ga('send', 'pageview');

01/05/2013 | ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Σε άθλιες συνθήκες οι Κούρδοι στο Υπουργείο Εσωτερικών
Για δύο μερόνυχτα στο ύπαιθρο εκατοντάδες πρόσφυγες από τη σπαρασσόμενη Συρία, περιλαμβανομένων δεκάδων γυναικοπαίδων, με την Κυβέρνηση ν’ αδιαφορεί

Με στέγη τους τον ουρανό, με στρώμα τους το σκληρό χώμα και κάτω από άθλιες συνθήκες πείνας και δίψας, περνούν τα τελευταία δύο μερόνυχτα εκατοντάδες Κούρδοι πρόσφυγες από τη σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο Συρία, περιλαμβανομένων δεκάδων γυναικοπαίδων. Παραμένουν έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών διεκδικώντας καθεστώς προστασίας, ενώ η Αστυνομία τούς απαγόρευσε να στήσουν αντίσκηνα στον χώρο και η Κυβέρνηση επιδεικνύει απαράδεκτη αδιαφορία για τα προβλήματά τους.

Άκαρπη και μάταιη συνάντηση
Οι πρόσφυγες, που συνέρρευσαν στο Υπουργείο Εσωτερικών στη Λευκωσία το πρωί της περασμένης Δευτέρας (οι περισσότεροι προερχόμενοι από τη Λεμεσό και την Πάφο), αποφάσισαν να παραμείνουν εκεί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αφού ο Υπουργός Εσωτερικών αρνήθηκε προχθές να τους δει ή να τους διαβιβάσει συγκεκριμένη απάντηση στο αίτημά τους για παραχώρηση διεθνούς προστασίας.

Τελικά, αντιπροσωπία τους, με επικεφαλής τον Σελαχετίν (Σαλάχ) Μπαϊράμ, αναγνωρισμένο πολιτικό πρόσφυγα, εκπρόσωπο στην Κύπρο του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), έγινε χθες (30.4.2013) δεχτή από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, Ανδρέα Ασσιώτη, σε μια συνάντηση που αποδείχτηκε άκαρπη και μάταιη, σύμφωνα με τον κ. Μπαϊράμ.

«Μας δέχτηκε ο κ. Ασσιώτης, τον οποίο συναντήσαμε και παλαιότερα, αλλά νιώθουμε ότι μας κοροϊδεύει», ανέφερε στη «Σ» ο Σ. Μπαϊράμ. «Εμείς ζητήσαμε από την Κυπριακή Δημοκρατία διεθνή προστασία και αυτός μας είπε ότι προηγουμένως πρέπει να πάρουμε απάντηση από το Τμήμα Εργασίας και τότε να μας απαντήσει και το Υπουργείο Εσωτερικών. Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Δέχεται ή δεν δέχεται ο κ. Ασσιώτης, ότι οι πρόσφυγες από τη Συρία δικαιούνται να έχουν διεθνή προστασία; Δέχεται ή δεν δέχεται ότι προερχόμαστε από μια εμπόλεμη χώρα, όπου για δύο χρόνια διαπράττονται απίστευτες σφαγές αμάχων;

Τι μας λέει τώρα ο κ. Ασσιώτης να περιμένουμε απάντηση από το Τμήμα Εργασίας; Μας είπε ο κ. Ασσιώτης ότι υπάρχει τώρα μεγάλη ανεργία και για τους Κύπριους και όχι μόνο για μας. Όμως αυτή δεν είναι σοβαρή απάντηση, είναι η απάντηση κάποιου που δεν θέλει να λύσει κανένα πρόβλημα. Μας είπε ο κ. Ασσιώτης ότι αν δώσει η Κύπρος καθεστώς προστασίας σ’ εμάς τους Κούρδους της Συρίας, τότε θα αναγκαστεί να δώσει και στους Άραβες της Συρίας. Μα, είναι απάντηση αυτή, από μια χώρα της Ε.Ε. που έχει συγκεκριμένους διεθνείς νόμους για τους πρόσφυγες και που έχει υποχρέωση να εφαρμόσει τη σχετική νομοθεσία;».

* Να σημειώσουμε ότι ο κ. Ασσιώτης δεν ανταποκρίθηκε σε χθεσινό τηλεφώνημά μας και σε μήνυμα που του αφήσαμε, ζητώντας κάποιο σχόλιο για τα παραπάνω.
Όπως μας ανέφερε ο Σαλάχ Μπαϊράμ, αντιπροσωπία των Κούρδων από τη Συρία θα έχει σήμερα, στις 10 το πρωί, συνάντηση με τον Nasr Ishak, εκπρόσωπο της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Κύπρο, στον οποίο θα εκθέσει τα προβλήματα και τα αιτήματά τους.

Σε απελπιστική εκκρεμότητα
Με την τρίτη στη σειρά επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών στις 24 Απριλίου 2013, ο Σαλάχ Μπαϊράμ εκ μέρους του «Κινήματος Δυτικού Κουρδιστάν στην Κύπρο», διεκτραγωδεί την κατάσταση των 400 περίπου Κούρδων της Συρίας, που ζουν κυρίως στη Λεμεσό, στην Πάφο, στην Πόλη Χρυσοχούς και στη Λευκωσία, αλλά και των Αράβων από τη Συρία που κατέφυγαν στο νησί λόγω του πολέμου στη χώρα τους. «Η κατάσταση όλων αυτών είναι τραγική και απελπιστική», γράφει μεταξύ άλλων. «Ορισμένοι έχουν υποβάλει στο παρελθόν αίτηση για άσυλο και έχει απορριφθεί, με αποτέλεσμα να είναι στην Κύπρο χωρίς να μπορούν να επιστρέψουν στη Συρία, αλλά χωρίς άδεια διαμονής και εργασίας. Επίσης ένας άλλος αριθμός, ενώ έχει υποβάλει αίτηση εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, οι αιτήσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα. Με την παρούσα οικονομική κρίση, όλοι είναι άνεργοι εδώ και πολλούς μήνες. Πολλοί θέλουν να αναχωρήσουν από τη Κύπρο, αλλά δεν μπορούν.

»Υποχρεωμένοι να βρίσκονται εδώ, δεν μπορούν να εργαστούν, είτε λόγω του ότι δεν έχουν άδεια διαμονής είτε διότι είναι αιτητές ασύλου και τους επιτρέπεται να εργαστούν μόνο στη γεωργοκτηνοτροφία, όπου στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν κάθε στιγμή να συλληφθούν και να βρεθούν υπό κράτηση. Ζητούμε όπως η Κύπρος εφαρμόσει την ίδια πολιτική που ακολουθούν όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και παραχωρηθεί άμεσα σε όλους τους συμπατριώτες μας, που ευρίσκονται στην Κύπρο, είτε προσφυγικό καθεστώς είτε καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας σε όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για προσφυγικό καθεστώς».

Πηγή: Σημερινή

ΥΓ: Petition για τον σκοπό αυτό θα βρείτε ΕΔΩ

 

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!