ga('send', 'pageview');
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 26/04/2013 16:59
Εν μέσω της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται εκατοντάδες κύπριοι, η κυβέρνηση ζήτησε από την κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών να προχωρήσει στην αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €433 χιλ. για το μήνα Μάρτιο για την παροχή δημοσίου βοηθήματος σε αιτητές ασύλου, αναγνωρισμένους πολιτικούς πρόσφυγες και σε πρόσφυγες που τελούν υπό το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας και για ανθρωπιστικούς λόγους.Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κονδύλι δεν περιλαμβάνονται οι αναδρομικές πληρωμές οι οποίες θα τύχουν επανεξέτασης αφού ως γνωστό η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο παραχώρησης στους υπηκόους τρίτων χωρών κουπονιών και βοήθειας σε είδος.Στα αναδρομικά επιδόματα των προηγούμενων μηνών, υπάρχουν περιπτώσεις που το ύψος του επιδόματος ανέρχεται στις €5 χιλ.

Η ενέργεια της κυβέρνησης προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών ανάμεσα τους και βουλευτές των συγκυβερνοντων κομμάτων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ οι οποίοι διερωτήθηκαν κατά πόσο είναι ορθό να μοιράζει χρήματα η κυβέρνηση σε υπηκόους τρίτων χωρών.

«Να περιμένουν τον επόμενο μήνα, εδώ οι κύπριοι πεινούν».

Προτού προχωρήσουν στην αποδέσμευση του κονδυλιού ζήτησαν στοιχεία από το αρμόδιο υπουργείο για να αποφανθούν κατά πόσο δικαιολογείται η παραχώρηση των συγκεκριμένων επιδομάτων την ώρα που εκατοντάδες Κύπριοι έχουν βρεθεί στην ανεργία και λαμβάνουν τα βασικά είδη διατροφής από τα κοινωνικά παντοπωλεία των δήμων και κοινοτήτων.

Οργισμένος ο βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας, τόνισε ότι οι κύπριοι δυστυχούν και ζητείται η αποδέσμευση €433 χιλ. για τους αλλοδαπούς.

Είπε, επίσης ότι το ύψος των δημόσιων βοηθημάτων που λαμβάνουν κάποιοι υπήκοοι τρίτων χωρών είναι ίσο με τους μισθούς των γενικών διευθυντών υπουργείων και έφερε ως παράδειγμα κάποια ενδεικτικά ποσά επιδομάτων που παραχωρούνται.

Σύμφωνα με τον κ. Κουλία η πλειοψηφία των επιδομάτων είναι πέραν των €1000 ενώ άλλα «ανέρχονται σε €2825, σε €2969, σε € 3832, σε €2746 σαν να είναι γενικοί διευθυντές υπουργείων».

Ο βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου ανέφερε ότι οι υπήκοοι τρίτων χωρών λυμαίνονται τα δημόσια ταμεία και ανέμενε, είπε, από την νέα κυβέρνηση να σταματήσει αυτή την πρακτική.

«Καλά οι άλλοι», είπε, «το έκαναν γιατί είχαν τους λόγους τους, γιατί συνεχίζουν οι νέοι κυβερνώντες να το κάνουν» και διερωτήθηκε αν ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι εργολάβος της πολιτικής του κ. Χριστόφια.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου

Πηγή: Stockwatch
Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!