 14.04.2018

 

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!