Μέχρι σήμερα, η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει χαράξει ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική και προγράμματα για κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των αιτητών ασύλου, προσφύγων και μεταναστριών/τών που ζουν και εργάζονται σήμερα στην Κύπρο.
Στην πραγματικότητα, μόνο μια μικρή μερίδα από το σύνολο των αιτητών ασύλου λαμβάνει μια πολύ μικρή επιδότηση για σκοπούς στέγασης (για την Πάφο είναι 100 ευρώ για μονήρη άτομα, 210 ευρώ για οικογένεια με 2 παιδιά και 265 ευρώ για οικογένεια με 3 παιδιά και άνω) Με το μέτρο αυτό, πολύτεκνες οικογένειες δεν έχουν καμία πιθανότητα να εξασφαλίσουν κατάλληλη στέγη με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να διαμένουν όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως αριθμού, ηλικίας και φύλου σε ένα υπνοδωμάτιο.
Τα ανεπαρκή αυτά ποσά σε συνάρτηση με τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, τις σημαντικές καθυστερήσεις και επισφαλείς πληρωμές από τις αρμόδιες υπηρεσίες προς τους ιδιοκτήτες στέγης στην ουσία έχουν οδηγήσει στην αποθάρρυνση όλο και περισσότερων ιδιοκτητών στέγης από την ενοικίαση των υποστατικών τους σε δικαιούχους κρατικών επιδομάτων, περιλαμβανόμενων και των αιτητών ασύλου. .
Η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε επίσης από την επιθετική ως και απειλητική ρητορική από πλευράς του Υπουργείου Εσωτερικών προς τους ιδιοκτήτες στέγης καθώς και τη γενικότερη τοξικότητα που καλλιεργήθηκε στην κοινωνία τα τελευταία χρόνια κατά των αιτητών ασύλου και προσφύγων.
Όλα τα πιο πάνω είχαν ως αποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα των αιτητών ασύλου και όλο και περισσότεροι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας να έχουν συγκεντρωθεί σε φτηνά, ακατάλληλα ή και εντελώς ακατάλληλα υποστατικά σε συγκεκριμένες υποβαθμισμένες συνήθως περιοχές των πόλεων. Το κτηριακό συγκρότημα «Άγιος Νικόλαος» στη Χλώρακα συγκαταλέγεται στις περιπτώσεις αυτές, όχι όμως λόγω των υποβαθμισμένων κτηριακών του εγκαταστάσεων αλλά του ιδιάζοντος ιδιοκτησιακού του καθεστώτος.
Με τη συγκέντρωση τους σε συγκεκριμένες υποβαθμισμένες περιοχές χωρίς τις απαραίτητες παρεμβάσεις και προγράμματα από τις αρχές, οι αιτούντες άσυλο και οι πρόσφυγες έχουν καταστεί στόχος ξενοφοβικών και ακροδεξιών δυνάμεων με ορατό τον κίνδυνο άσκησης βίας και πογκρόμ εναντίον τους.
Οι πρόσφατες διαμαρτυρίες, με έντονη την παρουσία μελών και στελεχών του νεοναζιστικού ΕΛΑΜ αλλά και βουλευτών του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, έξω από το συγκρότημα «Άγιος Νικόλαος, η επίθεση και βάναυση κακοποίηση ανήλικου πρόσφυγα από ομάδα πέραν των 20 ακροδεξιών νέων σε λύκειο της Πάφου και οι πρόσφατες δηλώσεις παραγόντων στην κοινότητα Δρούσια είναι ενδεικτικές αυτών των ρατσιστικών επιθέσεων.
Οι ακροδεξιοί που έλαβαν μέρος στις πρόσφατες διαμαρτυρίες στο συγκρότημα «Άγιος Νικόλαος, στις οποίες ηγήθηκαν ο κοινοτάρχης της κοινότητας και ακροδεξιοί βουλευτές, επιτέθηκαν σε πρόσφυγες, έβρισαν και απείλησαν μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αποκάλεσαν τους πρόσφυγες «τρομοκράτες» και «εγκληματίες». Μάλιστα, ολοκλήρωσαν τη σύναξή τους με εκκωφαντικές εκρήξεις και την απειλή ότι αν δεν φύγουν από τη Χλώρακα την επόμενη φορά θα έρθουν «με τα όπλα».
Η ΚΙΣΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και καλεί την κυβέρνηση και την πολιτεία ευρύτερα –
- Να χαράξουν επιτέλους μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική στεγαστική πολιτική για τους αιτητές ασύλου, πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα
- Να προσέλθουν σε διάλογο με πρακτικές προτάσεις και με σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των εμπλεκόμενων και επηρεαζόμενων για επίλυση των δυσκολιών που προκύπτουν από τη -συγκέντρωση συγκεκριμένων ομάδων σε χώρους όπως το συγκρότημα «Άγιος Νικόλαος».
- Να τροχοδρομηθεί ένας διάλογος μεταξύ των τοπικών κοινωνιών και των μεταναστών και προσφύγων που ζουν σε αυτές, ώστε να αναπτυχθεί ένα κλίμα αλληλοκατανόησης, αλληλεγγύης και της από κοινού επίλυσης των προβλημάτων που φυσιολογικά προκύπτουν και υπάρχουν σε όλες τις κοινότητες και κοινωνίες
- Να καταπολεμηθούν απαγορευμένες από τον νόμο ρητορικές μίσους, βίαιες συμπεριφορές και ρατσιστικές επιθέσεις ώστε να διασφαλιστεί η προστασία και αξιοπρέπεια του συνόλου των ανθρώπων που διαμένουν σε αυτές τις περιοχές.
Διοικητικό Συμβούλιο