Την Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, για τα θέματα που αφορούν τους και τις απάτριδες Κούρδους και Κούρδισσες από την Συρία που βρίσκονται σε διαμαρτυρία πάνω από ένα μήνα έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, λόγω της μη εξέτασης των αιτήσεών τους για διεθνή προστασία για περισσότερο από 7 χρόνια. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΚΙΣΑ, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ασύλου, ο Πρόεδρος της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων και άλλοι υπηρεσιακοί λειτουργοί.
Κατά την εν λόγω συνάντηση, οι αρμόδιες υπηρεσίες αναγνώρισαν την ανάγκη για άμεση προώθηση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου της ενδιαφερόμενης ομάδας και ειδικότερα των απεργών πείνας. Ακόμα, οι αρμόδιες υπηρεσίες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να εξετάσουν με κατανόηση, στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας, το αίτημά τους για παραχώρηση του καθεστώτος του αναγνωρισμένου πρόσφυγα. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσαν πως θα ολοκλήρωναν την εξέταση των αιτήσεων που εκκρεμούν ενώπιών τους, εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Από πλευράς της, η Υπηρεσία Ασύλου φαίνεται πως έχει προχωρήσει σε εξέταση των αιτήσεων ασύλου των διαμαρτυρομένων που εκκρεμούν ενώπιών της, παραχωρώντας τους όμως το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας και όχι προσφυγικό καθεστώς, σε σύγκρουση με τη σύσταση της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και της πρακτικής των υπολοίπων κρατών μελών της Ε.Ε.
Η Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων (ΑΑΠ), από την άλλη, έχει υπαναχωρήσει από τη δέσμευσή της και δεν φαίνεται να έχει προχωρεί στην ολοκλήρωση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου των διαμαρτυρομένων εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί, θεωρώντας μάλιστα αδικαιολόγητη τη διαμαρτυρία τους.
Η ΚΙΣΑ θεωρεί απαράδεκτη τη στάση της ΑΑΠ και διερωτάται πότε η ΑΑΠ θα θεωρούσε δικαιολογημένη τη διαμαρτυρία προσφύγων, λαμβάνοντας υπόψη για παράδειγμα ότι μία από τις εν λόγω διοικητικές προσφυγές εκκρεμεί ενώπιών της από το 2006. Διερωτόμαστε ακόμα με ποια λογική η ΑΑΠ θεωρεί αδικαιολόγητη τη διαμαρτυρία προσφύγων από την Συρία των οποίων οι αιτήσεις ασύλου είχαν απορριφθεί και οι φάκελοι παράμεναν κλειστοί μέχρι την εν λόγω διαμαρτυρία. Αν η διαμαρτυρία τους είναι όντως αδικαιολόγητη, τότε πώς ξανάνοιξαν οι φάκελοί τους και επανεξετάζεται το αίτημά τους για παραχώρηση προστασίας;
Αξίζει να σημειωθεί πως οι εν λόγω αιτήσεις ασύλου αφορούν 8 συνολικά άτομα, αλλά μόνο 3 στην ουσία υποθέσεις, αφού τα 5 άτομα είναι οικογένεια και οι αιτήσεις ασύλου τους συνδέονται. Η εξέταση των 3 αιτήσεων είναι διαδικασία λίγων μόνο ημερών.
Η πολιτική των αρχών ασύλου για συνέχιση της μακρόχρονης καθυστέρησης της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου των ενδιαφερομένων από τη μια και για παραχώρηση συμπληρωματικής προστασίας αντί προσφυγικού καθεστώτος από την άλλη, θέτει επίσης υπό αμφισβήτηση τις δεσμεύσεις του Υπουργού Εσωτερικών στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής στις 20 Νοεμβρίου 2014 για εξέταση των αιτήσεων των προσφύγων από την Συρία κατά προτεραιότητα αντιμετωπίζοντας με κατανόηση το αίτημά τους για παραχώρηση προσφυγικού καθεστώτος.
Ενόψει των πιο πάνω, η ΚΙΣΑ καλεί τις αρχές ασύλου να αναλάβουν και να τηρήσουν άμεσα τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις τους σε σχέση με την εξέταση των αιτήσεων ασύλου των διαμαρτυρομένων. Σε αντίθετη περίπτωση, τόσο τα υπό διαμαρτυρία άτομα όσο και η ΚΙΣΑ προτίθενται να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των μέτρων διαμαρτυρίας.
Διοικητικό Συμβούλιο