ga('send', 'pageview');

Νέα διαμαρτυρία κρατουμένων ενάντια στη μακροχρόνια κράτηση,
χωρίς οποιαδήποτε προοπτική αποφυλάκισης ή απέλασης τους

Έξι κρατούμενοι μετανάστες, πέντε Ιρανοί και ένας Αφγανός, εξακολουθούν να βρίσκονται από χθες το πρωί – χωρίς σκιά, νερό και φαγητό, σε θερμοκρασία άνω των 40 βαθμών – στην οροφή του Χώρου Κράτησης Άτυπων Μεταναστών/ριών στη Μεννόγεια, σε μια δυναμική ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στη μακροχρόνια κράτηση τους, χωρίς οποιαδήποτε προοπτική αποφυλάκισης ή απέλασης. Αυτή είναι η τρίτη φορά μέσα σε δύο μήνες που οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι προβαίνουν σε αυτή τη δυναμική μορφή διαμαρτυρίας, καθώς παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις των αρμόδιων αρχών για εξέταση των υποθέσεων τους και άμεση αποφυλάκιση τους, αυτοί εξακολουθούν να κρατούνται.

Η ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό τονίζει ότι οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι ζητούν τον τερματισμό της μακροχρόνιας κράτησης τους, η οποία φτάνει μέχρι και τους 33 μήνες. Βάσει της κυπριακής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η κράτηση άτυπων μεταναστών/ριών αποτελεί έσχατο μέτρο, υπό τον όρο ότι το κράτος προβαίνει σε συγκεκριμένες και ουσιαστικές ενέργειες υλοποίησης της απέλασης τους. Ειδικότερα, η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ως μέγιστη περίοδο κράτησης των άτυπων μεταναστών/ριών τους 6 μήνες, νοουμένου ότι οι αρμόδιες αρχές προβαίνουν ταυτόχρονα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την απέλαση τους. Επιπλέον, η μέγιστη περίοδος παράτασης της κράτησης άτυπων μεταναστών/ριών είναι επιπρόσθετοι 12 μήνες, νοουμένου και πάλι ότι οι αρμόδιες αρχές προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την απέλαση τους, εάν οι κρατούμενοι/ες προβαίνουν σε ενέργειες που οδηγούν σε αποτροπή της τροχιοδρομισθείσας απέλασης τους. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου παράτασης της κράτησης άτυπων μεταναστών/ριών, ο Υπουργός Εσωτερικών έχει υποχρέωση να προβεί σε εξατομικευμένη αξιολόγηση των υποθέσεων τους, με στόχο την αποτροπή της ενδεχόμενης μακροχρόνιας κράτησης τους.

Η ΚΙΣΑ επισημαίνει επίσης ότι, βάσει πληροφόρησης που έχει λάβει, η Διοίκηση του Κέντρου Κράτησης στη Μεννόγεια δεν επέτρεψε στους/ις υπόλοιπους/ες κρατούμενους/ες να εξέλθουν από τα κελιά τους, από τη στιγμή που οι έξι κρατούμενοι ξεκίνησαν τη διαμαρτυρία τους. Ταυτόχρονα, η Διοίκηση των κρατητηρίων της Μεννόγειας προβαίνει στην αποκοπή του σήματος κινητής τηλεφωνίας, παραβιάζοντας έτσι το δικαίωμα της απρόσκοπτης επικοινωνίας των κρατουμένων με τον έξω κόσμο. [1]

Τέλος, η ΚΙΣΑ δηλώνει ότι η τακτική αντικατάστασης των Διευθυντών των αρμόδιων υπηρεσιών (Διευθυντής του Χώρου Κράτησης Άτυπων Μεταναστών/ριών της Μεννόγειας και Διευθύντρια του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης), χωρίς αυτή να συνοδεύεται με ουσιαστική αναθεώρηση των πολιτικών που οδήγησαν στα υφιστάμενα προβλήματα, ούτε λύσεις μπορεί να προσφέρει, αλλά στην ουσία οδηγεί στη διαιώνιση των προβλημάτων και στη φθορά των νέων προσώπων που αναλαμβάνουν. Η πρόσφατη παραίτηση του Προέδρου της Επιτροπής Διερεύνησης Παραπόνων του Κέντρου Κράτησης της Μεννόγειας αποτελεί άλλη μία ένδειξη της αποτυχίας της αυθαίρετης πολιτικής κράτησης άτυπων μεταναστών/ριών.

Η ΚΙΣΑ ζητά από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης:

  1. Να ενεργήσουν άμεσα για να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένοι μετανάστες και να προστατευθούν οι ζωές αυτών των ανθρώπων,
  2. Να μπουν σε ένα πραγματικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών, για αναθεώρηση των πολιτικών κράτησης και απέλασης μεταναστών/ριών, έτσι ώστε να δοθούν μακροπρόθεσμες λύσεις στα υφιστάμενα προβλήματα.

 

Διοικητικό Συμβούλιο ΚΙΣΑ


Σημειώσεις προς συντάκτες:

[1] Έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσον αφορά το δικαίωμα αποστολής επιστολών με τηλεομοιότυπο από κρατούμενους στο Χώρο Κράτησης Μεταναστών στη Μενόγεια, Αρ. Φακ: Α/Π 427/2014 –  Λευκωσία, 6 Μαρτίου 2014. Πρόσβαση

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!