ga('send', 'pageview');

Έξι κριτήρια για πολιτογραφήσεις επενδυτών

31 Μάιος 2013, 05:39

Το τελικό σχέδιο για κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση επενδυτών στην Κύπρο ενέκρινε το υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη βδομάδα. Στα νέα κριτήρια Κύπριοι υπήκοοι μπορούν να πολιτογραφηθούν ξένοι που πληρούν έξι διαφορετικά κριτήρια αντί τέσσερα που είχαν ανακοινωθεί από το υπουργείο Εσωτερικών τον Απρίλιο.

Πέραν της σταθερής προϋπόθεσης για ιδιόκτητη κατοικία αγοραίας αξίας 500χιλ. ευρώ τα κριτήρια είναι τα εξής:

1. Μεικτές επενδύσεις και δωρεά σε κρατικό ταμείο. Ο αιτών θα πρέπει να έχει προβεί στις ακόλουθες επενδύσεις και δωρεά:

(α) Ποσό τουλάχιστον €2,0 εκ. για αγορά μετοχών και/ή ομολόγων της υπό ίδρυσης  επενδυτικής εταιρείας του κράτους και

(β) Ποσό τουλάχιστον €0,5 εκ. ως δωρεά στο Ταμείο Έρευνας και Τεχνολογίας

2. Άμεσες Επενδύσεις

Ο αιτών πρέπει να έχει στην Κύπρο άμεσες επενδύσεις ύψους τουλάχιστον €5,0 εκ. Οι άμεσες επενδύσεις μπορεί να αφορούν εναλλακτικά τα  ακόλουθα:

(α) αγορά οικοδομών (κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, ξενοδοχεία κτλ ή παρόμοιας φύσης αναπτύξεις, εξαιρούμενης της αναξιοποίητης γης),

(β) αγορά επιχειρήσεων ή εταιρειών που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή ∆ημοκρατία

(γ) αγορά μετοχών εταιρειών εγγεγραμμένων στην Κυπριακή ∆ημοκρατία

(δ) αγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων (π.χ. ομόλογα/ αξιόγραφα/χρεόγραφα εγγεγραμμένα και εκδοθέντα στην Κυπριακή ∆ημοκρατία, περιλαμβανομένων και αυτών που θα εκδοθούν από το Ταμείο Αλληλεγγύης βάσει  του περί ίδρυσης Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης Νόμου

του 2013)

(ε) συμμετοχή σε εταιρεία/ κοινοπραξία εταιρειών που έχει αναλάβει την εκτέλεση έργου

του δημοσίου.

Νοείται ότι για τις προϋποθέσεις (α) – (δ) ο αιτών θα διατηρεί στην κατοχή του τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία για περίοδο τουλάχιστον τριών ετών. Στην περίπτωση χαρτοφυλακίου μετοχών ή ομολόγων να διασφαλίζεται ότι το ύψος της αξίας του χαρτοφυλακίου για την εν λόγω περίοδο δεν θα μειωθεί κάτω του καθορισμένου ποσού.

3. Καταθέσεις σε τράπεζες

Ο αιτών πρέπει να έχει προσωπικές καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες ή καταθέσεις ιδιωτικών του εταιρειών ή καταπιστευμάτων (που είναι τελικός δικαιούχος ο ίδιος) στην Κυπριακή ∆ημοκρατία ύψους τουλάχιστον €5,0 εκ. τακτής προθεσμίας τριών ετών.

4. Συνδυασμός Μεικτών Επενδύσεων και ∆ωρεάς σε Κρατικό Ταμείο (Α1), Άμεσων Επενδύσεων (Α2) και Καταθέσεων σε Κυπριακές Τράπεζες (Α3)

Ο αιτών πρέπει να διαθέτει συνδυασ+ό των πιο πάνω ύψους €5,0 εκ.

5. Επιχειρηματικές ∆ραστηριότητες

Ο αιτών πρέπει να είναι μέτοχος ή τελικός δικαιούχος εταιρείας (ή εταιρειών) η διαχείριση της οποίας να είναι στην Κυπριακή ∆ημοκρατία και τα τελευταία 3 έτη πριν την υποβολή της αίτησης να έχει καταβάλει στα Κρατικά Ταμεία (εταιρικό φόρο, Φ.Π.Α., ή άλλα δικαιώματα και τέλη κτλ) και ως αμοιβές για αγορά επιχειρηματικών υπηρεσιών (δικηγορικών, λογιστικών, ελεγκτικών) ποσό τουλάχιστον €500.000 ετησίως.

