Χθες, 3 Φεβρουαρίου 2015, ήταν η τελευταία ημέρα λειτουργίας του προσφυγικού καταυλισμού στην Κοκκινοτριμιθιά, όπου από τις 25 του Σεπτέμβρη 2014 είχαν φιλοξενηθεί οι 365 πρόσφυγες από την Συρία που διασώθηκαν ενώ βρίσκονταν σε ένα καράβι κοντά στις ακτές της Κύπρου.
Η Κυβέρνηση και οι Αρχές μετέβησαν χθες στον καταυλισμό διαβιβάζοντας στους πρόσφυγες μια τετελεσμένη λύση πριν να κλείσουν οριστικά τον καταυλισμό. Η επιλογή-λύση ήταν να δοθεί το ποσό των 500 ευρώ για κάθε ενήλικα και 200 ευρώ για κάθε ανήλικο πρόσφυγα και στη συνέχεια να μεταφερθούν με λεωφορείο σε όποια πόλη προτιμούσαν. Η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων αποφάσισε να μεταφερθεί στη Λευκωσία. Έτσι, μετά τη συλλογή των προσωπικών τους ειδών σε πλαστικές σακούλες, οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν και αφέθηκαν μπροστά από το κτήριο του Ταχυδρομείου Λευκωσίας στην πλατεία Ελευθερίας. Επίσης, τους δόθηκε υπόσχεση ότι εντός των επόμενων ημερών η Κυβέρνηση θα τους χορηγήσει άδεια διαμονής ως «επισκέπτες».
Σύμφωνα με το νόμο, το «καθεστώς επισκέπτη», όπως εξηγείται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, «χορηγείται «ε υπηκόους τρίτης χώρας που εισέρχονται στη Δημοκρατία της Κύπρου και επιθυμούν να παραμείνουν για περισσότερο από τρεις (3) μήνες, χωρίς εργασιακά δικαιώματα», υπό την προϋπόθεση ότι μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν επαρκές εισόδημα από το εξωτερικό για να συντηρούν τον εαυτό τους και ιδιωτική ασφάλεια υγείας.
Η ΚΙΣΑ αναρωτιέται ποια κριτήρια θα ληφθούν υπόψη από την Κυβέρνηση προκειμένου να χορηγηθεί στους πρόσφυγες το συγκεκριμένο καθεστώς και ταυτόχρονα ανησυχεί πολύ για τα δικαιώματα που θα τους παραχωρηθούν μέσω του συγκεκριμένου καθεστώτος. Επιπλέον, καταδικάζει το γεγονός ότι η Κυβέρνηση ανάγκασε τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό χωρίς να έχουν στην κατοχή τους την άδεια αυτή ή άλλα έγγραφα, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να αποδείξουν τη νομιμότητα της διαμονής τους και έτσι, μεταξύ άλλων, κανείς να μη μπορεί να τους ενοικιάσει ένα μέρος για να μείνουν, δεδομένου ότι σύμφωνα με το νόμο πρέπει να αποδείξουν ότι διαμένουν νόμιμα στην Κύπρο. Η ΚΙΣΑ ανησυχεί ότι η Κυβέρνηση καθυστέρησε την έκδοση των αδειών διαμονής τους σκόπιμα, έτσι ώστε οι πρόσφυγες να μην είναι σε θέση να παραμείνουν/επιστρέψουν πίσω στον καταυλισμό, όταν ενδεχομένως θα διαπιστώσουν ότι οι συγκεκριμένες άδειες δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους, αφού μέχρι τότε ο καταυλισμός θα έχει ξηλωθεί.
Η ΚΙΣΑ, μετά από κλήση για βοήθεια από τους ίδιους τους πρόσφυγες που έμειναν μόνοι στους δρόμους, προέβη σε επείγουσα έκκληση βοήθειας για εξεύρεση στέγης και φαγητού για τους πρόσφυγες. Μέχρι την εξεύρεση χώρου στέγασης οι πρόσφυγες παρέμειναν προσωρινά στις εγκαταστάσεις του τζαμιού Ομεριέρ.
Το CCMC (Cyprus Community Media Center) προσφέρθηκε να τους φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις του, όμως οι πρόσφυγες δεν μπορούσαν να φιλοξενηθούν εκεί ενόψει του γεγονότος ότι ο χώρος ευρίσκεται στη νεκρή ζώνη και επομένως δεν ήταν προσβάσιμος για άτομα που δεν έχουν στην κατοχή τους έγκυρη άδεια διαμονής.
Στην έκκληση ανταποκρίθηκε επίσης θετικά η εκκλησία New Life International Church στο Στρόβολο, και οι πρόσφυγες αποφάσισαν τελικά να μεταφερθούν εκεί για φιλοξενία όπου, σύμφωνα με την εκκλησία, μπορούν να μείνουν για όσο διάστημα χρειαστεί. Λόγω της καθυστέρησης που πρόεκυψε μέχρι τον εντοπισμό του συγκεκριμένου χώρου, η πλειονότητα των προσφύγων αναγκάστηκε να βρει διαμονή έκτακτης ανάγκης σε γνωστούς ή ξενοδοχεία, με αποτέλεσμα περίπου μόνο 15 από τους πρόσφυγες να φιλοξενηθούν στην εκκλησία, οι οποίοι μέχρι αργά το βράδυ συνέχιζαν να βρίσκονταν ακόμη χωρίς καταφύγιο.
Σήμερα, άλλοι 10 πρόσφυγες μετέβησαν στα υποστατικά της εκκλησίας για φιλοξενία. Εν τω μεταξύ, αναμένεται, σύμφωνα με τους πρόσφυγες, εντός της αυριανής ημέρας να μεταβούν για φιλοξενία εκεί και οι υπόλοιποι πρόσφυγες.
Η ΚΙΣΑ, ενόψει της εξεύρεσης του συγκεκριμένου χώρου φιλοξενίας, προσπαθεί να εξασφαλίσει βοήθεια ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν και οι ανάγκες των προσφύγων σε τρόφιμα.
Η ΚΙΣΑ καλεί την Κυβέρνηση:
- Να αναλάβει τις ευθύνες της για την παροχή τροφής και στέγης στους Σύρους και Παλαιστίνιους πρόσφυγες, εφόσον το ποσό των χρημάτων που τους παραχωρήθηκε είναι μόλις αρκετό για να επιβιώσουν όχι περισσότερο από δύο εβδομάδες.
- Να συνεργαστεί για την εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι τα παιδιά τους τελευταίους τέσσερις μήνες δεν έχουν πρόσβαση στην Εκπαίδευση κατά παράβαση της νομοθεσίας η οποία προβλέπει ότι αδικαιολόγητη απουσία του παιδιού πέραν των δεκαπέντε ημερών θεωρείται ποινικό αδίκημα.
Τέλος, δεδομένου ότι η διαμονή τους επί του παρόντος έχει διευθετηθεί, η ΚΙΣΑ απευθύνεται στο κοινό και στις ανθρωπιστικές οργανώσεις για βοήθεια στην παροχή τροφής στους Σύρους και Παλαιστίνιους πρόσφυγες.
Διοικητικό Συμβούλιο ΚΙΣΑ