ga('send', 'pageview');

Με την ευκαιρία της 8ης του Μάρτη, ΜΕΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, η ΚΙΣΑ επικεντρώνεται για άλλη μια φορά στις γυναίκες μετανάστριες και πρόσφυγες για να υπενθυμίσει τις πολλαπλές διακρίσεις, τον ρατσισμό και την έμφυλη βία, περιλαμβανόμενης και της εμπορίας ανθρώπων, που βιώνουν καθημερινά, την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό τους από όλες τις πολιτικές και μέτρα στήριξης.

Κατά τη φετινή όμως 8η του Μάρτη όλα επισκιάζονται από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και, μεταξύ όλων των άλλων, τα εκατομμύρια ανθρώπων  που ήδη αναζητούν προστασία από τη φρίκη του πολέμου. Η ΚΙΣΑ συμφωνεί και επιδοκιμάζει την άμεση και θετική ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης  με την ενεργοποίηση για πρώτη φορά της Οδηγίας 2001/55/ΕΚ για παροχή προσωρινής προστασίας στα 7 εκ. προσφύγων που, όπως προβλέπεται από τον ΟΗΕ, θα είναι ο συνολικός αριθμός ανθρώπων που θα αναγκαστούν να φύγουν από την Ουκρανία και να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη και αλλού.

Δεν μπορούμε, ωστόσο, να μην επισημάνουμε τη διαφορετική και καθόλα διακριτική έως και ρατσιστική στάση και πολιτικές της ΕΕ έναντι των γυναικών προσφύγων της Συρίας και άλλων εμπόλεμων περιοχών του πλανήτη. Μια στάση και πολιτικές που υιοθετήθηκαν και επεκτάθηκαν ακόμα περισσότερο από την Κυπριακή κυβέρνηση. Στην περίπτωση αυτών των γυναικών, η κυπριακή κυβέρνηση έκανε ότι ήταν δυνατό, όπως για παράδειγμα τον περιορισμό του δικαιώματος οικογενειακής επανένωσης,  στέρηση του δικαιώματος υποβολής αίτησης για άσυλο. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις παράνομων επαναπροωθήσεων, όπως στην περίπτωση της Σύριας αιτήτριας ασύλου όπου οι αρχές χώρισαν με τη βία τη γυναίκα από την οικογένεια και τα παιδιά της.

Στο πλαίσιο αυτό, και με τις επιπλέον ανισότητες, διακρίσεις και αποκλεισμό τους στις συνθήκες της πανδημίας του Covid-19, η θέση των γυναικών προσφύγων και μεταναστριών επιδεινώθηκε  ακόμα περισσότερο.

Με βάση τα πιο πάνω, η ΚΙΣΑ καλεί για τα ακόλουθα:

  • Υλοποίηση των δεσμεύσεων που εξήγγειλε η κυβέρνηση στα πλαίσια της αποκάλυψης της αμέλειας προστασίας των θυμάτων του κατά συρροή δολοφόνου Μεταξά, για αλλαγή του νομικού και θεσμικού πλαισίου, των πολιτικών και διαδικασιών του  μοντέλου μετανάστευσης με στόχο την αφαίρεση όλων των διακριτικών πολιτικών και μέτρων όπως και των περιορισμών των εργασιακών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστριών. Η ΚΙΣΑ έχει υποβάλει έγγραφο θέσεων και εισηγήσεις για νομικές και πολιτικές αλλαγές για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των μεταναστριών στην Κύπρο.
  • Άρση των Επιφυλάξεων της Κύπρου στη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της οικογενειακής βίας, ιδιαίτερα στο άρθρο 59.
  • Τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε οι μετανάστριες γυναίκες θύματα έμφυλης βίας να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με αυτά των αναγνωρισμένων θυμάτων εμπορίας ανθρώπων. 
  • Επικύρωση της Σύμβασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την Οικιακή Εργασίας (C189) όπως και της Σύμβασης (190/2019)για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στον χώρο εργασίας.

Διοικητικό Συμβούλιο 

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!