ga('send', 'pageview');

10/05/2013 | ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Η ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ, ΕΝΩ ΕΙΣΗΛΘΑΝ ΣΤΗ 13Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥΣ

Η ΧΘΕΣΙΝΗ δωδέκατη ημέρα της ειρηνικής εκδήλωσης εκατοντάδων Κούρδων προσφύγων από τη Συρία, που διαμένουν σε ανοικτό χώρο έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών με αίτημα την παραχώρηση διεθνούς προστασίας από την κυπριακή Κυβέρνηση, ήταν η πιο δύσκολη απ’ όλες.

Η ξαφνική μαγιάτικη μπόρα, που ξέσπασε λίγο πριν από τις τέσσερις το απόγευμα, με δυνατή βροχή και χαλαζόπτωση, τους έπιασε εντελώς απροετοίμαστους, ντυμένους με ελαφρά ρούχα λόγω της ζέστης των προηγούμενων ημερών και βέβαια χωρίς στέγη πάνω από το κεφάλι τους.

Αναστατωμένοι και ανήσυχοι

Οι πρόσφυγες κατέφυγαν για προστασία από τη βροχή, στα αυτοκίνητά τους, ενώ εκείνοι που δεν έχουν αυτοκίνητα, έτρεξαν σε παρακείμενα κτίρια ή κάτω από τα δέντρα και, σε κάθε περίπτωση, βράχηκαν για τα καλά. Η βροχή πλημμύρισε το μοναδικό αντίσκηνο που επέτρεψε η Αστυνομία να στήσουν και όπου κοιμούνται τα μικρά παιδιά (συνολικά διαβιώνουν εκεί 35 παιδιά μέχρι 12 χρονών), αλλά και όλες τις πρόχειρες κατασκευές που έφτιαξαν για να μαγειρεύουν και να προστατεύονται από τον ήλιο. Οι διαδηλωτές ήταν ιδιαίτερα αναστατωμένοι και ανήσυχοι ότι η ξαφνική αλλαγή του καιρού θα επηρεάσει αρνητικά την υγεία των βρεφών και των μικρότερων παιδιών, που είναι πιο ευάλωτα σε ασθένειες, και εξέφρασαν στη «Σ» την αγανάκτησή τους για την προκλητική αδιαφορία των κυβερνητικών υπηρεσιών για την ουσία του αιτήματός τους, αλλά και για τις στοιχειώδεις, βιοτικές ανάγκες των παιδιών σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

Τα έξοδα θα καλύψει η Ε.Ε.

Με χθεσινή ανακοίνωσή του, το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν «Θεόφιλος» υπενθυμίζει ότι «από τη Δευτέρα, 29 Απριλίου, οι Κούρδοι συμπατριώτες μας από το Δυτικό Κουρδιστάν (εντός της συριακής επικράτειας) βρίσκονται συγκεντρωμένοι μπροστά στο Υπουργείο Εσωτερικών. Αίτημά τους είναι να πληροφορηθούν για την έναρξη εφαρμογής της δευτεροβάθμιας προστασίας που, λόγω του πολέμου, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τους Σύριους υπηκόους και όσους άλλους είχαν μόνιμη διαμονή στη Συρία.

»Οι συμπατριώτες μας από το Δυτικό Κουρδιστάν βρίσκονται σε απελπιστικό αδιέξοδο. Δεν έχουν τη δυνατότητα να αναχωρήσουν από τη Κύπρο, αλλά ούτε και τη δυνατότητα να παραμείνουν και να εργαστούν νόμιμα στην Κύπρο. Στις 17 Απριλίου, αυτοκτόνησε στις Αρόδες ο συμπατριώτης μας Kamiran Muhamad, 33 χρονών, πατέρας τεσσάρων παιδιών. Ο Kamiran Muhamad είχε καταφύγει στη Κύπρο πριν από τρεις μήνες, και είχε υποβάλει αίτηση για άσυλο.

»Ο κουρδικός λαός γνωρίζει καλά την εχθρική στάση πολλών χωρών εναντίον της Κύπρου, και τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρέθηκε ο φίλος λαός της Κύπρου. Η ανεργία χτυπά το ίδιο τον καθένα. Η εφαρμογή της απόφασης αυτής της Ε.Ε. δεν θα σημαίνει νέο μεγάλο βάρος στην Κύπρο, διότι το 95% όλων των εξόδων θα καλυφθούν από την Ε.Ε. Σήμερα Πέμπτη, 9 Μαΐου, η συγκέντρωση μπαίνει στην ενδέκατή της μέρα. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών.

»Οι συγκεντρωμένοι Κούρδοι ζητούν να εφαρμοστεί η δευτεροβάθμια προστασία που, λόγω του πολέμου στη Συρία, αποφάσισε η Ε.Ε. για τους Σύριους υπηκόους και άλλους από τη Συρία».

Source: Simerini

PS: Online Petition for the cause HERE

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!