Πατέρας και σύζυγος Ευρωπαίας υπηκόου στα κρατητήρια μετά από 11 χρόνια παραμονής στην Κύπρο,
η μητέρα υπό την επίβλεψη των ψυχιατρικών υπηρεσιών και το παιδί σε ανάδοχη οικογένεια
Η ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό καταγγέλλει δημόσια άλλη μία υπόθεση κατάφωρης παραβίασης των δικαιωμάτων μίας οικογένειας μεταναστών, στο πλαίσιο των παράτυπων και παράνομων πολιτικών κράτησης και απέλασης που εφαρμόζει το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (ΤΑΠΜ), καθώς επίσης και τη σχέση διαφθοράς που φαίνεται να υπάρχει μεταξύ συγκεκριμένων «μεσαζόντων» και των αρμοδίων αρχών. Παράλληλα, η ΚΙΣΑ καταγγέλλει τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ), οι οποίες ενώ ενημέρωσαν τις αρμόδιες αρχές ότι ο κρατούμενος πατέρας είναι ο μόνος ικανός γονέας για τη φροντίδα του ανήλικου παιδιού της οικογένειας, δεν έλαβαν, ως όφειλαν για το συμφέρον του παιδιού, δραστικά μέτρα προκειμένου να αποτρέψουν την απομάκρυνση του πατέρα από την οικογένεια και να διατηρηθεί η ενότητα της οικογένειας. Επιπλέον, η ΚΙΣΑ καταγγέλλει και την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΥΑΜ) για τη σκληρή μεταχείριση του πατέρα της οικογένειας, ο οποίος ουσιαστικά υπόκειται σε εκβιασμό για να συναινέσει στην «οικειοθελή επιστροφή» των γονιών της οικογένειας στις χώρες καταγωγής τους.
Ο S.A. είναι υπήκοος του Πακιστάν και διαμένει στην Κύπρο από το 2003. Το 2010, ο S.A. τέλεσε γάμο με την S.B., η οποία είναι υπήκοος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Βουλγαρία. Από το 2011 μέχρι το 2014, ο S.A. πλήρωσε μία σειρά από «μεσάζοντες», οι οποίοι του υπόσχονταν ότι θα διαμεσολαβούσαν μεταξύ του ιδίου και υπαλλήλων του ΤΑΠΜ για να του δοθεί η άδεια παραμονής που δικαιούται, βάσει της νομοθεσίας, ως σύζυγος Ευρωπαίας υπηκόου. Η ΚΙΣΑ σημειώνει ότι κατέχει τα στοιχεία των μεσαζόντων, ορισμένους από τους οποίους μάλιστα κατήγγειλε κατ’ επανάληψη στο παρελθόν στις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στα τέλη Μαρτίου 2014 γεννήθηκε το παιδί της οικογένειας. Εκμεταλλευόμενες το άτυπο καθεστώς παραμονής του στην Κύπρο, το οποίο ήταν αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης του από «μεσάζοντες» και της παραλείψεων των αρμόδιων αρχών, 20 ημέρες μετά τη γέννηση του παιδιού του, οι αρμόδιες αρχές συνέλαβαν τον S.A. Αρχικά, μεταφέρθηκε στα Αστυνομικά Κρατητήρια Πάφου και στη συνέχεια στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Μεννόγεια. Την επόμενη μέρα της σύλληψης του S.A., η σύζυγος του S.A. μετέβη στο αρμόδιο επαρχιακό γραφείο των ΥΚΕ για να ζητήσει βοήθεια, καθώς η ίδια δεν είχε ούτε τους οικονομικούς πόρους, αλλά ούτε τη δυνατότητα να φροντίσει τη διαβίωση και φροντίδα της ίδιας και του παιδιού της. Τότε, οι ΥΚΕ έκριναν ότι ο πατέρας ήταν ο μόνος κατάλληλος εκ των δύο γονιών για να αναλάβει την κηδεμονία του παιδιού. Παρόλα αυτά, οι ΥΚΕ αντί να παρέμβουν δυναμικά ώστε να απελευθερωθεί ο S.A., τον οποίο μάλιστα οι ίδιες έκριναν ως τον μόνο κατάλληλο για τη φροντίδα του παιδιού, έδωσαν το παιδί σε ανάδοχη οικογένεια, με αποτέλεσμα από τη γέννηση του μέχρι σήμερα να μην έχει δει τον πατέρα του, ενώ παράλληλα συνέβαλαν στο να τεθεί η μητέρα υπό νοσηλεία στην Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.
Η ΚΙΣΑ καταδικάζει τη συνεχιζόμενη πολιτική κράτησης και απέλασης μελών οικογενειών και κυρίως μάλιστα συζύγων Ευρωπαίων υπηκόων. Ενόψει του συγκεκριμένου σοβαρότατου περιστατικού, η ΚΙΣΑ ζητά από:
- Το ΤΑΠΜ την άμεση απελευθέρωση του S.A. και την παραχώρηση άδειας παραμονής ως συζύγου Ευρωπαίας υπηκόου, έτσι ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι στο παιδί του και να αποκτήσει πρόσβαση στα δικαιώματα του ως σύζυγος Ευρωπαίας υπηκόου ·
- Τις ΥΚΕ, καθώς επίσης και τις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας να παρέχουν την κατάλληλη στήριξη προς την οικογένεια ·
- Τις ανεξάρτητες αρχές, συγκεκριμένα την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και την Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να εξετάσουν τυχόν παραλείψεις εκπλήρωσης των καθηκόντων τους και παραβιάσεις της νομοθεσίας από πλευράς των αρμοδίων αρχών.
Τέλος, η ΚΙΣΑ υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θέτει για άλλη μια φορά επιτακτικά την ανάγκη αναθεώρησης των πολιτικών παραμονής, κράτησης και απέλασης οικογενειών και άλλων ατόμων με μακροχρόνια διαμονή στην Κύπρο.
Διοικητικό Συμβούλιο ΚΙΣΑ