ga('send', 'pageview');

12042948_1071488522876255_2194321873743405944_n

Αιτήτρια ασύλου κρατείται στο κέντρο κράτησης στην Μεννόγεια εδώ και πάνω από έξι μήνες παρά το ότι, σύμφωνα με τον νόμο, ως αιτητρία ασύλου δεν έπρεπε να κρατείται, αφού δεν υπήρχε δυνατότητα απέλασής της μέχρι την ολοκλήρωση της εξέτασης της αίτησης ασύλου της.

Χθες απορρίφτηκε η αίτηση ασύλου της από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων και ενημερώθηκε πως μπορεί να υποβάλει προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο ενάντια στην απόφαση αυτή εντός 75 ημερών.

Η νομοθεσία προβλέπει πως η τελική απόφαση για την εξέταση της αίτησης ασύλου λαμβάνεται από το Δικαστήριο. Ως εκ τούτου, παραμένει αιτήτρια ασύλου και δεν θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε η εξέτασης της αίτησης ασύλου της χωρίς να έχει υπάρξει δικαστική απόφαση.

Εντούτοις, σήμερα ενημερώθηκε πως η απέλασή της από την Κυπριακή Δημοκρατία είναι προγραματισμένη για αύριο το πρωί, παρά το γεγονός ότι δεν έχει εξαντληθεί η προθεσμία άσκησης του δικαιώματός της σε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπως προβλέπει ο νόμος. Η ίδια έχει μάλιστα εκφράσει ρητά την πρόθεσή της να προχωρήσει σε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Για μία ακόμα φορά, η Κυπριακή Δημοκρατία απελαύνει αιτήτρια ασύλου χωρίς να της επιτρέπει ουσιαστικά την άσκηση του δικαιώματός της σε προσφυγή και κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη καταδικαστεί τέσσερεις φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θέμα αυτό. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας σε πρόσφατες δηλώσεις του διαβεβαίωσε πως κανένα άτομο που βρίσκεται στη διαδικασία ασύλου δεν θα απελαύνεται χωρίς να του δίνεται πρόσβαση στην άσκηση όλων των δικαιωμάτων του, συμπεριλαμβανομένης και της προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Καλούμε το Υπουργείο Εσωτερικών να παρέμβει άμεσα αναστέλλοντας τα διατάγματα κράτησης και απέλασης που έχει εκδώσει ενάντια στην εν λόγω γυναίκα και δίνοντάς της πρόσβαση σε όλα τα στάδια της διαδικασίας ασύλου, όπως προβλέπει και ο νόμος. Παράλληλα, καλούμε το Υπουργείο Εσωτερικών να αναθεωρήσει τις πολιτικές κράτησης και απέλασης αιτητριών και αιτητών ασύλου, διασφαλίζοντας την πρόσβασή τους σε όλα τα στάδια της διαδικασίας ασύλου, όπως προβλέπει το προσφυγικό δίκαιο, και χωρίς κίνδυνο απέλασής τους σε μη ασφαλείς προορισμούς ή στέρησης της ελευθερίας τους.

mpolydorou@crmd.moi.gov.cy

Αυτό είναι το email του μοναδικού ατόμου που μπορεί να ακυρώσει τα διατάγματα απέλασης της. Ας προσπαθήσουμε να τον πείσουμε να σεβαστεί τον νόμο και τα δικαιώματα αυτής της γυναίκας!

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!