Εναλλακτικά σε περίπτωση που ο αιτών είναι μέτοχος ή τελικός δικαιούχος εταιρείας (ή εταιρειών) που δραστηριοποιείται στην Κύπρο, έχει εγκατεστημένα τα κεντρικά γραφεία της στην Κύπρο και εργοδοτεί τουλάχιστον πέντε (5) Κύπριους υπηκόους, τότε το ελάχιστο ποσό που θα πρέπει να έχει καταβληθεί για τα ανωτέρω (άμεσα έσοδα – εταιρικός φόρος, Φ.Π.Α. ή άλλα δικαιώματα και τέλη κτλ και αμοιβές για αγορά επιχειρηματικών υπηρεσιών – δικηγορικών, λογιστικών, ελεγκτικών) μειώνεται στις τουλάχιστον €350.000 ετησίως για τα τελευταία τρία έτη πριν την υποβολή της αίτησης.

Σε περίπτωση που ο αιτών είναι μέτοχος ή τελικός δικαιούχος εταιρείας (ή εταιρειών) που  δραστηριοποιείται στην Κύπρο, έχει εγκατεστημένα τα κεντρικά γραφεία της στην Κύπρο και εργοδοτεί τουλάχιστον δέκα (10) Κύπριους υπηκόους, τότε το ελάχιστο ποσό που θα πρέπει να έχει καταβληθεί για τα ανωτέρω (άμεσα έσοδα – εταιρικός φόρος, Φ.Π.Α. ή  άλλα δικαιώματα και τέλη κτλ και αμοιβές για αγορά επιχειρηματικών υπηρεσιών – δικηγορικών, λογιστικών, ελεγκτικών) μειώνεται στις τουλάχιστον €200.000 ετησίως για τα τελευταία τρία έτη πριν την υποβολή της αίτησης.

Για κάθε τέτοια εταιρεία (ή εταιρείες) είναι δυνατόν να υποβληθούν αιτήσεις για πολιτογράφηση από δύο (2) μετόχους κατά το μέγιστο, οι οποίοι κατά προτίμηση να  έχουν την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου.

Σε περίπτωση που ο αιτών έχει καταβάλει στην κυπριακή οικονομία άμεσα έσοδα ή αμοιβές (όπως περιγράφονται πιο πάνω) μικρότερου μεγέθους από τα προαναφερόμενα ποσά, μπορεί να γίνει συνδυασμός με τα κριτήρια Α1 (Μεικτές Επενδύσεις και ∆ωρεές στα Κρατικά Ταμεία) ή Α2 (Άμεσες Επενδύσεις) ή Α3 (Καταθέσεις σε Τράπεζες). Το άθροισμα των πληρωμών στα Κρατικά Ταμεία και των αμοιβών υπηρεσιών τα τελευταία τρία έτη, θα αφαιρείται από την απαιτούμενη επένδυση για ικανοποίηση των κριτηρίων Α1 ή Α2 ή Α3.

6. Πρόσωπα των οποίων οι καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου ή στη Λαϊκή Τράπεζα έχουν απομειωθεί λόγω των μέτρων που εφαρμόσθηκαν στις δύο Τράπεζες μετά τις 15 Μαρτίου 2013

Ο αιτών έχει υποστεί απομείωση καταθέσεων σε μια ή και στις δύο από τις αναφερόμενες Τράπεζες η οποία να ανέρχεται συνολικά τουλάχιστον στα €3,0 εκ. Σε περίπτωση που ο αιτών έχει υποστεί απομείωση καταθέσεων σε +ια ή και στις δύο  από τις αναφερόμενες Τράπεζες κάτω των €3,0 εκ. μπορεί να αιτηθεί αφού προβεί σε επιπρόσθετη Άμεση Επένδυση (Α2) ή Μεικτές Επενδύσεις και ∆ωρεά στο Κρατικό Ταμείο (Α1) για το υπόλοιπο απαιτούμενο ποσό του εν λόγω κριτηρίου.

Source: SigmaLive – InBusiness

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!