Η εξάχρονη Α.Ε.Κ. είναι το νόμιμο τέκνο του κ. M.K., υπηκόου τρίτης χώρας που ζει και εργάζεται στην Κύπρο ως σύζυγος ευρωπαίας υπηκόου από το 2016. Η σύζυγος του κ. Μ.Κ. μετά τον τοκετό αναγκάστηκε να ταξιδέψει στη Χώρα της για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους όμως λόγω προσωπικών περιστάσεων δεν μπόρεσε να επιστρέψει πίσω στην οικογένειά της.
Ο κ. Μ.Κ. συνέχισε να επισκέπτεται καθημερινά το παιδί του στο Μακάρειο όπου νοσηλευόταν λόγο πρόωρου τοκετού μέχρι που μια μέρα ενημερώθηκε από το νοσηλευτικό προσωπικό ότι χωρίς την ενημέρωση και συγκατάθεση του το παιδί μετακινήθηκε από τις ΥΚΕ σε ανάδοχη οικογένεια. Την ίδια μέρα επισκέφθηκε το γραφείο ευημερίας για να ζητήσει τους λόγους απομάκρυνσης του παιδιού από τον ίδιο και οι ΥΚΕ αντί να του δώσουν το παιδί τον ενημέρωσαν πως «έχουν αναλάβει το παιδί» και ότι ο ίδιος θα έχει δικαίωμα να επισκέπτεται την κόρη του μια φορά την εβδομάδα για μια ώρα στα γραφεία των Υπηρεσιών υπό την «επίβλεψη» λειτουργού.
Έκτοτε, ο κ. Μ.Κ. «επισκέπτεται» συστηματικά το παιδί του στα γραφεία των ΥΚΕ και διατηρεί πολύ καλή συναισθηματική σχέση μαζί του παρά τα εμπόδια που έχει βάλει και την συστηματική προσπάθεια αποξένωσης του παιδιού που έχουν καταβάλει και συνεχίζουν να καταβάλλουν οι ΥΚΕ:
- Οι ΥΚΕ ουδέποτε του έδωσαν γραπτώς αλλά ούτε και ενημερώθηκε προφορικά για τους λόγους απομάκρυνσης του παιδιού, τα δικαιώματά του ως πατέρα και ιδιαίτερα το δικαίωμα να διεκδικήσει δικαστικά το παιδί του.
- Οι ΥΚΕ σε καμία περίπτωση όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν τον έχουν ενημερώσει τί πρέπει να κάνει και να τον στηρίξουν ως όφειλαν για να του «επιστρέψουν» το παιδί του που παράνομα κατακρατούν αφού ούτε την συγκατάθεση του έχουν ούτε και έχουν προβεί σε οποιεσδήποτε ενέργειες για έκδοση δικαστικής απόφασης που να το αφαιρεί τη γονική μέριμνα ή με την οποία να διατάσσεται η απομάκρυνση του παιδιού από τον πατέρα του για σκοπούς προστασίας του.
- Οι ΥΚΕ τοποθέτησαν το παιδί σε ελληνόφωνη οικογένεια και δεν μερίμνησαν να μάθει το παιδί την μητρική γλώσσα του πατέρα ή τα Αγγλικά που επίσης κατέχει ο πατέρας. Ο πατέρας είναι αναγκασμένος να επικοινωνεί με το παιδί σε μια γλώσσα που δεν την κατέχει επαρκώς.
- Οι ΥΚΕ σε αρκετές περιπτώσεις ακύρωσαν την συνάντηση χωρίς να ειδοποιήσουν τον πατέρα και σε αρκετές περιπτώσεις έκαναν υποτιμητικά σχόλια για το χρώμα του γιατί αυτό είναι διαφορετικό από το χρώμα του παιδιού του.
- Οι ΥΚΕ μεγαλώνοντας το παιδί αντί να μεγαλώσουν το χρόνο επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του τον συρρίκνωσαν. Ο πατέρας όλα αυτά τα χρόνια είναι αναγκασμένος να βλέπει το παιδί του στα άχαρα γραφεία των ΥΚΕ και δεν του επέτρεψαν έστω και μία φορά αυτά τα 6 χρόνια, με ή χωρίς την παρουσία λειτουργού, να συναντήσει το παιδί του σε ένα πιο φιλικό για το παιδί χώρο (παιδική χαρά κ.α.).
- ΟΙ ΥΚΕ του δήλωσαν ότι δικαιούται να βγάζει μόνο μία φωτογραφία κάθε φορά που βλέπει το παιδί του και του «απαγόρευσαν ρητά» την δημοσιοποίηση τους ακόμη και προς τους ίδιους τους γονείς του πατέρα.
Εδώ και ένα χρόνο καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια εκ μέρους του πατέρα να συνεργαστούμε με τις ΥΚΕ για διασφάλιση του δικαιώματος του παιδιού να έχει επικοινωνία με τον πατέρα του και να γίνει σεβαστή η ταυτότητά του όσο και του συμφέροντος του παιδιού χωρίς ανταπόκριση. Οι ΥΚΕ απλά ροκανίζουν το χρόνο όπως έκαναν και με τον πατέρα ευελπιστώντας στην πλήρη και μη αναστρέψιμη αποξένωση του παιδιού από τον πατέρα του, κατά παράβαση πρωταρχικά των δικαιωμάτων του παιδιού.
Από τα όσα έχουμε εξακριβώσει μέχρι σήμερα οι ΥΚΕ ουδέποτε κατηγόρησαν ή είχαν εύλογες ενδείξεις που να δικαιολογούν την αμφισβήτηση των συναισθημάτων και της ικανότητας αυτού του πατέρα να αναλάβει την φροντίδα και φύλαξη του παιδιού του και ενώ διά νόμου έχει τη γονική μέριμνα του παιδιού.
Υπό το φως όλων των πιο πάνω, η ΚΙΣΑ είναι πεπεισμένη ότι ο βασικός λόγος αυτών των κατάφωρων παραβιάσεων των δικαιωμάτων τόσο του πατέρα όσο και του παιδιού είναι το διαφορετικό χρώμα του δέρματος του παιδιού από αυτό του πατέρα.
Ζητούμε από το κράτος την –
- Άμεση διερεύνηση των καταγγελιών για παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού και του πατέρα του και για θεσμικό ρατσισμό από τις ΥΚΕ
- Κατάρτιση ενός αποτελεσματικού σχεδίου δράσης ώστε να αποκατασταθεί η καλύτερη δυνατή σχέση υπό τις περιστάσεις μεταξύ του παιδιού και του πατέρα ώστε το παιδί να επιστρέψει στο άμεσο μέλλον στον νόμιμο γονέα και κηδεμόνα του.
Διοικητικό Συμβούλιο
Ανακοίνωση Τύπου – 07.07.2023