ga('send', 'pageview');
16/05/2013 15:37
Ιδιαίτερη έκκληση προς τα μέλη του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής απηύθυνε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου να υιοθετήσουν τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και να εργοδοτήσουν όσο περισσότερους μπορούν Κύπριους.«Σας καλώ», είπε, «να επωφεληθείτε αυτών των σχεδίων έτσι ώστε όσο περισσότερους μπορείτε από τους συμπολίτες μας, να εργοδοτήσετε». Η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε πως είναι πολύ σημαντικό όλοι να ενεργοποιηθούν, έτσι ώστε να μπορέσει να βοηθήσει ο «ένας τον άλλον» .Σε δηλώσεις της στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής Πάφου η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε πως έλαβε τη δέσμευση του Συνδέσμου ότι θα βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις στην εργοδότηση των Κυπρίων. Έτσι, πρόσθεσε, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε όλους τους άνεργους στην ξενοδοχειακή επισιτιστική και εν γένει τουριστική βιομηχανία.Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε πως τα μέτρα είναι υλοποιήσιμα και εξέφρασε αισιοδοξία πως με τη συνεργασία όλων θα μπορέσει να επανεκκινήσει η οικονομία του τόπου.

Η υπουργός Εργασίας στο χαιρετισμό που απηύθυνε στη Γενική Συνέλευση του ΣΙΚΑΠ στην Πάφο, ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομική ύφεση αλλά και η κατάσταση στην οποία περιήλθε η οικονομία του τόπου με τις πρόσφατές εξελίξεις επέφεραν σοβαρό πλήγμα στην κυπριακή οικονομία. Η επιλογή, συνέχισε, για στήριξη του τουριστικού τομέα, αποτελεί μία από τις σοβαρές προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας, αφού ο τουρισμός μαζί με τον τομέα των υπηρεσιών, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομίας μας.

Η κ. Αιμιλιανίδου είπε ακόμη πως στις σημερινές συνθήκες ζητούμενο για την έξοδο μας από την κρίση είναι η ανάπτυξη, η οποία προϋποθέτει επανεκκίνηση της οικονομίας. Πρόσθεσε ακόμη, πως η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα, με ένα σύνολο μέτρων και δράσεων με στόχο τη μείωση των επιπτώσεων της κρίσης πάνω στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως έχουν εκπονηθεί σχέδια κινήτρων για πρόσληψη ανέργων, εκπαίδευσης και απασχόλησης ανέργων, στελέχωσης επιχειρήσεων με αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και για αναβάθμιση γενικά των επιχειρήσεων και του εργατικού δυναμικού.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η υπουργός Εργασίας και σε ένα από τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί εκ μέρους της κυβέρνησης, και αφορά το σχέδιο επιδότησης της εργοδότησης ανέργων στην ξενοδοχειακή, επισιτιστική και την εν γένει τουριστική βιομηχανία, το οποίο καλύπτει τα κέντρα και τις επιχειρήσεις κέντρων αναψυχής. Ενδεικτικά πρόσθεσε, πως ο προϋπολογισμός αυτού του σχεδίου ανέρχεται σε €20 εκ. και παρέχει τη δυνατότητα στους δικαιούχους εργοδότες να επιδοτηθούν με ποσοστό 40% του μισθολογικού κόστους των εργοδοτουμένων που προσλαμβάνονται για τους οκτώ πρώτους μήνες υπό την προϋπόθεση ότι θα εργοδοτηθούν τουλάχιστον 12 μήνες ή συνέχισε «επιδότηση 30% του μισθολογικού κόστους για τους πρώτους 5 μήνες της απασχόλησης, εφόσον θα εργοδοτηθούν οι εργαζόμενοι για τουλάχιστον 7 μήνες».

Εξάλλου, σε ομιλία του ο υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, την οποία ανέγνωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργού Στέλιος Τσούστας, ανέφερε ότι το υπουργείο αναγνωρίζει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο ΣΙΚΑΠ.

Στόχος όλων, είπε, πρέπει να είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος με διάφορες ενέργειες, όπως η συγκράτηση των τιμών και η αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα κέντρα αναψυχής, στην στρατηγική τουρισμού του ΚΟΤ, για τα έτη 2011 – 2015 προνοείται μεταξύ άλλων, όπως είπε, η βελτίωση του βαθμού εξυπηρέτησης και της προσφοράς αξίας προς τιμή (value for money) σε Κύπριους και ξένους πελάτες, η ενημέρωση των καταναλωτών για επιλογές και τέλος η αναγνώριση και θετική προβολή των επιχειρήσεων που προσφέρουν βέλτιστες πρακτικές.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής Νεόφυτος Θρασυβούλου ανέφερε πως ο Σύνδεσμο έστειλε το μήνυμα προς τους παρευρισκόμενους, την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τον εκπρόσωπο του Εμπορίου και Βιομηχανίας ότι τα βήματα που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη είναι η κατοχύρωση επαγγέλματος, και η μείωση του θεσμού των ξενοδοχείων all inclusive.

Ο κ. Θρασυβούλου χαιρέτησε τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων της τουριστικής βιομηχανίας με την επιχορήγηση μέρους του μισθού των υπαλλήλων. Δεσμεύτηκε επίσης πως ο ΣΙΚΑΠ θα καταβάλει προσπάθειες για την εργοδότηση των ανέργων Κυπρίων. Ο κ Θρασυβούλου αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα της μείωσης των νέων αδειοδοτήσεων των κέντρων αναψυχής, προσθέτοντας πως αυτό μπορεί να γίνει με την «παύση της εξαγοράς χώρων στάθμευσης, αφού ο νόμος μιλά για πολυώροφους χώρους στάθμευσης και εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων που πληρώνουν στους δήμους και φαίνεται ότι δεν λειτουργεί όπως έχει εξαγγελθεί».

Το νέο διοικητικό συμβούλιο που εξελέγη από τη Γενική Συνέλευση του ΣΙΚΑΠ για τα επόμενα τρία χρόνια είναι: Νεόφυτος Θρασυβούλου, Φύτος Χαραλάμπους, Σπύρος Γεωργίου, Αντώνης Χατζηκωστής, Δημήτρης Καλλής, Φίλιππος Γενεθλίου, Μάριος Θεοδοσίου, Μιχάλης Παπασάββας και ως εκπρόσωπος της Πέγειας ο Στέλιος Νικολαϊδης.

Στο πλαίσιο επίσης της Γενικής Συνέλευσης επιδόθηκαν τιμητικές πλακέτες σε τρεις ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής για την προσφορά τους στο σύνδεσμο και στην τουριστική βιομηχανία, στον αείμνηστο Ανδρέα Ιωάννου και στους κυρίους Χρίστο Παρασκευά και Ευθύβουλο Παναγιώτου.

Η υπουργός Εργασίας στη συνέχεια παρακάθισε σε σύσκεψη με το ΔΣ του ΕΒΕ Πάφου.

Πηγή: StockWatch
Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!